
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίζεται ένας έντονος και οριζόντιος εσωτερικός διχασμός, που εύλογα επηρεάζει και την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Τρεις είναι εκ των κυριότερων αιτιών:
Η εκτίναξη των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των πολιτικών του New Deal αλλά και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Ρέιγκαν.
Διαβάστε επίσης: Εκλογές ΗΠΑ: Ποιες οι συνέπειες μιας νίκης των Ρεπουμπλικανών στις διατλαντικές σχέσεις;
Το ζήτημα των πολιτικών ταυτοτήτων και ο δικαιωματισμός, που ενώ έχει διορθώσει αδικίες και έχει αναδείξει κινήματα όπως το Me2 και το Black Lives matter, αντί να συνθέσει κατακερματίζει την κοινωνία και αναδεικνύει το έτερο άκρο στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, που έχει ως βάση του διεργασίες που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980, κορυφώθηκαν με το κίνημα του τσαγιού της Πέιλιν και απογειώθηκαν με τον Τραμπ.
Ο περιορισμός της κοινωνικής κινητικότητας και το συνεπαγόμενο τέλος του αμερικανικού ονείρου όπως το γνωρίσαμε. Αυτή η κατάσταση έχει επιφέρει μία εσωτερική κρίση νομιμοποίησης.
Θυμίζω πως ο Τραμπ δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 και την Κλίντον χρέωσε σε εξωτερικό «δάκτυλο» την ήττα της το 2016.
Επίσης, μετά την αποτυχημένη επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και την ανεπιτυχή (εκ του αποτελέσματος) εικοσαετή εμπλοκή στο Αφγανιστάν, υπάρχει (μάλλον προϋπήρχε τουλάχιστον από το 2005) μία κόπωση στην αμερικανική κοινωνία για τον ρόλο των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Ήδη από την εποχή Ομπάμα είχε υιοθετηθεί η πολιτική της επιλεκτικής παρεμβατικότητας (selective engagement), ενώ αν πριν από μερικά χρόνια προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η διάδοση της δημοκρατίας, πλέον το ζητούμενο είναι η διάσωση της δημοκρατίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Ουκρανίας και όσων έχουν ακολουθήσει.
Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν βρισκόμαστε ήδη σε ένα μεταδυτικό-μεταμερικανικό κόσμο, ωστόσο, χαρακτηριστική της μεταβατικότητας στην οποία βρίσκεται το διεθνές σύστημα αλλά και της υποχώρησης της θέσης των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα είναι η ουδέτερη στάση που επέλεξαν παραδοσιακοί σύμμαχοι τους, όπως οι αραβικές μοναρχίες αλλά και το Ισραήλ έναντι της Ρωσίας.
Η εικόνα στην ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική Μπάιντεν στην περιοχή
Εδώ και καιρό οι ΗΠΑ έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα ανεύρεσης συμμάχων οι οποίοι θα μπορούν να επωμισθούν την εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ώστε οι ίδιες να μπορούν απερίσπαστα να αφοσιωθούν στην ανάσχεση της Κίνας.
Πρόκειται για το περίφημο “Asia Pivot”, που πιθανότατα θα είχε ξεκινήσει όχι από το 2008 αλλά από το 2000 αν δεν είχε ακολουθήσει η 11η Σεπτεμβρίου και η προτεραιοποίηση του πολέμου ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατία.
Εντούτοις, η περίπτωση της Ουκρανίας κατέδειξε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθεί στον ρόλο αυτό. Από την άλλη, οι Συμφωνίες του Αβραάμ δημιουργούν μια δυναμική διευθετήσεων και σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, μέσα από την οποία εμφανίζονται χώρες οι οποίες θα μπορέσουν να επιτύχουν αυτό τον σκοπό. Μια από αυτές είναι και η Ελλάδα.
Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι αυτήν την στιγμή οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, με την Αλεξανδρούπολη να έχει κομβικό ρόλο. Πλην όμως, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, είναι σημαντική μεν η στήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ωστόσο δεν πρέπει να εξαντλείται η πολιτική μας στη διαμεσολάβηση τρίτων υπέρ μας, με την Τουρκία να ελέγχει τον διακόπτη της έντασης και να διαπραγματεύεται μαζί τους.
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες μας όχι μόνο για να βάλουμε πίεση στην Τουρκία αλλά και προκειμένου να θέσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφοράς στη βάση κοινά αποδεκτών κανόνων, όπως βέβαια και να προωθήσουμε ένα κανονικό διάλογο με την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες
Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι Αν. Καθηγητής Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας & Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΙΔΙΣ, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Κύκλος Ιδεών


Latest News

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές