Η Γερμανία είναι ανοιχτή στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με την Κίνα, αλλά θα πρέπει να παραμείνει προσεκτική σχετικά με το πού κατευθύνεται η κάθε επένδυση. Αυτό διεμήνυσε από τη Σιγκαπούρη ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, οποίος, μιλώντας στο CNBC, τόνισε:«είμαστε μια ανοιχτή αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μια ανόητη αγορά, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Δεν υπάρχει «τίποτα κακό» με τις κινεζικές εταιρείες που επενδύουν στη Γερμανία και το αντίστροφο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι «αυτό που φαίνεται αξιόπιστος εταίρος μπορεί πολύ σύντομα να αποδειχθεί ότι σε κλέβει», επεσήμανε με νόημα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Συμβιβασμός για την επένδυση της Cosco στο Αμβούργο

Η κινεζική πρεσβεία στη Γερμανία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό, αναφέρει ο συντάκτης του ρεπορτάζ, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Χάμπεκ έρχονται μετά την αμφιλεγόμενη κατά μόνας επίσκεψη του προϊσταμένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Κίνα στις αρχές Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία παλεύει με την εξάρτησή της από την Κίνα

Δεν πωλούνται…

Μάλιστα, ο Χάμπεκ έγινε πιο συγκεκριμένος κατονομάζοντας ποιοι κλάδοι κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτούς τους «στενότερους δεσμούς» με την Κίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς «που δεν είναι διαθέσιμοι προς πώληση».

Τομείς των υπηρεσιών υγείας της Γερμανίας, οι ημιαγωγοί, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως τα λιμάνια στο Αμβούργο, είναι μεταξύ αυτών που η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίζει με «σκεπτικισμό» όταν προσφέρονται χρήματα από το εξωτερικό, σημείωσε.

Ας σημειωθεί ότι μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού του Σολτς Βερολίνο εξέφρασαν προβληματισμό για τους δεσμούς της Γερμανίας με την Κίνα και ο Χάμπεκ δήλωσε ότι ενώ υπάρχει «ενότητα όσον αφορά την Κίνα», «δεν μπορεί να υποσχεθεί» ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαφωνίες για το θέμα μέσα στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή