Το 2023 θα παρατηρήσουμε αυξημένες κυβερνοεπιθέσεις με πολιτικά κίνητρα, ομάδες ransomware που κυνηγούν ιατρικά και προσωπικά δεδομένα και σημαντικές αλλαγές στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Οι ειδικοί αναμένουν επίσης διαρροές δεδομένων από παρόχους δημόσιων υπηρεσιών.

Αυτά είναι μερικά συμπεράσματα από την έκθεση «Cybersecurity threats: what awaits us in 2023» που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας της Kaspersky μαζί με διεθνούς φήμης οργανισμούς κυβερνοασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: Το ηλεκτρονικό έγκλημα εξελίσσεται – Τι είδαμε το 2022

Η σύναξη των ειδικών

Η γνώση του τι επιφυλάσσει το μέλλον μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία για επερχόμενα γεγονότα, είτε πρόκειται για θετικές εξελίξεις είτε για αναδυόμενες απειλές. Κάθε χρόνο, οι ειδικοί της Kaspersky συντάσσουν τις προβλέψεις τους για το Kaspersky Security Bulletin (KSB), το οποίο έχει βοηθήσει παγκόσμιες εταιρείες να οικοδομήσουν μια ισχυρή άμυνα έναντι πιθανών μελλοντικών απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από το 2006.

Φέτος, η Kaspersky προσκάλεσε παγκοσμίως αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας να μοιραστούν τις σκέψεις και τις αμερόληπτες απόψεις τους σχετικά με το τι θα μπορούσαν να περιμένουν η βιομηχανία, οι επιχειρήσεις και οι τελικοί χρήστες από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο το επόμενο έτος. Εκπρόσωποι από κυβερνητικούς, διεθνείς, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και ΜΚΟ, καθώς και μέλη των ακαδημαϊκών και τεχνικών κοινοτήτων (Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας των ΗΑΕ, FIRST, Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Χάγης, ICRC) συνέβαλαν στο project μεταξύ άλλων. Οι γνώσεις τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής προοπτικής για τις μελλοντικές τάσεις που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κοινό και ασφαλές μέλλον μας.

Διαβάστε επίσης: Στόχος χάκερ οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Πολλοί ειδικοί θα συμφωνούσαν ότι η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, ειδικά οι ένοπλες συγκρούσεις, θα έχουν μεγάλη επίδραση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Δεδομένα, συσκευές και δίκτυα πολιτών – όπως κυβερνητικές υπηρεσίες, κρίσιμες υποδομές ή εταιρείες – κινδυνεύουν να διακοπούν ή να καταστραφούν σκόπιμα, συχνά κατά παράβαση των νόμων του πολέμου. Οι εταιρείες και οι τελικοί χρήστες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, προστατεύοντας τα δεδομένα, τις προσωπικές πληροφορίες ή τα οικονομικά τους.

Οι προβλέψεις

Στις προβλέψεις τους, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες που συνδέονται με την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που θα επηρεάσει την εταιρική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ενώ πολλές εταιρείες χρειάζονται όλο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ – servers, σταθμούς εργασίας, hardware δικτύου και ούτω καθεξής– η τιμή του εξοπλισμού συνεχίζει να αυξάνεται. Επιπλέον, οι επιθέσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης είναι πιθανό να αυξηθούν, όπως και οι στοχευμένες εκστρατείες κατά των ηγετών του κλάδου – ειδικά εκείνων που διαθέτουν κρίσιμες πληροφορίες: ευαίσθητα δεδομένα, κορυφαία τεχνογνωσία και προηγμένες τεχνολογίες.

Διαβάστε επίσης: Οι «χακτιβιστές» δίνουν τη θέση τους σε επαγγελματίες χάκερ

Σύμφωνα με όσους συνεισφέρουν στο project, το ransomware θα παραμείνει μεταξύ των μεγαλύτερων απειλών για τις επιχειρήσεις, ενώ μία από τις κύριες ανησυχίες δεν είναι μόνο η προστασία από αυτές τις επιθέσεις, αλλά και το να είναι οι λύσεις ασφαλείας προσιτές.

Οι απόψεις των ειδικών μας υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της σύγχρονης κυβερνοασφάλειας και την έντονη ανάγκη συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών οργανισμών για την καταπολέμηση των κυβερνοαπειλών στις οποίες εκτίθενται βιομηχανίες, ιδιώτες ή ακόμη και ολόκληρες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NIS2: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία της Ε.Ε.
Τεχνολογία |

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία NIS2 - Η «παγίδα» του λογισμικού

Για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, η NIS2 μεταφράζεται σε υποχρέωση για μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Πράξη για την Κυβερνοανθεκτικότητα: Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για ασφαλή προϊόντα τεχνολογίας
Τεχνολογία |

Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για ασφαλή προϊόντα τεχνολογίας

Ο νόμος για την κυβερνοανθεκτικότητα - Cybersecurity Resilience Act (CRA) υποχρεώνει κατασκευαστές, διανομείς και εισαγωγείς «έξυπνων» διασυνδεδεμένων συσκευών να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές