
Στη θέσπιση πέντε ολοκληρωμένων πολυετών σχεδίων διαχείρισης βασισμένων στις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) συμφώνησαν για πρώτη φορά η ΕΕ και οι γειτονικές χώρες της Μεσογείου.
Αυτό το βήμα καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας της αλιείας στη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα της 45ης ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης: ΥπΑΑΤ: Ενίσχυση της αλιείας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Χάρη στις κοινές προσπάθειες της Επιτροπής, των κρατών μελών και περισσότερων από 20 άλλων παράκτιων χωρών, η ΓΕΑΜ ενέκρινε ομόφωνα συνολικά 21 φιλόδοξα μέτρα, εκ των οποίων τα 19 υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διαχείριση και τον έλεγχο της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και την προστασία ευαίσθητων οικοτόπων. Η ΕΕ στηρίζει επίσης την υλοποίηση όλων των μέτρων και της νέας στρατηγικής της ΓΕΑΜ για το 2030 με ετήσια επιχορήγηση ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Βιώσιμη διαχείριση της αλιείας
Τα πέντε νέα σχέδια διαχείρισης θα καλύπτουν βασικές υποπεριοχές της Μεσογείου: Θάλασσα του Αλμποράν στη Δυτική Μεσόγειο, Στενό της Σικελίας, Ιόνιο και Λεβάντε.
Τα νέα αυτά σχέδια θα συμβάλουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για τον περιορισμό της υπεραλίευσης και στη βελτίωση της κατάστασης ορισμένων από τα πιο πολύτιμα ιχθυαποθέματα στη θαλάσσια λεκάνη, όπως οι γαρίδες, ο μερλούκιος και η τσιπούρα.
Επιπλέον, θα εδραιώσουν το νομικό πλαίσιο για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αποθεμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του αλιευτικού κλάδου και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους στόλους της Μεσογείου.
Επιπλέον, η ΕΕ, το Μαρόκο και η Αλγερία συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία της πρώτης κοινόχρηστης ελεγχόμενης ζώνης αλιείας (FRA . Το μελλοντικό FRA θα καλύπτει τα ύδατα της Ισπανίας, του Μαρόκου και της Αλγερίας στην περιοχή Cablier Mound της Θάλασσας Alboran. Θα συμπληρώσει τα νέα μέτρα Alboran MAP για την προστασία του αποθέματος τσιπούρας μαύρης κηλίδας, το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Νέοι δρόμοι για τη Μεσόγειο
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Οι συμφωνίες που επετεύχθησαν στη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο κατόπιν μίας εβδομάδας διαπραγματεύσεων ανοίγουν νέους δρόμους για την περιοχή της Μεσογείου, τη βιοποικιλότητα και τους αλιείς της. Θα συμβάλουν στην αποκατάσταση μιας θαλάσσιας λεκάνης, η οποία εδώ και πολλά χρόνια πάσχει από μη βιώσιμες πρακτικές. Προσβλέπω στην καλή συνεργασία με τους γείτονές μας για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων».


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες