
Στην Ελλάδα συζητάμε ποιο κόμμα θα συνεργαστεί με ποιο και αφήνουμε στην άκρη το πως θα κυβερνήσουν τα κόμματα που θα συνεργαστούν.
Τι δηλαδή θα κάνουν με την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τους θεσμούς και με όλα τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. H δημόσια συζήτηση εστιάζει στο ποιος θα κερδίσει το 20% του Κέντρου και αδιαφορεί για το υπόλοιπο 80% που έτσι σπρώχνεται στα άκρα.
Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας για προβλέψεις Κομισιόν: Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά
Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες χωρίζονται σε δυο μισά: Αυτό των μέσα (insider) και των απέξω (outsider). Και η ειδοποιός διαφορά είναι πως σήμερα στο μισό των απέξω συμπεριλαμβάνονται και πολλοί πρώην μεσαίοι.
Είναι κι αυτή η κοινωνία των «απέξω» και όχι μόνο των «κεντρώων» που ζητά απαντήσεις. Και δεν φτάνει αυτό. Προβληματίζει το γεγονός της εύκολης νομιμοποίησης της συνεργασίας της Κεντροδεξιάς με την Ακροδεξιά. Το 1999 στην Αυστρία όταν ο ακροδεξιός Χάντερ συγκυβέρνησε με το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας η ΕΕ αμέσως επέβαλλε ποινές στη χώρα. Σήμερα ανάλογες εξελίξεις γίνονται αποδεκτές ως κάτι το φυσιολογικό.
Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα που θα θυμόμαστε
Επικεφαλής πρόσωπο εκτός των τριών πρώτων κομμάτων
Η συνεργασία επαναλήφθηκε σε Αυστρία το 2019 και πραγματοποιείται σήμερα σε Σουηδία και Ιταλία χωρίς ν’ ανοίξει μύτη.
Για να μη συμβούν στη χώρα μας ανάλογες εξελίξεις, πρέπει ν’ αποφευχθούν τρίτες εκλογές. Χρειάζεται να σχηματιστεί κυβέρνηση των τριών πρώτων. Για να μη ενδυναμωθεί όμως η Ακροδεξιά, χρειάζεται αυτή η τρικομματική να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα λύνει τα προβλήματα των «απέξω».
Αυτό θα είναι big bang για το κομματικό μας σύστημα. Επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πρόσωπο εκτός των τριών κομμάτων, αλλά όχι μόνο τεχνοκράτης. Πρόσωπο που θα συνδυάζει τεχνοκρατική επάρκεια, επιστημονική γνώση και πολιτική εμπειρία.
Διδάκτωρ κοινωνιολογίας, Συγγραφέας
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Κύκλος Ιδεών


Latest News

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.