![Γερμανία: Ποια είναι η εικόνα της στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/1-410.jpg)
Ας ξεκινήσουμε με την καλή είδηση: ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας έχουν βελτιωθεί από τότε που ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης στο Βερολίνο. Η πληροφορία αυτή υποδηλώνει ένα καλύτερο μέλλον. Την βρίσκουμε σε μια εκτενή έρευνα σχετικά με την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα, που διεξήγαγε η αξιόπιστη εταιρεία Kapa Research για λογαριασμό του πολιτικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, το οποίο πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Το ότι η εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα δεν είναι καλή, δεν αποτελεί είδηση. Πολλές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών το επιβεβαιώνουν αυτό. Σταθερά, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είχαν κακή γνώμη για τη Γερμανία. Τα ποσοστά έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν τέσσερις στους πέντε Έλληνες (ποσοστό 82%) είχαν κακή γνώμη για τη Γερμανία. Σήμερα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Ιδρύματος Friedrich Ebert, «μόνο» το 57% δεν έχει καλή γνώμη.
Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Γερμανία: Ενισχύθηκε το διμερές εμπόριο το πρώτο εξάμηνο
Κατοχή, ευρω-κρίση, ελληνοτουρκικά
Το ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό δεν έχει εξεταστεί συστηματικά από τους δημοσκόπους μέχρι σήμερα. Το κενό αυτό καλύφθηκε τώρα από την μελέτη του Ιδρύματος Friedrich Ebert, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως τρία θέματα επισκιάζουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, επομένως και τις αντιλήψεις του κόσμου: η γερμανική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και το εκκρεμές ζήτημα των αποζημιώσεων, η στάση του Βερολίνου στην κρίση του ευρώ, στην οποία η Γερμανία έχει παίξει κυρίαρχο ρόλο, και τέλος η πολιτική της Γερμανίας στις ελληνοτουρκικές διαφορές, οι οποίες προκαλούν σχεδόν καθημερινά νέα αναστάτωση στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε Σολτς: Παραμένει ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων
Το κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η στάση του Βερολίνου στην κρίση του ευρώ αποτελεί καθοριστικό λόγο για τη χαμηλή δημοτικότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα. Το 83% των ερωτηθέντων συμφωνεί σε αυτό το σημείο. Αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών κομμάτων, αν και μεταξύ των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ η στάση αυτή είναι ακόμα πιο διαδεδομένη. Στη βαθμολογία των αιτιών για την κακή εικόνα της Γερμανίας, η γερμανική κατοχή και το ζήτημα των επανορθώσεων ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ η στάση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην τέταρτη θέση.
Προκαλεί εντύπωση ότι οι Ελληνες και Ελληνίδες στο σύνολό τους έχουν πολύ περιορισμένη εμπιστοσύνη στη Γερμανία ως «στρατηγικό εταίρο». Μόνο ο ένας στους πέντε (ποσοστό 22%) πιστεύει ότι το Βερολίνο αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Αθήνας στον κόσμο. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και ένας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ. αμφιβάλλει αν η Γερμανία είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Το ότι η μεγάλη κρίση παραμένει ως τραύμα στο μυαλό πολλών, φαίνεται και από τα ποσοστά δημοτικότητας της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Σχεδόν ο ένας στους δύο συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι η κ. Μέρκελ «έφερε δυστυχία σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά».
Γερμανία, η νέα Αμερική;
Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα στιγμιότυπο των απόψεων της κοινής γνώμης. Σπάνια είναι σταθερές, αλλάζουν με τον χρόνο και τις πολιτικές συνθήκες. Θυμάμαι καλά τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Εκείνα τα χρόνια η Αμερική ήταν τόσο αντιδημοφιλής στην Ελλάδα, όσο είναι σήμερα η Γερμανία. Πολλοί Έλληνες κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν τόσο μισητός όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα.
Βλέπουμε τώρα μια νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Αυτό ηταν το κεντρικό μήνυμα της πρόσφατης επίσκεψης του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα. Για να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος, δεν αρκούν τα ωραία λόγια των πολιτικών. Στη διαδικασία συμφιλίωσης, οι κοινωνίες έχουν τον τελευταίο λόγο. Είναι μακρύς ο δρόμος, ώστε οι εταίροι να γίνουν φίλοι.
Ρόναλντ Μαϊνάρντους
Πηγή: DW
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τέμπη: Αποκλειστικά στο in το πόρισμα για τα βίντεο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/TRAGODIA-TEMPH-02-600x300.jpg)
Αποκλειστικά στο in το πόρισμα για τα βίντεο του τρένου που συγκρούστηκε στα Τέμπη
Οι πραγματογνώμονες πιστοποίησαν οπτικά και χωρίς να ελέγξουν την γνησιότητα των τριών βίντεο ότι σε αυτά απεικονίζεται το εμπορικό τρένο που συγκρούστηκε στα Τέμπη - Για τον έλεγχο της γνησιότητας απαιτούνται ειδικές έρευνες της Αστυνομίας.
![ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/etad-600x400.jpg)
ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος
H βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της ΕΤΑΔ, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά θετικά και από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέσω της Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα
![Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/vouli-600x400.jpg)
Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη
Μπορεί το κεφάλαιο «προεδρικές εκλογές» να κλείνει, εντούτοις η υπόθεση των Τεμπών θα συνεχίσει να ορίζει τα πεδία της πολιτικής σύγκρουσης και την τακτική των κομμάτων
![Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται στις Κυκλάδες – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους
Συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι σεισμοί στις Κυκλάδες – Και η Αμοργός τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – «Έχει παραμορφωθεί η Καλντέρα»
![Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/putin-trump-600x370.jpg)
Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Τραμπ είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητάει το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική»
![Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη – Βροχές και στην Αττική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/TSF_1_KAIROS-4-600x398.jpg)
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη
Χειμωνιάτικος ο καιρός και την Πέμπτη με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων