Με την έκκληση της διοργανώτριας χώρας Ινδονησίας, για ενότητα και συγκεκριμένη δράση για την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας παρά τα βαθιά ρήγματα, που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη στο Μπαλί οι συνομιλίες στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G20.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, απαιτείται συνεργασία για να σωθεί ο κόσμος», είπε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο στην εναρκτήρια ομιλία του, πριν οι ηγέτες των πλουσιότερων εθνών του κόσμου ξεκινήσουν τις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις τους.
Διαβάστε επίσης – G20-COP27: Η λάμψη στο σκοτάδι της παγκόσμιας οικονομίας
«Η G20 πρέπει να είναι ο καταλύτης για την οικονομική ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Δεν πρέπει να χωρίσουμε τον κόσμο σε μέρη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κόσμο να πέσει σε έναν άλλο ψυχρό πόλεμο», υπογράμμισε. Η G20, η οποία περιλαμβάνει χώρες από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και τη Γερμανία, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού της.
Η συνάντηση Μπάινταν-Σι
Ως ένα θετικό σημάδι, την παραμονή της συνόδου, χαρακτηρίστηκε η τρίωρη διμερής συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, στην οποία οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν συχνότερες επικοινωνίες παρά τις πολλές διαφορές.
Διαβάστε επίσης – G20: Τι συζήτησαν επί τρεις ώρες Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ
Η συνάντηση της Δευτέρας ήταν η πρώτη φορά που οι δυο τους συναντήθηκαν προσωπικά από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος και οι συνομιλίες φάνηκε να σηματοδοτούν βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των υπερδυνάμεων μετά από μια καθοδική πορεία τους τελευταίους μήνες.
Στη σκιά του πολέμου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια άνοδος του πληθωρισμού επισκιάζει τη σύνοδο κορυφής, την πρώτη που πραγματοποιείται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι, εξαιτίας του γεγονότος αυτού αρκετοί δυτικοί ηγέτες τάχθηκαν υπέρ του μποϊκοτάζ της συνόδου κορυφής, και είχαν ζητήσει να μην προσκληθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ινδονησία αρνήθηκε να αποσύρει την πρόσκληση του Πούτιν και επίσης -σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, απέρριψε πιέσεις από την G7 για καταδίκη της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα.
Η Ρωσία είπε ότι ο Πούτιν ήταν πολύ απασχολημένος για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να παίρνει τη θέση του.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy μίλησε στη σύνοδο κορυφής μέσω βιντεοσυνδέσμου, σύμφωνα με tweet του πρεσβευτή της ΕΕ στην Ινδονησία.
Το τελικό ανακοινωθέν
Ένα κοινό ανακοινωθέν της G20, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα μέρη, φαίνεται απίθανο, με την Ινδονησία να πιέζει για μια κοινή δήλωση των ηγετών, λένε διπλωματικές πηγές.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων για ένα τελικό κείμενο το βράδυ της Δευτέρας, το οποίο χαρακτήρισε «θετικό».
Σύμφωνα με προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters, οι ηγέτες της G20 θα καταγγείλουν τη χρήση ή οποιαδήποτε απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.
Επιπλέον, πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρουν ότι παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μισέλ, διπλωμάτες έλεγαν πως η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί το να συμπεριληφθεί το επίμαχο απόσπασμα στο κείμενο. Η ανακοίνωση αναμένεται πως θα κάνει λόγο για πόλεμο – όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση. Ο κ. Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον κ. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, διαβεβαίωσε πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.
Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκίνησε σήμερα. Πέραν της ΕΕ, αντιπροσωπεύονται 19 χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ινδονησία.
Latest News
Τι προτείνει η Λαγκάρντ για τους δασμούς Τραμπ
Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για τους δασμούς Τραμπ- Η πρόταση της
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία