Ώθηση στις βαλτωμένες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 δίνει η συμφωνία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ, να συνεχίσουν τη συνεργασία ΗΠΑ και Κίνας για την κλιματική αλλαγή.
Η συμφωνία των δύο ηγετών να ξαναμιλήσουν για το κλίμα, κατά τη συνάντησή τους στο Μπαλί της Ινδονησίας όπου Μπάιντεν και Σι βρίσκονται για τη σύνοδο της G20, ξεπάγωσε τις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων που είχαν ψυχρανθεί νωρίτερα φέτος, μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, κίνηση που εξόργισε την Κίνα.
Διαβάστε επίσης: G20: Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ – Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις, εμπόριο και πυρηνικά όπλα
Την κατάλληλη στιγμή
Όπως μεταδίδει το Reuters, η είδηση της προσέγγισης ήρθε ακριβώς τη στιγμή που οι διαπραγματευτές στη σύνοδο COP27 για το κλίμα στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας αναζητούσαν ένα σημάδι ότι τα έθνη της G20 ήταν πρόθυμα να διαθέσουν περισσότερα χρήματα και να δεσμευτούν εκ νέου στον αγώνα κατά της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Ενδεικτική είναι η δήλωση της Τερέζα Ριμπέρα, αρμόδιας υπουργού της Ισπανίας για το κλίμα, η οποία ανέφερε ότι ελπίζει πως η επαναπροσέγγιση θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. «Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές πρέπει να είναι συνεργάσιμοι και φιλόδοξοι», δήλωσε στο Reuters.
Αργόσυρτη διαδικασία για φλέγον ζήτημα
Στο ξεκίνημα της δεύτερης και τελευταίας εβδομάδας της διάσκεψης η πρόοδος ήταν αργή, απογοητεύοντας τους διαπραγματευτές που αγωνίζονται να επιτύχουν συναίνεση ως προς το πώς οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες να αντιμετωπίσουν το κόστος των καταστροφών που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.
Το αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να καθορίσει την αντιληπτή επιτυχία ή αποτυχία των συνομιλιών της COP27.
Ένας ανώτερος διαπραγματευτής, ο οποίος δεν μπορεί να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, δήλωσε ότι μετά από μια πρώτη εβδομάδα γεμάτη υποσχέσεις, αλλά χωρίς νέες δεσμεύσεις, πολλά αναπτυσσόμενα έθνη παρακολουθούν στενά το Μπαλί για ένα μήνυμα ότι οι πλουσιότερες οικονομίες αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις.
Διαβάστε επίσης: COP27: Σε κίνδυνο η συμφωνία για τον κρίσιμο στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου
Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόοδος από την ομάδα G20 των πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου – και επίσης των μεγαλύτερων παραγωγών αερίου του θερμοκηπίου – θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή τόσο μετρήσιμων βημάτων, όσο και πολιτικών σημάτων.
Η χρηματοδότηση
Ένα θέμα για το οποίο κάποιοι αντιπρόσωποι και παρατηρητές στην Αίγυπτο ανέμεναν πρόοδο ήταν η παροχή χρηματοδότησης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες από τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες – τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των οποίων οι κυρίαρχοι μέτοχοι ανήκουν ως επί το πλείστον στην G20.
«Είναι σημαντικό να το κάνουν αυτό, και αυτό θα παράσχει υποστήριξη και ώθηση για τη COP», δήλωσε στο Reuters ο Avinash Persaud, ειδικός απεσταλμένος για τη χρηματοδότηση του κλίματος της πρωθυπουργού των Μπαρμπάντος Mia Mottley.
Με το βλέμμα στη G20
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν την Τρίτη ένα σχέδιο ενεργειακής μετάβασης με την Ινδονησία, στο οποίο θα συμμετέχουν και άλλα κράτη της G7 – ουσιαστικά ένα πακέτο χρηματοδότησης για να βοηθήσουν στη μετάβαση από την ενέργεια από άνθρακα σε καθαρή ενέργεια.
Οι ηγέτες της G20 ενδέχεται επίσης να επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε μια δήλωση σχετικά με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών, παρέχοντας κάποια ανακούφιση μετά την αποτυχία των αξιωματούχων τον Αύγουστο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, εν μέσω ενστάσεων σχετικά με τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε για τους κλιματικούς στόχους και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας