
Λεωφόρους πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Βόρεια και Νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγει η Ελλάδα, επιδιώκοντας να καταστεί πύλη εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού της Ε.Ε.
Τέσσερις μεγάλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις που δρομολογούνται από τον ΑΔΜΗΕ με την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης ενδυναμώνουν επίσης το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας με έμπειρους αναλυτές και αρμόδιους αξιωματούχους να δίνουν τον ακόλουθο τίτλο – σύνθημα: «Η Ελλάδα των τεσσάρων καλωδίων…»
Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: «Πράσινη» 100% η παραγωγή ρεύματος για πρώτη φορά στην ιστορία
Η μεγάλη ανάγκη της χώρας μας είναι αφενός να εξάγει τις ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν στην επικράτεια της έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και μεταφέρει αντίστοιχη ισχύς από φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται στην Αίγυπτο και χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.
Εξαγωγέας πράσινης ενέργειας
Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική της εγχώριας παραγόμενης πράσινης ενέργειας αρκεί να σημειωθούν τα στοιχεία που πρόσφατα έκαναν γνωστά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μάργαρης. Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ σήμερα στη χώρα μας αγγίζει τα 10 Γιγαβάτ. Επιπροσθέτως, έργα ισχύος 10 με 12 Γιγαβάτ έχουν δεσμεύσει χώρο στο σύστημα ηλεκτρισμού ανεβάζοντας τα επόμενα χρόνια τη συνολική ισχύ της πράσινης ενέργειας στα 22 Γιγαβάτ. Ο Διαχειριστής μέχρι το 2030 με τα έργα στο σύστημα υψηλής τάσης της χώρας θα δημιουργήσει χώρο άνω των 28 Γιγαβάτ.
Την ίδια στιγμή η μέση ισχύς της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρισμού είναι μόλις στα 6 Γιγαβάτ. Συνεπώς υπάρχει υπερ-πλεόνασμα πράσινης ενέργειας για εξαγωγές πράσινης και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα, συνολικά.
Οι τέσσερις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι:
Ελλάδα – Αυστρία – Γερμανία
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Γερμανία έγινε γνωστό πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει για το καλώδιο αρχική ικανότητα μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3 GW και στη συνέχεια δυνατότητα αύξησης στα 9 GW. Η ενέργεια θα παράγεται από ΑΠΕ στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ έχει εξετάσει δύο εναλλακτικές διαδρομές της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η μία είναι με καλώδιο που θα διασχίζει τα δυτικά Βαλκάνια και η δεύτερη εναλλακτική είναι το καλώδιο να περνάει την Αλβανία και στη συνέχεια να ποντίζεται στην Αδριατική ακολουθώντας υποθαλάσσια διαδρομή μέχρι τη Σλοβενία και από εκεί να συνδεθεί με την Αυστρία.
Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ
Πρόσφατα θεμελιώθηκε στη Λευκωσία η πρώτη φάση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Σημείο σύνδεσης στην Ελλάδα θα είναι η Κρήτη.
Το επενδυτικό σχέδιο τρέχει ο φορέας EuroAsia Interconnector και πρόσφατα έγινε αποδεκτή η πρόταση συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ με 25% στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η χωρητικότητα της διασύνδεσης είναι στα 2 Γιγαβάτ και το ύψος του έργου διασύνδεσης των τριών χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο άνω των 1.100 χλμ. ανέρχεται στα 2 δις. ευρω.
Ελλάδα – Αίγυπτος
Η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας βρίσκεται στη φάση των μελετών και για το 2023 αναμένεται η υποβολή αίτησης προς χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η ισχύς του υποθαλάσσιου καλωδίου σχεδόν 1.000 χλμ που θα φτάνει στην Αττική ανέρχεται στα 3 Γιγαβάτ. Το ύψος της επένδυσης που τρέχει ο όμιλος Κοπελούζου ανέρχεται στα 3,5 δις. ευρώ
Ελλάδα – Ιταλία
Μία δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, προωθεί ο ΑΔΜΗΕ με τον Ιταλό Διαχειριστή TERNA. Το έργο βρίσκεται στη φάση των μελετών σκοπιμότητας.


Latest News

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία