Στo πλαίσιο της προσπάθειας να καταγραφούν όσο το δυνατόν αυθεντικότερα τα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα (πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) και να μεταφερθούν οι προτάσεις των ερευνητών και ερευνητριών με άμεσο τρόπο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Χρήστος Ταραντίλης, επισκέφτηκε το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”.
Κατά την πολύωρη φιλοξενία του στους χώρους του Ερευνητικού Κέντρου, ο κ. Ταραντίλης ενημερώθηκε διεξοδικά από τον γενικό διευθυντή και πρόεδρο του ΔΣ, Γιάννη Εμίρη, για τη δομή, την αποστολή, τα ερευνητικά προγράμματα και επιτεύγματα του ΕΚ “Αθηνά”, όπως για παράδειγμα η ίδρυση του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγόριθμους “Αρχιμήδης” και η συμμετοχή στο δίκτυο “Science Agora – Innovation for Society”.
Διαβάστε επίσης: Πράσινη επιχειρηματικότητα με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο
Επιπλέον, οι παρουσιάσεις των εκπροσώπων από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων και το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων, τη μονάδα Coralia και τη Μονάδα Γυναικείας Καινοτομίας, καθώς και των τεχνοβλαστών Symbiolabs και Opix, έδωσαν μία αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα των πρόσφατων ερευνητικών αποτελεσμάτων και των τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί στους κόλπους του ΕΚ “Αθηνά”, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πάτρα και την Ξάνθη.
Διαβάστε επίσης: Φθάνει η τεχνολογία για να σωθεί ο πλανήτης (;)
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση «μέσα από τη γόνιμη συζήτηση, καταγράφηκαν ιδέες και προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, όπως η ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης, στελέχωσης με επαρκές διοικητικό προσωπικό, απρόσκοπτης επαγγελματικής εξέλιξης των ερευνητών και ερευνητριών, συντόμευσης των χρόνων που απαιτούνται για τη μεταφορά τεχνολογίας, ευχερέστερης πρόσβασης των ερευνητών/τριών σε δεδομένα και ενίσχυσης της κουλτούρας ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου». Προστίθεται, δε, πως ο κ. Ταραντίλης «διαπίστωσε τη δυναμική της διεπιστημονικής βασικής έρευνας που υλοποιείται στα Ινστιτούτα και τις Μονάδες του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», τη διάθεση ανάπτυξης τεχνολογικής καινοτομίας και αλυσίδων αξίας, που βασίζεται στη συνεργασία όλων των μερών της τετραπλής έλικας “Έρευνα – Θεσμοί – Επιχειρήσεις – Κοινωνία των Πολιτών”, καθώς και το όραμα για βιώσιμη επιστημονική, κοινωνική και οικονομική πρόοδο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ