Παρά τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών που συνεχίζονται εδώ και τρεις δεκαετίες, το θέμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής δεν θα λυθεί ούτε στη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Όπως είχε συμβεί και στην περυσινή Διάσκεψη της Γλασκόβης, ΕΕ και ΗΠΑ οδήγησαν σε ναυάγιο τις συνομιλίες της COP27 στην Αίγυπτο για το μείζον ζήτημα των «ζημιών και απωλειών», ένα ζήτημα κλιματικής δικαιοσύνης.
Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Φονικότερη από τον κορωνοϊό ή το ίδιο επικίνδυνη με τον καρκίνο;
Από το 1991 που υιοθετήθηκε από τη διεθνή κοινότητα η Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC), οι αναπτυσσόμενες και ευάλωτες χώρες, οι οποίες ελάχιστα ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διεκδικούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούν οι εκπομπές του εκβιομηχανισμένου κόσμου.
Τέτοιες καταστροφές ήδη συμβαίνουν: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο στις πρωτοφανείς φετινές πλημμύρες που έπνιξαν περισσότερα από 1.800 άτομα στο Πακιστάν. Δεν αποκλείεται εξάλλου να έπαιξε ρόλο στις ξηρασίες που κατέστρεψαν τη σοδειά στην Κίνα και απειλούν τώρα ορισμένες αφρικανικές χώρες με λιμό.
Σε άλλες χώρες, η καταστροφή έρχεται σε αργή κίνηση, καθώς η άνοδος της στάθμης των ωκεανών πνίγει παράκτιες κοινότητες και νησιωτικά κράτη.
Έκθεση που παρουσίασε τον Ιούνιο από ομάδα 55 ευάλωτων χωρών εκτιμούσε τις ζημιές και απώλειες των τελευταίων δύο δεκαετιών στα 525 δισεκατομμύρια δολάρια, νούμερο που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού ΑΕΠ τους.
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, μέχρι το 2030 οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται στα 580 δισ. δολάρια το χρόνο.
Όμως το ερώτημα του ποιος πληρώνει και ποιος πληρώνεται έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ακανθώδες.
Οι ευάλωτες χώρες υποστηρίζουν ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να πληρώσουν επειδή οι εκπομπές τους ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου της θερμοκρασίας. Οι πλούσιες χώρες απορρίπτουν αυτό το επιχείρημα φοβούμενες ότι θα εκτεθούν σε υπέρογκες διεκδικήσεις.
Αν οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν τελικά στη δημιουργία ταμείου, θα πρέπει να διευκρινιστεί από πού θα προέρχονται τα χρήματα, πόσο πρέπει να συνεισφέρουν οι πλούσιες χώρες, ποιες καταστροφές δικαιολογούν αποζημιώσεις και ποιες χώρες πρέπει να τις λάβουν.
Μόνο τέσσερις κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε δεσμεύσεις, έστω και συμβολικές: η Δανία, η Σκοτία, η Γερμανία και το Βέλγιο.
Το μήνυμα που στέλνουν τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη είναι ανένδοτο και κυνικό: άσε τους άλλους να πνίγονται.
Πηγή: in.gr
Latest News
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πράσινη συμφωνία και... πράσσειν άλογα - Ξανά εκτός οι ΗΠΑ διά χειρός Τραμπ
Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ αναφέρει ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μεταξύ πολλών διεθνών συμφωνιών που δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες των ΗΠΑ
Ο Τραμπ «σκοτώνει» τον στόχο Μπάιντεν για 50% EV - Τέλος οι επιδοτήσεις για σταθμούς φόρτισης
Ο Τραμπ με εκτελεστικό διάταγμα σταματά τη διανομή κρατικών κεφαλαίων για σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ουραγός η Ελλάδα στις ιδιωτικές επενδύσεις για την κλιματική κρίση
Οι επιδόσεις της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κινήθηκε στο 0,55%
Άνοδος 0,9% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη το 2024 - Τι γίνεται με τα ηλεκτρικά
Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων διέρχεται μια περίπλοκη μετάβαση στα EV, καθώς η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων απογοητεύει
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη φέρνουν 160 μοντέλα EV στην αγορά - Θα αυξηθούν όμως οι πωλήσεις;
Το μεγάλο push στην ηλεκτροκίνηση είναι δύσκο να αγγίξει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Φεύγει από το «κλαμπ των οικολόγων» η Fed - Τι σημαίνει για την ΕΚΤ
Πώς ερμηνεύουν την αποχώρηση της Fed
«Εξοικονομώ» για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά - Άνοιξαν οι πλατφόρμες για αιτήσεις
Ο προϋπολογισμός και οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ» - Στόχος η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας
Κορυφαίες τράπεζες του κόσμου «αποχαιρετούν» τη συμμαχία για το κλίμα
Ο Καναδάς είδε τέσσερις κορυφαίες τράπεζες - BMO, National Bank, TD Bank Group και CIBC - να κάνουν ένα βήμα πίσω για το κλίμα
Άτοκα μικροδάνεια έως 25.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων
Τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση στα ακίνητα - Τι ετοιμάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας