Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο εξωτικό Μπαλί, στο περιθώριο της G20, την ώρα σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Πρόκειται για την πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση από τότε που έγινε πρόεδρος ο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης – Και τώρα οι δυο τους – Μπάιντεν vs Σι για την παγκόσμια ηγεμονία

Θερμή χειραψία

Μέσα σε μια αίθουσα χορού στο στο πολυτελές ξενοδοχείο Mulia στον κόλπο Nusa Dua του Μπαλί, οι δύο ηγέτες έσφιξαν τα θερμά τα χέρια τους μπροστά σε μια σειρά από σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ.

«Περάσαμε πολύ χρόνο μαζί την εποχή που ήμασταν και οι δύο αντιπρόεδροι και χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο Μπάιντεν στον Σι καθώς τον αγκάλιαζε, προσθέτοντας ότι είναι σημανικό να διατηρηθούν οι γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.

Και πρόσθεσε: «Ως ηγέτες των δύο εθνών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τη μετατροπή του ανταγωνισμού σε σύγκρουση και να βρουν τρόπους να συνεργαστούν σε επείγοντα παγκόσμια ζητήματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας».

Ανέφερε την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ανασφάλεια ως προβλήματα που ο κόσμος περίμενε να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες του.

Δεσμεύσεις

Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Σι είπε ότι ως ηγέτες δύο μεγάλων χωρών, έπρεπε να χαράξουν την πορεία τους, να βρουν τη σωστή κατεύθυνση και να ανυψώσουν τη σχέση τους. Ο Σι είπε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν για να επαναφέρει τη σχέση στον σωστό δρόμο.

Το Reuters επισημαίνει με νόημα ότι ουδείς φορούσε μάσκα, αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους το έκαναν.

Κύρια θέματα της συζήτησης τους αναμένεται να είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Ταϊβάν, της Ουκρανίας και της Βόρειας Κορέας, θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν και στο G20 που διεξάγεται χωρίς την παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα εκπροσωπήσει τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 -την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο- αφού το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν ήταν πολύ απασχολημένος για να παρευρεθεί. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η αναφορά ότι ο Λαβρόφ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την άφιξή του στο Μπαλί ήταν ψευδείς ειδήσεις.

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε στους Ασιάτες ηγέτες στην Καμπότζη ότι οι γραμμές επικοινωνίας των ΗΠΑ με την Κίνα θα παραμείνουν ανοιχτές για να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Ο πλανήτης στα χέρια τους

Σε κάθε περίπτωση, το τι θα συζητήσουν οι ηγέτες της νυν και της ανερχόμενης υπερδύναμης είναι, αναμφίβολα, κάτι που αφορά τους πάντες. Ακόμη και εκείνους οι οποίοι θεωρούν πως έχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα και προβλήματα για να ασχοληθούν.

Είναι φανερό, άλλωστε: Αυτά στα οποία θα συμφωνήσουν και εκείνα στα οποία θα διαφωνήσουν οι δυο τους μπορούν να προδιαγράψουν την πορεία του πλανήτη για τα επόμενα χρόνια, αν όχι για τις επόμενες δεκαετίες. Καθορίζοντας, παράλληλα, εάν οι μεγάλες αλλαγές που ούτως ή άλλως έρχονται, θα γίνουν σχετικά ήπια ή θα συνοδευτούν από μία τιτανομαχία με απρόβλεπτη κατάληξη και συνέπειες.

Η ιστορία, βεβαίως, διδάσκει πως το πρώτο σενάριο είναι μάλλον απίθανο. Κι αυτό διότι όλες οι τομές και ανατροπές έχουν γίνει βίαια, αποδεικνύοντας ότι «με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί». Κάτι που αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία – ο οποίος, ωστόσο, θα αποδειχθεί «πταίσμα» μπροστά σε μία ενδεχόμενη σύρραξη ΗΠΑ και Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα