Για κάποιους «γιορτή». Για κάποιους άλλους μέρα μνήμης. Η 15η Νοεμβρίου 1983, ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους για την ελεύθερη Κύπρο είναι μία «θλιβερή επέτειος», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου και περιφρόνηση των αρχών και αξιών της ΕΕ».
Για πολλούς τουρκοκύπριους η 15η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης και προσπάθειας αναβάθμισης και νομιμοποίησης του κατοχικού καθεστώτος. Ενός καθεστώτος που επιδιώκει σταθερά να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκική επαρχία, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – ΕΕ: Αντίθετες με την απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για το ψευδοκράτος
Για τον Ερσίν Τατάρ είναι μία ευκαιρία εξύμνηση της Τουρκίας. Και για τον Μουσταφά Σεντόπ, τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, που εκπροσώπησε την Άγκυρα, μία ευκαιρία να καταδείξει ως υπεύθυνη για τη μη λύση του Κυπριακού την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Αθήνα και να επιμείνει στη λύση δύο κρατών.
Η πικρή πληγή
«Η Κύπρος είναι η πικρή πληγή των Ματωμένων Χριστουγέννων, του μάρτυρα πιλότου Τζενγκίζ Τοπέλ, της αθώας οικογένειας του Ταγματάρχη Νιχάτ και πολλών παιδιών της χώρας» ανέφερε ο Σεντόπ μιλώντας σε εκδήλωση για το ντοκιμαντέρ ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος προς την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’».
«Γνωρίζουμε, επίσης, πώς χύθηκε αίμα, δάκρυα και ιδρώτας στον δρόμο προς την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’, ώστε το κράτος και ο λαός του να έρθουν σε αυτό το σημείο που είναι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατήγγειλε την Ελλάδα και τους ελληνοκύπριους γιατί απέρριψαν «το απλωμένο χέρι της ειρήνης» και «υπονόμευσαν τη σταθερότητα και τη συνεργασία» απορρίπτοντας «μια λύση στη βάση της ισότητας».
Λύση δύο κρατών
«Η λύση στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο με δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη» επέμεινε ο Σεντόπ σε μία περίοδο που η δυσαρέσκεια των τουρκοκυπρίων ενάντια στα τετελεσμένα της κατοχής αυξάνεται διαρκώς.
Και αν για τον Σεντόπ το «αίμα, δάκρυα και ιδρώτας» δικαιολογεί την κατοχή ως «ειρηνευτική δύναμη», για πολλούς τουρκοκύπριους είναι το αποτέλεσμα της κατοχής.
Γιορτάζει κανείς το νεκροταφείο;
«Γιορτάζει κανείς τη ζωή σε ένα νεκροταφείο;» αναρωτιέται σε κείμενο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμπντουλάχ Κόρκματζχαν, γγ της τουρκοκυπριακής Αριστερής Κίνησης, ο οποίος έχει διωχθεί στο παρελθόν από την «δικαιοσύνη» του ψευδοκράτους, για αναρτήσεις του «δεν αγαπάμε τον Ερντογάν». Όπως επισημαίνει η 15η Νοεμβρίου δεν είναι μία ημερομηνία που πρέπει να γιορτάζεται από τους τουρκοκύπριους αλλά μία ημερομηνία που πρέπει «να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε». Χαρακτηρίζει δε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως «αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να διαιωνίσουν την διχοτόμηση στην Κύπρο στο πλαίισο των σχεδίων του ΝΑΤΟ και την προδοσία της αποσχιστικής τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην κοινωνία».
Σημειώνει ακόμα ότι η επιμονή σε λύση δύο κρατών καταστρέφει την προοπτική ομοσπονδιακής λύσης και δεν διαφέρεθ από το να προσθέτεις «καθημερινά νέες ταφόπλακες στο νεκροταφείο που ζούμε», υπενθυμίζοντας ότι η ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» η οποία καταδικάστηκε ως παράνομη με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με τις οποίες καταγγέλλουν το «Kulliye» το νέο κτιριακό συγκρότημα στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το νέο «προεδρικό». Αντιδρούν χαρακτηρίζοντας τα έργα αποικιακού χαρακτήρα.
Ενώ την ίδια στιγμή αντιδρούν ηχηρά και στις παράνομες χορηγήσεις «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους στις οποίες αναγνωρίζουν προσπάθειες εποικισμού των κατεχομένων και αλλαγής της δημογραφικής ταυτότητας των τουρκοκυπρίων.
Ο απών
Στο πλαίσιο της φιέστας Τατάρ στα κατεχόμενα, από την οποία απουσίαζε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όντας στο Μπαλί για τη σύνοδο των G20, έγινε η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση. Με μία ηχηρή απουσία. Αυτή του πρώην τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο οποίος επιλέγει να απουσιάζει από όλες τις κατοχικές εκδηλώσεις…
Πηγή: in.gr
Latest News
Τέσσερα χρόνια από την εισβολή στο Καπιτώλιο – Ο Τραμπ υπόσχεται χάρη στους φυλακισθέντες
Η υπόσχεση του Τραμπ να δώσει χάρη σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις
Ο Μασκ ξαναχτυπά - Σε τι ζητάει να απαντήσουν οι followers του στο X
Σε μια νέα παρέμβασή του στα εσωτερικά πράγματα της Βρετανίας ο Μασκ ζητάει από το κοινό του να πάρει θέση
Ισχυρός σεισμός στην Ηλεία
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 3χλμ ΒΔΒ του Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας
Το βαρύ ποδαρικό της Δικαιοσύνης
Υποθέσεις ποινικού, διοικητικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος εναλλάσσονται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στον καμβά της Θέμιδος
Θέμα ωρών η παραίτηση του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αναμένεται να παραιτηθεί, ίσως και σήμερα
100 χρόνια διαβατήριο
Το διάσημο ταξιδιωτικό έγγραφο μετρά έναν αιώνα ζωής. Η ιστορία του ξεκινά γύρω στο 1920. Σκοπός του ήταν να διευκολύνει μετακινήσεις και συνοριακούς ελέγχους
Γιατί μένουν άδεια τα έδρανα της Βουλής;
Ποια μέτρα έρχονται για να σφίξουν τα λουριά – Επιστροφή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Βουλή στις 8 Ιανουαρίου
Αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα – Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή
Καλός θα είναι ο καιρός ανήμερα των Θεοφανείων με τη θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους έως τους 18 βαθμούς
Πετρελαιοκηλίδα: Νεκρά βρέθηκαν 30 θαλάσσια κήτη στη Μαύρη Θάλασσα
Από τη ρύπανση που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα εκτιμάται πως περίπου 200.000 τόνοι εδάφους θα μπορούσαν να έχουν πληγεί
Σε σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση οι Βαυαροί συντηρητικοί
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) οξύνει τη ρητορική της απέναντι στους μετανάστες για να «κλέψει» ψήφους από την AfD