Στην Ελλάδα συζητάμε ποιο κόμμα θα συνεργαστεί με ποιο και αφήνουμε στην άκρη το πως θα κυβερνήσουν τα κόμματα που θα συνεργαστούν.
Τι δηλαδή θα κάνουν με την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τους θεσμούς και με όλα τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. H δημόσια συζήτηση εστιάζει στο ποιος θα κερδίσει το 20% του Κέντρου και αδιαφορεί για το υπόλοιπο 80% που έτσι σπρώχνεται στα άκρα.
Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας για προβλέψεις Κομισιόν: Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά
Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες χωρίζονται σε δυο μισά: Αυτό των μέσα (insider) και των απέξω (outsider). Και η ειδοποιός διαφορά είναι πως σήμερα στο μισό των απέξω συμπεριλαμβάνονται και πολλοί πρώην μεσαίοι.
Είναι κι αυτή η κοινωνία των «απέξω» και όχι μόνο των «κεντρώων» που ζητά απαντήσεις. Και δεν φτάνει αυτό. Προβληματίζει το γεγονός της εύκολης νομιμοποίησης της συνεργασίας της Κεντροδεξιάς με την Ακροδεξιά. Το 1999 στην Αυστρία όταν ο ακροδεξιός Χάντερ συγκυβέρνησε με το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας η ΕΕ αμέσως επέβαλλε ποινές στη χώρα. Σήμερα ανάλογες εξελίξεις γίνονται αποδεκτές ως κάτι το φυσιολογικό.
Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα που θα θυμόμαστε
Επικεφαλής πρόσωπο εκτός των τριών πρώτων κομμάτων
Η συνεργασία επαναλήφθηκε σε Αυστρία το 2019 και πραγματοποιείται σήμερα σε Σουηδία και Ιταλία χωρίς ν’ ανοίξει μύτη.
Για να μη συμβούν στη χώρα μας ανάλογες εξελίξεις, πρέπει ν’ αποφευχθούν τρίτες εκλογές. Χρειάζεται να σχηματιστεί κυβέρνηση των τριών πρώτων. Για να μη ενδυναμωθεί όμως η Ακροδεξιά, χρειάζεται αυτή η τρικομματική να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα λύνει τα προβλήματα των «απέξω».
Αυτό θα είναι big bang για το κομματικό μας σύστημα. Επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πρόσωπο εκτός των τριών κομμάτων, αλλά όχι μόνο τεχνοκράτης. Πρόσωπο που θα συνδυάζει τεχνοκρατική επάρκεια, επιστημονική γνώση και πολιτική εμπειρία.
Διδάκτωρ κοινωνιολογίας, Συγγραφέας
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Κύκλος Ιδεών
Latest News
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας