Ο Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ προκάλεσε κρίση στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Αλλά η θεαματική κατάρρευση της  FTX, του ανταλλακτηρίου που ίδρυσε, έκανε μεγάλη χάρη στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο σγουρομάλλης βασιλιάς των crypto ασκούσε πιέσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές και τους πολιτικούς να νομιμοποιήσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin. Η «πτώση» του θα επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία – και μπορεί ακόμη και να την ακυρώσει.

Διαβάστε επίσης: FTX: Μυστηριώδεις εκροές πάνω από 600 εκατ. δολ. επιδεινώνουν την καταστροφή του ανταλλακτηρίου

Η FTX, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης την Παρασκευή, παρουσιάστηκε ως μία σοβαρή επιχείρηση στον άνομο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Ο 30χρονος Mπάνκμαν-Φριντ προσωπoποιούσε την κυρίαρχη τάση . Κατέθεσε στο Κογκρέσο, μοιράστηκε τη σκηνή με πρώην παγκόσμιους ηγέτες, χρηματοδότησε ένα γήπεδο μπάσκετ και προσέλαβε διασημότητες για να προωθήσει τις υπηρεσίες της FTX.

Η προώθηση της εταιρείας του ήταν κάτι περισσότερο από απλό μάρκετινγκ. Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ευρέως γνωστός ως SBF, επιθυμούσε διακαώς οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού να αναγνωρίσουν τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης όπως η FTX. Η εταιρεία του ασκούσε πιέσεις στους νομοθέτες για να θεσπίσουν νέους κανόνες ώστε να συμπεριλάβουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Και ο Μπάνκμαν-Φριντ έκανε πλουσιοπάροχες δωρεές. Σύμφωνα με το OpenSecrets, το οποίο παρακολουθεί τις δαπάνες των προεκλογικών εκστρατειών, ξόδεψε σχεδόν 40 εκατ. δολάρια σε εισφορές στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές των ΗΠΑ, γεγονός που τον καθιστά τον έκτο μεγαλύτερο δωρητή.

Το παράδειγμα της FTX θα αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο

Η πτώση της FTX υπονομεύει τα επιχειρήματά του. Το Reuters ανέφερε ότι μετέφερε κρυφά 10 δισ. δολάρια από κεφάλαια πελατών στο hedge fund του, Alameda Research, και ότι τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια έχουν εξαφανιστεί. Αν και αυτό είναι τραγικό για τους πελάτες της FTX, είναι κάτι σαν ανακούφιση για τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες πασχίζουν να καταλάβουν πού ανήκουν οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Όπως επεσήμανε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την περασμένη εβδομάδα, τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης έχουν εξελιχθεί ώστε να προσφέρουν συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα καθώς και υπηρεσίες εκκαθάρισης, διακανονισμού, δανεισμού, φύλαξης και μεσιτείας. Λίγες κύριες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνδυάσουν ένα τέτοιο φάσμα δραστηριοτήτων. Πολλά ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης επενδύουν επίσης στους αντιπάλους τους,  κάτι που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Διαβάστε επίσης: Οι μετοχές κρυπτογράφησης συνεχίζουν να πέφτουν καθώς η Binance απομακρύνεται από τη συμφωνία με την FTX

Το FSB συνιστά να αντιμετωπίζουν οι εποπτικές αρχές τα ανταλλακτήρια crypto όπως άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ιδρύματα με γνώμονα την αρχή -ίδια δραστηριότητα, ίδιος κίνδυνος, ίδια ρύθμιση. Η κατάρρευση της FTX θα βοηθήσει τις ρυθμιστικές αρχές να παραμείνουν σταθερές. Τα επιζώντα ανταλλακτήρια όπως η Binance και η Coinbase Global υποστηρίζουν τώρα μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη εποπτεία. Αλλά τα οφέλη της κρυπτογράφησης σε έναν πιο ρυθμιζόμενο κόσμο παραμένουν ασαφή. Όπως υποστήριξε νωρίτερα φέτος ο Χιουνγκ Σονγκ Σιν της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, το χρήμα των κεντρικών τραπεζών μπορεί να επιτελέσει τις ίδιες λειτουργίες με την κρυπτογράφηση «εκτός, ίσως, από το ξέπλυμα χρήματος και τις επιθέσεις με κακόβουλα λογισμικά».

Μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις από το φιάσκο της FTX φαίνεται να περιορίζονται στον κόσμο της κρυπτογράφησης. Αν αυτό παραμείνει έτσι,  θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εργαστεί σκληρά για να εμποδίσουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να εισχωρήσουν στην κυρίαρχη χρηματοδότηση. Η BIS υπολογίζει ότι, μεταξύ των τραπεζών που ανέφεραν ότι διαθέτουν κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, αυτά αντιπροσώπευαν μόλις το 0,14% της συνολικής τους περιουσίας στο τέλος του περασμένου έτους.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners