
Με την (μερική προς το παρόν) αντιστροφή των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επανέρχεται το ζήτημα των δημοσιονομικών επιδόσεων – του χρέους και της διαχείρισής του, δηλαδή. Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένη από την άνοδο των επιτοκίων και των αποδόσεων ομολόγων, λόγω της σύστασης του χρέους της.
Η αύξηση του πληθωρισμού παρέχει ευκαιρία βελτίωσης των δεικτών. Είναι ενδιαφέρον το ότι, ενώ οι θεσμοί έδωσαν, μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις, να αποσυνδεθεί η βιωσιμότητα του χρέους από τον κλασικό δείκτη ποσοστού του ΑΕΠ, επανέρχεται η σχετική φιλολογία. Βλέπετε, με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ο δείκτης πέφτει εντυπωσιακά, ενώ το χρέος αυξάνεται ως απόλυτο μέγεθος.
Στη συγκυρία υψηλότατων αποδόσεων ομολόγων, ο εξωτερικός δανεισμός μειώνεται υποχρεωτικά, με την αύξηση του δημόσιου χρέους να συγκρατείται. Το ακαθάριστο χρέος όμως, έφτασε τα 400 δις ευρώ τον Ιούλιο 2022. Εάν συνεκτιμήσουμε όλες τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων του δημοσίου, αλλά και τις δυνητικές ελαφρύνσεις τους (ενδοκυβερνητικό χρέος, διαθέσιμα), το υπό διαχείριση δημοσιονομικό βουνό είναι της τάξεως των 412 δις ευρώ – εάν δεν καταπέσει ούτε ευρώ εγγυήσεων, πάμε στη επόμενη κορυφή των 382 δις του βουνού.
Το δημόσιο χρέος εμφανίζεται υπό συγκράτηση στα 355-360 δις ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτή η συγκράτηση, περισσότερα από 35 δις ευρώ των φορέων του δημοσίου (ΟΤΑ, ΟΚΑ, κλπ) έχουν υποκαταστήσει εξωτερικό χρέος. Δηλαδή, οι φορείς του δημοσίου αγοράζουν χρέος και κλείνουν διαχειριστικές τρύπες. Προφανώς, μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να ασκείται επ’ αόριστον. Έρχονται οι αγορές, λοιπόν – ελπίζουμε να είναι εκεί για μας όταν τις χρειασθούμε – και εάν τα πράγματα στραβώσουν, η ΕΚΤ.
Λόγω της συγκέντρωσης ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (περίπου 39 δις) και Έλληνες «θεσμικούς», στις διεθνείς αγορές είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση (tradeable) λιγότερα από 10 δις ελληνικών ομολόγων αναφοράς. Δύο είναι οι κίνδυνοι από την έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής αγοράς χρέους: (α) εάν χρειασθεί η παρέμβαση της ΕΚΤ (ενεργοποίηση του προγράμματος ΤΡΙ για την Ελλάδα), δεν υπάρχουν ομόλογα ώστε να είναι αυτή η παρέμβαση αποτελεσματική και (β) όταν με το καλό ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, τα 100πλάσια σε σχέση με σήμερα κεφάλαια που θα «βλέπουν» την Ελλάδα, δεν θα έχουν πού να τοποθετηθούν.
Συνοπτικά, λοιπόν, μια σώφρων πολιτική δεν πρέπει να περιορίζεται στην ανάγνωση του δείκτη χρέους, αλλά να στραφεί τάχιστα σε παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε πλεονάσματα, έστω και μικρά, χωρίς να αναλίσκεται η ελληνική περιουσία (τα διαθέσιμα των φορέων). Απαιτείται πολιτική εμβάθυνσης της ελληνικής αγοράς χρέους, ακόμη και σε συνθήκες υψηλών αποδόσεων – χάθηκε η ευκαιρία κατά τη διετία των αρνητικών επιτοκίων.
Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας