Παρά τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών που συνεχίζονται εδώ και τρεις δεκαετίες, το θέμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής δεν θα λυθεί ούτε στη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Όπως είχε συμβεί και στην περυσινή Διάσκεψη της Γλασκόβης, ΕΕ και ΗΠΑ οδήγησαν σε ναυάγιο τις συνομιλίες της COP27 στην Αίγυπτο για το μείζον ζήτημα των «ζημιών και απωλειών», ένα ζήτημα κλιματικής δικαιοσύνης.
Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Φονικότερη από τον κορωνοϊό ή το ίδιο επικίνδυνη με τον καρκίνο;
Από το 1991 που υιοθετήθηκε από τη διεθνή κοινότητα η Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC), οι αναπτυσσόμενες και ευάλωτες χώρες, οι οποίες ελάχιστα ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διεκδικούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούν οι εκπομπές του εκβιομηχανισμένου κόσμου.
Τέτοιες καταστροφές ήδη συμβαίνουν: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο στις πρωτοφανείς φετινές πλημμύρες που έπνιξαν περισσότερα από 1.800 άτομα στο Πακιστάν. Δεν αποκλείεται εξάλλου να έπαιξε ρόλο στις ξηρασίες που κατέστρεψαν τη σοδειά στην Κίνα και απειλούν τώρα ορισμένες αφρικανικές χώρες με λιμό.
Σε άλλες χώρες, η καταστροφή έρχεται σε αργή κίνηση, καθώς η άνοδος της στάθμης των ωκεανών πνίγει παράκτιες κοινότητες και νησιωτικά κράτη.
Έκθεση που παρουσίασε τον Ιούνιο από ομάδα 55 ευάλωτων χωρών εκτιμούσε τις ζημιές και απώλειες των τελευταίων δύο δεκαετιών στα 525 δισεκατομμύρια δολάρια, νούμερο που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού ΑΕΠ τους.
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, μέχρι το 2030 οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται στα 580 δισ. δολάρια το χρόνο.
Όμως το ερώτημα του ποιος πληρώνει και ποιος πληρώνεται έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ακανθώδες.
Οι ευάλωτες χώρες υποστηρίζουν ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να πληρώσουν επειδή οι εκπομπές τους ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου της θερμοκρασίας. Οι πλούσιες χώρες απορρίπτουν αυτό το επιχείρημα φοβούμενες ότι θα εκτεθούν σε υπέρογκες διεκδικήσεις.
Αν οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν τελικά στη δημιουργία ταμείου, θα πρέπει να διευκρινιστεί από πού θα προέρχονται τα χρήματα, πόσο πρέπει να συνεισφέρουν οι πλούσιες χώρες, ποιες καταστροφές δικαιολογούν αποζημιώσεις και ποιες χώρες πρέπει να τις λάβουν.
Μόνο τέσσερις κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε δεσμεύσεις, έστω και συμβολικές: η Δανία, η Σκοτία, η Γερμανία και το Βέλγιο.
Το μήνυμα που στέλνουν τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη είναι ανένδοτο και κυνικό: άσε τους άλλους να πνίγονται.
Πηγή: in.gr
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων