«Ανάσα» μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας στάθηκαν να πάρουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα μηνύματα πλέον από το μέτωπο των προθέσεων της Federal Reserve δείχνουν να θολώνουν το τοπίο αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 33.536 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,89% στις 3.957 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,12% στις 11.196 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κλείσιμο με κέρδη

«Μια αξιοσημείωτη αλλαγή έχει συμβεί στην αγορά, με τους επενδυτές να είναι όλο και περισσότερο ριψοκίνδυνοι σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Mark Hackett, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας της Nationwide. «Οι τεχνικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με το επενδυτικό συναίσθημα, τη δυναμική, το εύρος και τους παράγοντες κινδύνου να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη βελτίωση».

«Η διάθεση των επενδυτών είναι συγκρατημένα αισιόδοξη», δήλωσε στο CNBC η Sylvia Jablonski, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Defiance ETFs. «Το γενικότερο κλίμα είναι ότι οι συναλλασσόμενοι είναι πιο πιθανό να περιμένουν μια πιο ήπια ανοδική πορεία στη Wall Street μέχρι το τέλος του έτους, πριν φτάσουμε στο 2023 και αρχίσουμε να βλέπουμε πραγματικά τι έχουν κάνει οι αυξήσεις της Fed στην οικονομία και πόσο εύθραυστα είναι τα κέρδη της».

Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, γνωστός ως δείκτης φόβου της Wall Street ή VIX, υποχώρησε κατά 1 μονάδα στο 22,5, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Ο VIX, ο οποίος παρακολουθεί την τεκμαρτή μεταβλητότητα 30 ημερών του S&P 500, διαπραγματευόταν πάνω από το όριο των 30 μονάδων για το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Πόσο θα διαρκέσει η ανάκαμψη του τεχνολογικού κλάδου

Θολώνουν το τοπίο οι αξιωματούχοι

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street βελτίωσαν την εικόνα τους, αφού η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Λαέλ Μπρενάρντ, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε σύντομα να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, παρέχοντας κάποια άνεση στην αγορά. Οι δηλώσεις της  Μπρενάρντ έγιναν μετά την δήλωση του συναδέλφου της διοικητή του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας Κρίστοφερ Γουόλερ ότι το τελικό σημείο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι «ακόμα πολύ μακριά».

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ίσως τη μετάβαση σε έναν πιο αργό ρυθμό», ανέφερε ο Γουόλερ. Αλλά, «δεν αποκλίνουμε… Σταματήστε να δίνετε προσοχή στον ρυθμό και αρχίστε να δίνετε προσοχή στο πού θα είναι το τελικό σημείο. Μέχρι να μειώσουμε τον πληθωρισμό, αυτό το τελικό σημείο είναι ακόμη πολύ μακριά», ανέφερε.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν επίσης τα νέα στο μέτωπο των εκλογών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, όπως προέβλεψε το NBC News. Το κόμμα θα κατέχει τουλάχιστον 50 έδρες.

Εν τω μεταξύ, η περίοδος των κερδών του τρίτου τριμήνου συνεχίζεται, καθώς στο επίκεντρο τίθενται ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων. Οι μεγάλες εταιρείες Walmart, Home Depot, Target, Lowe’s, Macy’s και Kohl’s αναμένεται να δημοσιεύσουν τα μεγέθη τους αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street