Μεγάλες λευκές αμμουδιές, παιδιά που πλατσουρίζουν στα ρηχά νερά, χαλάρωση σε μια ξαπλώστρα. Έτσι φανταζόμαστε συχνά τις διακοπές μας. Η Τυνησία έχει τις προϋποθέσεις αλλά εδώ και δέκα χρόνια προσπαθεί ταυτόχρονα να προστατεύσει τις ακρογιαλιές της από την κλιματική αλλαγή ώστε να μην εξαφανιστούν εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών.
«Η παραλία ήταν πολύ μεγαλύτερη, μπορούσαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο εδώ και υπήρχε ακόμα πολύς χώρος για όλους τους άλλους», λέει ο ξενοδόχος Χιχέμ Μπουαουίνα.
Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Φονικότερη από τον κορωνοϊό ή το ίδιο επικίνδυνη με τον καρκίνο;
Η οικογένειά του έχει το ξενοδοχείο Dreams Beach στην πόλη Χαμάμ Σους, μεταξύ της Τύνιδας και του νησιού Τζέρμπα νοτιότερα. Το ξενοδοχείο βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα.
Μέτρα για την προστασία των ακτών
Η υπηρεσία προστασίας των ακτών APAL υλοποίησε ένα έργο κατά της διάβρωσης των ακτών με τη βοήθεια της Γερμανίας. Ο τεχνικός διευθυντής Μοχάμεντ Αλί Τόρκι από την APAL εξηγεί πώς λειτουργεί:
«Αυτή η παραλία εδώ έχει υποστεί σοβαρή ζημιά – η θάλασσα την έχει φάει σιγά-σιγά. Στη συνέχεια βυθίσαμε κυματοθραύστες και η ακτή ανέκαμψε»
Αλλά για να γίνει αυτό, η φύση χρειάζεται βοήθεια όπως για παράδειγμα υποβρύχιους κυματοθραύστες, τσιμεντόλιθους με τέσσερα “πόδια”. Αλλά και οι αμμόλοφοι θα πρέπει να προστατεύονται με φράχτες από πεύκα. Η Τυνησία εργάζεται εδώ και περίπου δέκα χρόνια για να διασφαλίσει ότι οι ακτές της δεν θα χαθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα του 2015 στο Παρίσι, η Τυνησία δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία των ακτών από την κλιματική αλλαγή.
Απειλείται η επιβίωση των ανθρώπων
Εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας θα είναι έως και 50 εκατοστά υψηλότερη το 2050. Οι συνέπειες φυσικά θα είναι καταστροφικές, όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για εκατομμύρια ανθρώπους στην Τυνησία.
«Για την Τυνησία, μια χώρα προσανατολισμένη στις θαλάσσιες δραστηριότητες, αυτό σημαίνει ότι το 75% του πληθυσμού ζει στις ακτές. Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η κλιματική αλλαγή απειλεί κυριολεκτικά την ύπαρξη των ανθρώπων αυτών. Από την άλλη, υπάρχουν οικιστικά σχέδια και αστυφιλία, οπότε αν δεν κάνουμε τίποτα, αυτό το τμήμα της ακτής θα διαβρωθεί και τελικά θα το καταπιεί η θάλασσα», λέει ο Μοχάμεντ Αλί Τόρκι.
Η Τυνησία ελπίζει να δράσει γρήγορα, ώστε να καταφέρει να σώσει τις ακτογραμμές της μήκους περίπου 1.100 χιλιομέτρων.
Σεμπάστιαν Φέλζερ, ARD
Πηγή: DW
Latest News
Το 2024 θα είναι «σχεδόν σίγουρα» η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία
Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος.
Στην πρίζα… η ζήτηση για αυτοπαραγωγή ενέργειας – Τα στοιχεία του GreenTank
Αφορούν σε έργα για αυτοπαραγωγή ενέργειας από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, δήμους, ενεργειακές κοινότητες και άλλους φορείς, ισχύος 133 MW
Χατζηγάκης για Τραμπ: Ισως καθυστερήσει τη μετάβαση στις ΑΠΕ αλλά το megatrend δεν αλλάζει
Ο Μικέλης Χατζηγάκης εκτίμησε ότι η εκλογή του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δεν είναι μια καλή εξέλιξη για τις ΑΠΕ
Η εκλογή Τραμπ «ρίχνει» τις μετοχές των εταιρειών καθαρής ενέργειας
Οι μετοχές των εταιρειών με δραστηριότητα στην καθαρή ενέργεια πέφτουν με την εκλογή Τράμπ καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα καταργησει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Ανησυχία στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Παρισιού για την εκλογή Τραμπ ενόψει της COP29
Ο Τραμπ, γνωστός αρνητής της κλιματικής κρίσης, την έχει αποκαλέσει «μια από τις μεγάλες απάτες»
«Πέφτει» η παγκόσμια ζήτηση για EV - Τι ανησυχεί τους καταναλωτές
Μόλις κατά 3% από πέρυσι αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με έρευνα της EY
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων