Αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ του οικονομικού κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα και της πολιτικής επιβίωσης του κόμματός του, ο νέος Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει το πολυαναμενόμενο δημοσιονομικό του σχέδιο.

Ο Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 50-60 δισ. στερλινών ετησίως, καθώς προσπαθεί να καλύψει μια σημαντική τρύπα στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθησυχάζοντας παράλληλα την αγορά για τη δημοσιονομική της αξιοπιστία μετά το χάος, που προκάλεσε ο καταστροφικός «μίνι-προϋπολογισμός» της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ύφεση

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην αρχή της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει καταγραφεί και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Η Τράπεζα προσπαθεί επίσης να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο υψηλό 40 ετών του 10,1%, και στις αρχές αυτού του μήνα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1989.

«Θα δούμε όλους να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Θα δούμε περικοπές δαπανών», είπε ο Χαντ στο BBC την Κυριακή, ενώ υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει ένα νέο και πιο εστιασμένο σχέδιο για να βοηθήσει με τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών μετά τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης – Φόροι και λιτότητα για τους Βρετανούς

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πολλά από τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα λιτότητας που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 και μετά, μετά τις επόμενες γενικές εκλογές.

Η αγορά περιμένει με κομμένη την ανάσα

Η αγορά απέρριψε απερίφραστα τις δημοσιονομικές ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου για μείωση φόρων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, με τη στερλίνα να διολισθαίνει σε ιστορικό χαμηλό και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται τόσο γρήγορα που η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να αποτρέψει την κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων.

«Αν θέλει να καθησυχάσει τις αγορές, θα πρέπει να ανακοινώσει έγκαιρα μέτρα με τη μορφή μιας μεγάλης δημοσιονομικής σύσφιξης. Αυτό θα μπορούσε να βαθύνει ή/και να επιμηκύνει την ύφεση και τελικά να δημιουργήσει μια ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική τρύπα», δήλωσε η Ruth Gregory, ανώτερη οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Capital Economics.

«Εάν προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τον οικονομικό πόνο, κινδυνεύει να αναστατώσει τις αγορές και να προκαλέσει μια νέα άνοδο των αποδόσεων, που θα επιδεινώσει επίσης τα δημόσια οικονομικά».

Η Capital Economics αναμένει από τον Hunt να αποκαλύψει μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης ύψους 54 δισεκατομμυρίων λιρών, περίπου 1,9% του ΑΕΠ, αλλά αυτό θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από μικρές αυξήσεις φόρων και όχι από περικοπές δαπανών, με τις περισσότερες πολιτικές «να ξεκινούν αργότερα παρά νωρίτερα» είπε ο Gregory.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή