
Ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της – διάρκειας άνω των τριών ωρών – πρώτης πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στο Μπαλί της Ινδονησίας όπου οι δύο ηγέτες βρίσκονται για τη σύνοδο της G20.
«Χαίρομαι που σε βλέπω», είπε ο Μπάιντεν στον Σι, αγκαλιάζοντάς τον ενώ οι δύο ηγέτες αντάλασσαν χαμογελαστοί μια θερμή χειραψία μπροστά στις σημαίες των κρατών τους, σε πολυτελές ξενοδοχείο της ασιατικής χώρας.
Η ατζέντα Μπάιντεν
Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπάιντεν έθεσε μια σειρά από δύσκολα θέματα κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, περιλαμβανομένων των θέσεων των ΗΠΑ για τις «όλο και πιο επιθετικές ενέργειες της Κίνας προς την Ταϊβάν», τις «οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου που δεν βασίζονται στην αγορά» και τις πρακτικές στο «Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ, καθώς και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευρύτερα».
Διαβάστε επίσης: Οι Ενδιάμεσες Εκλογές και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα
Ο Μπάιντεν δήλωσε εκ των προτέρων ότι δεσμεύτηκε να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.
«Ως ηγέτες των δύο εθνών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από το να μετατραπεί σε σύγκρουση και να βρουν τρόπους να συνεργαστούν σε επείγοντα παγκόσμια ζητήματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας», δήλωσε ο Μπάιντεν ενώπιον δημοσιογράφων.
BREAKING: Joe Biden and Xi Jinping meet ahead of the G-20 summit in Bali, the first in-person talks between the leaders of the US and China since before the Covid-19 pandemic https://t.co/iHKU2XijYT pic.twitter.com/WcIc08rqSF
— Bloomberg (@business) November 14, 2022
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει για να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ο Μπάιντεν ούτε ο Σι φόρεσαν μάσκα κατά του κορωνοϊού, σε αντίθεση με τα μέλη των αντιπροσωπειών τους.
Η «κόκκινη γραμμή» του Σι Τζινπίνγκ
Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Σι είπε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών τους δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.
Διαβάστε επίσης: Ημιαγωγοί: Οι ΗΠΑ θέλουν και ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Κίνα
«Πρέπει λοιπόν να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για τη διμερή σχέση προς τα εμπρός, και να την αναβαθμίσουμε», πρόσθεσε.
«Ο κόσμος αναμένει ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χειριστούν σωστά τη σχέση», είπε, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν για να επαναφέρουν τη σχέση στη σωστή τροχιά.
Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος ξεκαθάρισε στον ομόλογό του των ΗΠΑ πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας» και η «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι «το θέμα της Ταϊβάν είναι πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας, το υπόβαθρο της πολιτικής βάσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί».
Η Γέλεν
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους στο Μπαλί ότι η συνάντηση είχε «ως στόχο να σταθεροποιήσει τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και να δημιουργήσει μια πιο ασφαλή ατμόσφαιρα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις».
Είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν σαφής με την Κίνα σχετικά με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, όσον αφορά τους περιορισμούς στην εξαγωγή προϊόντων τεχνολογίας αιχμής, και εξέφρασε την ανησυχία του για την αξιοπιστία των κινεζικών αλυσίδων εφοδιασμού για διάφορα αγαθά.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Η Κίνα συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο – Η Ρωσία είναι η άμεση απειλή
Ο Μπάιντεν και ο Σι, οι οποίοι έχουν επικοινωνήσει πέντε φορές από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021 τηλεφωνικώς ή μέσω βιντεοκλήσης, συναντήθηκαν για τελευταία φορά πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.
Ουκρανία και Ρωσία
Ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της G20, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση της Τρίτης θα μπορούσε να «προσφέρει συγκεκριμένες συνεργασίες που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο στην οικονομική του ανάκαμψη».
Ωστόσο, ένα από τα κύρια θέματα της G20 θα είναι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Μπάιντεν να αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Μόσχας και των συμμάχων της.
Ο Σι και ο Πούτιν έχουν έρθει όλο και πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, ενώ επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους λίγες ημέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά η Κίνα έχει φροντίσει να μην παράσχει άμεση υλική υποστήριξη που θα μπορούσε να προκαλέσει δυτικές κυρώσεις εναντίον της.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε το «ανεύθυνο» των πυρηνικών απειλών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Καμπότζη, υποδηλώνοντας ότι η Κίνα δεν αισθάνεται άνετα με την πυρηνική ρητορική του στρατηγικού της εταίρου, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η «ασθένεια» του Λαβρόφ
Στο μεταξύ, η άφιξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Μπαλί συνοδεύτηκε από ένταση, λόγω δημοσιευμάτων σε δυτικά ΜΜΕ που τον ήθελαν να έχει μεταφερθεί σε τοπικό νοσοκομείο, πάσχοντας από καρδιακή πάθηση.
«Αυτό είναι ένα είδος παιχνιδιού που δεν είναι καινούργιο στην πολιτική», δήλωσε ο Λαβρόφ με ειρωνικό χαμόγελο. «Οι δυτικοί δημοσιογράφοι πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «το αποκορύφωμα της πλαστογραφίας» και δημοσίευσε ένα βίντεο με τον Λαβρόφ να κάθεται σε εξωτερικό χώρο ντυμένος με σορτς και μπλουζάκι και να διαβάζει έγγραφα.
Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Μπαλί δήλωσε στο Reuters ότι ο Λαβρόφ είχε πράγματι επισκεφθεί για λίγο ένα τοπικό νοσοκομείο για ένα «τσεκ-απ», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο είναι καλά στην υγεία του.
Ο Λαβρόφ εκπροσωπεί τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 -την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο- αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν πολύ απασχολημένος για να συμμετάσχει.


Latest News

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα – Υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο» (pic)
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στα social media για το Πάσχα.

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Μητσοτάκης για Πάσχα: «Μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες γεννιούνται το φως και η ελπίδα»
«Μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης