Αν και θα αποφύγει την τεχνητή ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης) με την βοήθεια της δημοσιονομικής στήριξης και των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης, εντούτοις η ανάπτυξη στην Ελλάδα, από το 6,2% το 2022, θα επιβραδύνει στο ισχνό 1,1% το 2023, για να αυξηθεί μερικώς στο 1,9% το 2024, εκτίμησε η Morgan Stanley. Οι εισροές ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και οι ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα περιορίσουν πάντως όπως εκτιμά, το επενδυτικό κενό που δημιούργησε στην χώρα η 10ετής κρίση χρέους/ύφεση.
Διαβάστε επίσης – Mεταρρυθμίσεις και Ταμείο Ανάκαμψης
Το σχέδιο της Ελλάδας («Ελλάδα 2.0») είναι συνολικής αξίας 30,5 δισ. ευρώ, περίπου το 16% του ΑΕΠ του 2019, και περιλαμβάνει έως και 106 επενδυτικά έργα που αφορούν στις υποδομές, στην ενεργειακή απόδοση, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, και 67 μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν σε πολλά από τα προβληματικά σημεία της χώρας και στις διαρθρωτικές οικονομικές προκλήσεις, όπως προσδιορίζονται από τις συστάσεις της Κομισιόν. Συνολικά, το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και κατά 6,9% έως το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Υφεση στην Ευρώπη, πιο «τυχερές» οι ΗΠΑ
O πληθωρισμός από το 10,2% εφέτος, αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,1% το 2023 και στο 2,5% το 2024, με το δημόσιο χρέος να υποχωρεί στο 168,7% του ΑΕΠ το επόμενο χρόνο και στο 166,2% του ΑΕΠ το 2024. Δεν «βλέπει» πάντως προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς το 75% βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών την στιγμή που το προφίλ του χρέους είναι πολύ θετικό με την μέση ωρίμανση ( με τα επίσημα δάνεια) να διαμορφώνεται στα 20,6 χρόνια ή στα 9 χρόνια για το ελληνικό χρέος που διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές, την ώρα που το μέσο επιτόκιο είναι πολύ ελκυστικότερο σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Η πρόβλεψη για την επενδυτική βαθμίδα
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πάντως πως η ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» θα καθυστερήσει, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης με βάση και τις γεωπολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις τηρούν στάση αναμονής. Η ενεργειακή κρίση, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και οι πιθανές αναγκαίες πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες ενδέχεται να καθυστερήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στο στάτους της επενδυτικής βαθμίδας τουλάχιστον έως το 2024, εκτίμησε σχετικά.
Η εκτίμηση αυτή φαίνεται πάντως έλλογη, καθώς ούτως ή άλλως η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας θα μπορούσε να έρθει σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών διεθνών οίκων και ανθρώπων κοντά στις διαδικασίες, το νωρίτερο, μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και αφού πρώτα υπάρξουν δείγματα γραφής πως η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της.
Όσον αφορά τον εκλογικό κύκλο, αν και στο κεντρικό σενάριο της Morgan Stanley, είναι πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές λόγω και της υπόθεσης των υποκλοπών, αν και με βάση τις δημοσκοπήσεις, καθώς το κυβερνών κόμμα παραμένει το δημοφιλέστερο, οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν προς μια οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ