Η ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών είτε αυτή σχετίζεται με την οργανωμένη από συγκεκριμένες χώρες, μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από το φθινόπωρο του 2021 και μετά ή/και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συνεπαγόμενη κρίση στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.), είναι μια κρίση εξάρτησης από ορυκτούς πόρους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οικονομίες που βασίζονται για την ενεργειακή τους επάρκεια σε αγωγούς πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου.
Η ίδια αυτή κρίση αποδεικνύει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για μία νέα θεώρηση των συστημάτων ενεργειακού εφοδιασμού, που σήμερα έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλες αποστάσεις καθιστώντας τα κράτη ευάλωτα σε γεωπολιτικές κρίσεις που συμβαίνουν ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους. Παράλληλα η ενεργειακή κρίση έφερε πάλι στο προσκήνιο το λιγνίτη, λύση που αντέχει μόνο ως προσωρινή αλλά και διεύρυνε χρονικά τη διατήρηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αντίθεση με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.
Στην ανάγνωση μου, η «νέα» στρατηγική επιλογή δεν είναι άλλη από την ταχύτερη δυνατή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε ένα κρίσιμο τρίπτυχο στόχων να έχει απάντηση: καθαρή ενέργεια, φθηνή ενέργεια, χωρίς εξαρτήσεις από εξορύξεις, αγωγούς και γεωπολιτικές ισορροπίες.
Ουδείς ισχυρίζεται ότι αυτή η επιλογή μπορεί να επιτευχθεί κατά 100% σε σύντομο χρονικό διάστημα.Θα χρειαστεί συνέπεια και επιμονή στο στόχο και ένα μεταβατικό διάστημα, στο οποίο τα ορυκτά καύσιμα θα έχουν σίγουρα το ρόλο τους αν και διαρκώς μειούμενο. Μία μικρή πρόγευση αυτής της επιλογής – για όταν θα συντελεστεί στην πλήρη της ανάπτυξη – είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ ότι για 1η φορά στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 από τις 11 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι η ζήτηση καλύφθηκε κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης είναι Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κλιματική Αλλαγή
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Κύκλος Ιδεών
Latest News
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας