Λίγες ημέρες μετά το σάλο που προκάλεσε το τσουνάμι με τους ψεύτικους λογαριασμούς (και παραπλανητικές αναρτήσεις) του Λεμπρόν Τζέιμς, του Τζον Μπάιντεν και άλλων διασημοτήτων που σάρωσε το Twitter, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγινε στόχος περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προκλητική λέξη-κλειδί «ClimateScam» (κλιματική απάτη) που βλέπει πρώτη-πρώτη όποιος αναζητήσει πληροφορίες για το κλίμα.
Όποιος πληκτρολογήσει δηλαδή στα αγγλικά «climate», το πρώτο αποτέλεσμα της αναζήτησής του που του φέρνει ο αλγόριθμος είναι το «ClimateScam» και ακολουθούν τα «ClimateAction» και «ClimateEmergency».
Διαβάστε επίσης: Twitter: 15 ημέρες χάους στα χέρια του Ίλον Μασκ
«Η εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ φαίνεται να ενθαρρύνει τους κύκλους που αμφισβητούν την υπερθέρμανση του πλανήτη να το ‘δοκιμάσουν’ δημοσιεύοντας δηλώσεις που περιέχουν διάφορους τύπους παραπληροφόρησης σχετικά με το περιβάλλον», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Climate Action Against Disinformation (CAAD). Πρόκειται για μια ομάδα ακτιβιστών που αποκαλύπτει τις προσπάθειες αρνητών της κλιματικής αλλαγής και διαφόρων λόμπι για τη διάδοση μέσω των κοινωνικών δικτύων ψευδών πληροφοριών και πλαστών ειδήσεων για το περιβάλλον.
Ανθεί η παραπληροφόρηση
Ερευνητές και ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος πιστεύουν ότι, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η παραπληροφόρηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη ανθεί.
Το Twitter, το Facebook, η Google και άλλες πλατφόρμες διαβεβαιώνουν ότι φροντίζουν ώστε να καθιστούν «λιγότερο ορατές» τις ψευδείς πληροφορίες. Ωστόσο, το Institute for Strategic Dialogue σε φετινή του έρευνα έδειξε ότι τα μηνύματα που αποσκοπούσαν στην «άρνηση, εξαπάτηση και καθυστέρηση της δράσης για το κλίμα» ήταν πάμπολλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η εδρεύουσα στο Λονδίνο δεξαμενή σκέψης θεωρεί ότι το πλέον γόνιμο έδαφος για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας από αρνητές της κλιματικής αλλαγής είναι τα social media. Οι επιστημονικοφανείς και απολύτως παραπλανητικές αναρτήσεις φέρονται να έχουν πληθύνει μετά τη διαπίστωση του Διακυβερνητικού Ομίλου Ειδικών των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (GIEC) το 2021 ότι «είναι βέβαιο πως η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρέασε την αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τα εδάφη».
«Ο GIEC προειδοποίησε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Το Twitter Blue
Η νέα αναταραχή στο Twitter προέκυψε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Μασκ ανέστειλε (την περασμένη Παρασκευή) τη νέα συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue, η οποία έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να αγοράζουν αντί 8 δολαρίων το μπλε σήμα πιστοποίησης της αυθεντικότητας του λογαριασμού τους.
Το Twitter Blue εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη και σύντομα διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες άτομα είχαν καταβάλει το τίμημα των 8 δολαρίων για να δημιουργήσουν πλαστούς λογαριασμούς διασήμων προσώπων αλλά και μεγάλων εταιρειών, προκειμένου να αρχίσουν να αναρτούν εξ ονόματος τρίτων διάφορες προκλητικές, ψευδείς και παραπλανητικές γνώμες και απόψεις.
Ο πολυπράγμων ιδρυτής και μάνατζερ της Tesla και της SpaceX, που στις 28 Οκτωβρίου εξαγόρασε το Twitter αντί 44 δισ. δολαρίων, είχε εξαρχής προαναγγείλει ότι θα προσέθετε την ένδειξη «επίσημο» στους λογαριασμούς κάποιων χρηστών προκειμένου να καταπολεμηθεί «η υφαρπαγή ταυτοτήτων» από κακόβουλα άτομα.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων