![Όσο είναι καιρός ακόμη…](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/δικαιοσυνη.jpg)
Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αν η κρίση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη μας αφορά στην Ελλάδα, θα πρέπει προηγουμένως να ξεδιαλύνει ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κρίσης αυτής.
Στην Ουγγαρία και την Πολωνία, εν πρώτοις, έχει εκδηλωθεί ως απόπειρα να χειραγωγηθούν δικαιοσύνη και μέσα ενημέρωσης.
Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Στη δημοσιότητα ο νέος νόμος για τις παρακολουθήσεις – 25 ερωτήσεις-απαντήσεις
Η ελευθερία της έκφρασης απειλείται και επιχειρείται ακόμη και ο επηρεασμός της εκλογικής διαδικασίας, με μεθοδεύσεις όπως η επαναχάραξη των εκλογικών περιφερειών σε όφελος του κυβερνώντος κόμματος και οι κραυγαλέες διακρίσεις υπέρ αυτού στον έλεγχο των εκλογικών δαπανών.
Χωρίς να έχουν κατέβει ακόμη στο επίπεδο της Ρωσίας της Λευκορωσίας και της Τουρκίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται πλέον από τους περισσότερους παρατηρητές ως αυταρχικά αν όχι και ανοιχτά δικτατορικά καθεστώτα, η Ουγγαρία του κ. Ορμπάν και η Πολωνία του κ. Καζίνσκι αποτελούν έτσι το αρχέτυπο της «ανελεύθερης δημοκρατίας» (illiberal democracy): ενός καθεστώτος δηλαδή που σέβεται μεν στοιχειωδώς τα προσχήματα της ευρωπαϊκής συνταγματικής δημοκρατίας, στην ουσία όμως δεν διασφαλίζει ούτε τον έλεγχο των κυβερνώντων, ούτε την απρόσκοπτη εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: «Να μας πει ευθέως ο Τσίπρας ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους»
Μερικές ανησυχητικές ενδείξεις
Το παράδοξο είναι ότι και οι δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν κινηθεί ωστόσο εναντίον τους οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή όχι μόνο πολιτικών, αλλά και οικονομικών κυρώσεων (άρθρο 7 ΣΕΕ, Κανονισμός 2020/2092).
Όποιο κριτήριο και αν χρησιμοποιήσει κανείς, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Επομένως, προς το παρόν τουλάχιστον, η κρίση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη δεν την αφορά.
Υπάρχουν, εν τούτοις, μερικές ανησυχητικές ενδείξεις που δείχνουν ότι, αν χαλαρώσουμε, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ανησυχητικά και σε μας, όπως στην Σουηδία ή και την Ιταλία, όπου στις πρόσφατες εκλογές θριάμβευσαν ακροδεξιά κόμματα. Αναφέρομαι πρώτα-πρώτα στην υπόθεση των υποκλοπών, ο χειρισμός της οποίας από την κυβέρνηση ήταν άθλιος, Τα περιστατικά αστυνομικής βίας, εξ άλλου, εξακολουθούν να μένουν ατιμώρητα, ενώ η αντιμετώπιση των προσφύγων έχει οδηγήσει σε απανωτές καταδίκες μας από διεθνείς οργανισμούς.
Κοντολογίς, όσο είναι καιρός ακόμη, ας δείξουμε την αναγκαία εγρήγορση ώστε να μην χαθεί το μεγάλο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης: το δημοκρατικό κράτος δικαίου.
*Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Κύκλος Ιδεών
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2-600x357.png)
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Ανταγωνισμοί και προκλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
![Οι σεισμοί στις Κυκλάδες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες και οι εργαζόμενοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-3-600x400.jpg)
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
![Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/30310601_katathes-600x435.jpg)
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
![Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xatzidakis2-600x399.jpg)
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
![Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/2024-11-15T015135Z_1337842552_RC2D5BA9GHPA_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x393.jpg)
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
![Οικολογικός Σχεδιασμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/klimatiki-600x337.jpg)
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
![Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/books-600x555.jpeg)
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»
![Δήλωση Ε9: Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ (Β’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/eforia-600x400.jpg)
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ με το Ε9 (Β' μέρος)
Πώς θα συμπληρώσουμε με ασφάλεια το έντυπο Ε9 με τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
![Εφορία: Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α' μέρος)
Η διαδικασία στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη έχει εκδοθεί εις βάρος του και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας