
Λίγες ημέρες μετά το σάλο που προκάλεσε το τσουνάμι με τους ψεύτικους λογαριασμούς (και παραπλανητικές αναρτήσεις) του Λεμπρόν Τζέιμς, του Τζον Μπάιντεν και άλλων διασημοτήτων που σάρωσε το Twitter, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγινε στόχος περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προκλητική λέξη-κλειδί «ClimateScam» (κλιματική απάτη) που βλέπει πρώτη-πρώτη όποιος αναζητήσει πληροφορίες για το κλίμα.
Όποιος πληκτρολογήσει δηλαδή στα αγγλικά «climate», το πρώτο αποτέλεσμα της αναζήτησής του που του φέρνει ο αλγόριθμος είναι το «ClimateScam» και ακολουθούν τα «ClimateAction» και «ClimateEmergency».
Διαβάστε επίσης: Twitter: 15 ημέρες χάους στα χέρια του Ίλον Μασκ
«Η εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ φαίνεται να ενθαρρύνει τους κύκλους που αμφισβητούν την υπερθέρμανση του πλανήτη να το ‘δοκιμάσουν’ δημοσιεύοντας δηλώσεις που περιέχουν διάφορους τύπους παραπληροφόρησης σχετικά με το περιβάλλον», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Climate Action Against Disinformation (CAAD). Πρόκειται για μια ομάδα ακτιβιστών που αποκαλύπτει τις προσπάθειες αρνητών της κλιματικής αλλαγής και διαφόρων λόμπι για τη διάδοση μέσω των κοινωνικών δικτύων ψευδών πληροφοριών και πλαστών ειδήσεων για το περιβάλλον.
Ανθεί η παραπληροφόρηση
Ερευνητές και ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος πιστεύουν ότι, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η παραπληροφόρηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη ανθεί.
Το Twitter, το Facebook, η Google και άλλες πλατφόρμες διαβεβαιώνουν ότι φροντίζουν ώστε να καθιστούν «λιγότερο ορατές» τις ψευδείς πληροφορίες. Ωστόσο, το Institute for Strategic Dialogue σε φετινή του έρευνα έδειξε ότι τα μηνύματα που αποσκοπούσαν στην «άρνηση, εξαπάτηση και καθυστέρηση της δράσης για το κλίμα» ήταν πάμπολλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η εδρεύουσα στο Λονδίνο δεξαμενή σκέψης θεωρεί ότι το πλέον γόνιμο έδαφος για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας από αρνητές της κλιματικής αλλαγής είναι τα social media. Οι επιστημονικοφανείς και απολύτως παραπλανητικές αναρτήσεις φέρονται να έχουν πληθύνει μετά τη διαπίστωση του Διακυβερνητικού Ομίλου Ειδικών των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (GIEC) το 2021 ότι «είναι βέβαιο πως η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρέασε την αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τα εδάφη».
«Ο GIEC προειδοποίησε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Το Twitter Blue
Η νέα αναταραχή στο Twitter προέκυψε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Μασκ ανέστειλε (την περασμένη Παρασκευή) τη νέα συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue, η οποία έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να αγοράζουν αντί 8 δολαρίων το μπλε σήμα πιστοποίησης της αυθεντικότητας του λογαριασμού τους.
Το Twitter Blue εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη και σύντομα διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες άτομα είχαν καταβάλει το τίμημα των 8 δολαρίων για να δημιουργήσουν πλαστούς λογαριασμούς διασήμων προσώπων αλλά και μεγάλων εταιρειών, προκειμένου να αρχίσουν να αναρτούν εξ ονόματος τρίτων διάφορες προκλητικές, ψευδείς και παραπλανητικές γνώμες και απόψεις.
Ο πολυπράγμων ιδρυτής και μάνατζερ της Tesla και της SpaceX, που στις 28 Οκτωβρίου εξαγόρασε το Twitter αντί 44 δισ. δολαρίων, είχε εξαρχής προαναγγείλει ότι θα προσέθετε την ένδειξη «επίσημο» στους λογαριασμούς κάποιων χρηστών προκειμένου να καταπολεμηθεί «η υφαρπαγή ταυτοτήτων» από κακόβουλα άτομα.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X