«Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες. (…) Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΝΤ1). Και συνέδεσε την αναφορά του αυτή τόσο με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και με την έναρξη των σεισμικών ερευνών νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Hellenic Energy την περασμένη εβδομάδα. Με το μήνυμα της Αθήνας να είναι σαφές. Αναζητούνται παίκτες. Παίκτες αξιόπιστοι που να μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ελλάδα, να κρατήσουν ζεστούς τους διαύλους επικοινωνίας και να δημιουργήσουν το έδαφος για λύσεις.
Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανοικτό στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Λιβύης
Λύσεις οι οποίες ωστόσο θα μπορούν να οριστικοποιηθούν με την εκλογή κυβέρνησης στη Λιβύη. Αφού τόσο η Ελλάδα όσο και όλες οι χώρες που κατήγγειλαν το νέο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» για τους υδρογονάνθρακες – μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτος κ.ά. – υπογραμμίζουν με έμφαση ότι η παρούσα προσωρινή κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα δεν έχει καμία δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες δεσμευτικές για τη χώρα. Υπόμνηση την οποία έκανε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με τις διπλωματικές αντιφάσεις να μην επιτρέπονται στα συμφέροντα της Αθήνας. Το μήνυμα Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την έναρξη των σεισμικών ερευνών δείχνει τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δηλώσει – τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής – έτοιμη για λύσεις. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και να έχει ήδη αρχίσει να συζητά με παράγοντες της Λιβύης παρασκηνιακά. Με δεδομένες και τις σχέσεις της Αθήνας με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ.
Διαβάστε επίσης – Handelsblatt: Γιγάντια αποθέματα ελληνικού φυσικού αερίου;
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη ακουμπάνε και στη δήλωση του επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης Φαρχάτ μπιν Κάντρα, από τη Βεγγάζη, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενο κατασκευής αγωγών σύνδεσης της Λιβύης με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Ενα σχέδιο το οποίο αμφισβητεί τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια. Εδώ να σημειωθεί και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έδειξε την Ουάσιγκτον θετικά διακείμενη σε ένα τέτοιο σχέδιο. Τη δήλωση Μπιν Κάντρα διέψευσε το υπουργείο Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, ως «αβάσιμη». Σε άρθρο δε της ρωσικής «Nezavisimaya Gazeta» γίνεται λόγος για παραπλανητικές δηλώσεις, οι οποίες οφείλονται στις σχέσεις του Μπιν Κάντρα με τον Χαλίφα Χαφτάρ και την πρόθεσή του «να συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την Αίγυπτο και την Ελλάδα, δύο χώρες σε συγκρουσιακές σχέσεις με την Τουρκία». Χαρακτηρίζει δε τον επικεφαλής της NOC «ένα εργαλείο στα χέρια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». Να σημειωθεί ωστόσο ότι η NOC πρόσφατα κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΝΙ και την ΒΡ προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες για φυσικό αέριο στη Σύρτη.
Η συνομιλία
Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» στη σκιά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των αναγκών που δημιουργεί, δεν πρέπει να αγνοηθεί και η συνομιλία Μητσοτάκη με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν που συμπεριλάμβανε και αναφορά στην ανάγκη συνομιλιών Ελλάδας – Λιβύης. Ακόμα και αν οι ΗΠΑ λόγω εκλογών αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία ίσως δείχνουν να μην προβάλλουν την υπόθεση Λιβύη. Ισως και όχι. Ωστόσο η επικυριαρχία που επιχειρεί να ασκήσει η Τουρκία στη Λιβύη και δη τα στρατιωτικά μνημόνια που υπογράφει έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν τις δυνάμεις που μπορούν να τη δουν σαν απειλή για τα συμφέροντά τους στην περιοχή και πέραν της Ελλάδας.
Ενα από τα ερωτήματα που μπαίνει μετά και την έναρξη ερευνών της ExxonMobil σε ελληνικά ύδατα είναι κατά πόσο αυτά βασίζονται σε ρεαλιστικές προσδοκίες για κοιτάσματα και αν συνδέονται τελικά με εξελίξεις στη γειτονική Λιβύη. Θα μπορούσαν οι εταιρείες να κινήσουν εξελίξεις με αιχμή τα συμφέροντά τους υποχρεώνοντας και τις κυβερνήσεις δυνάμεων που έχουν συμφέροντα να ακολουθήσουν;
Τρία σενάρια
Εκτιμήσεις και εικασίες αναφέρονται σε τρία πιθανά σενάρια:
Πρώτο σενάριο. Η ExxonMobil να κινήθηκε με γνώμονα μόνο το κέρδος. Αλλά οι αποφάσεις της να μην αποκλείεται τελικά να επιβάλουν εξελίξεις.
Δεύτερο σενάριο. Η ExxonMobil να κινείται σε ένα πλαίσιο πολιτικής συνεννόησης και να επιδιώκει ένα μοντέλο Κύπρου και στη Λιβύη. Εναρξη ερευνών σε ελληνικά νερά, αλλά και έναρξη ερευνών από κάποια άλλη κοινοπραξία, ή και την ίδια σε λιβυκά νερά, με στόχο κάποια στιγμή να υπάρξει συνεννόηση.
Τρίτο σενάριο. Μια σιωπηλή συμφωνία αμοιβαίας ανοχής. Η Ελλάδα προχωρά σε έρευνες αλλά θα μπορούσε να ανεχθεί και τουρκικές κινήσεις στην περιοχή της Λιβύης.
Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα καλείται να εξετάσει επίσης κατά πόσο τη βοηθά να μην έχει πρεσβευτή στην Τρίπολη, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα, ώστε να μην αφήνει κενά, αλλά και πώς και πότε θα προχωρήσει στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της νότια της Κρήτης…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Latest News
Zημίες ύψους 3,2 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Gazprom στο εννεάμηνο
Η ζημία της Gazprom, σύμφωνα με τα ρωσικά λογιστικά πρότυπα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τις θυγατρικές, ήταν 309 δισ. ρούβλια (3,2 δισ. δολ.)
Η μάχη της κιλοβατώρας… - Τα κίτρινα υβριδικά και τα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος
Με μπλε τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα οι ΗΡΩΝ, Protergia και ΖΕΝΙΘ – Με σταθερές χρεώσεις στα «κίτρινα» οι NRG, Φυσικό Αέριο Ελλάδος και Elpedison
Μειωμένες οι τιμές για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης τον Νοέμβριο
Η εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια ακολουθεί μέχρι στιγμής την αναμενόμενη πορεία συγκράτησης τις περιόδους που η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλή λόγω καιρικών συνθηκών
Ώρα αποφάσεων για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Το guidance του IEA για το φυσικό αέριο
Επενδυτική απόφαση για τα κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες της Κρήτης ζυγίζει… η ExxonMobil – Η πρόβλεψη IEA για τα ορυκτά καύσιμα
Το εφιαλτικό σενάριο της ExxonMobil χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Τι προβλέπει η έκθεση της ExxonMobil για τη ζήτηση πετρελαίου το 2050
Πώς θα μπορούμε να αλλάζουμε πάροχο ενέργειας - Τι είναι το consent
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα και τους παρόχους ενέργειας
Italgas: Αύξηση 10,9% σημείωσαν τα προσαρμοσμένα EBITDA το εννεάμηνο
Το εννεάμηνο πραγματοποιήθηκαν τεχνικές επενδύσεις ύψους 549,7 εκατ. ευρώ
ΔΕΔΔΗΕ: Άσκηση αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων λόγω κλιματικής κρίσης
Η άσκηση «ΘΗΣΕΥΣ 2024» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σημαντικές θα παραμείνουν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πιθανή υπερπροσφορά σε πετρέλαιο και και LNG κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020.
ΡΑΑΕΥ: Στον «αέρα» βίντεο για τη χρήση του Εργαλείου Παρακολούθησης Τιμολογίων
Εκστρατεία της ΡΑΑΕΥ για την ενημέρωση των καταναλωτών