Το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από πέντε χρόνια εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s δημοπράτησε για 450,3 εκατομμύρια δολάρια στις 15 Νοεμβρίου 2017 το έργο «Salvator Mundi», ο «Χριστός Λυτρωτής», το οποίο αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519).

Κανείς ποτέ δεν πλήρωσε περισσότερα χρήματα για ένα έργο τέχνης σε δημοπρασία. Επευφημίες, παλαμάκια και μεγάλη έκπληξη καταγράφηκε εκείνη την ημέρα στη δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Ο Τζούσι Πιλκάνεν που έκανε τη δημοπρασία προσπάθησε να καθησυχάσει τους θεατές, τελικά μπερδεύτηκε λίγο με τους αριθμούς και στο τέλος, με μια σχεδόν ραγισμένη φωνή, ψέλλισε «σας ευχαριστούμε όλους για τις προσφορές σας». Τώρα αν το πανάκριβο τρόπαιο το ζωγράφισε πραγματικά ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, επ’ αυτού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Διαβάστε επίσης: Christie’s: Σε τιμές ρεκόρ πωλήθηκαν έργα της συλλογής του εκλιπόντος συνιδρυτή της Microsoft

Εξαφανίστηκε το πανάκριβο έργο

Ο πίνακας, τον οποίο φέρεται να αγόρασε ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δεν έχει εμφανιστεί έκτοτε και κανένα άλλο έργο τέχνης δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ. Το επόμενο ήρθε την άνοιξη από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Άντι Γουόρχολ (1928-1987) και ήταν το πορτρέτο της ηθοποιού Μέριλυν Μονρόε (1926-1962), το οποίο απέφερε περίπου 195 εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη και πήρε τη δεύτερη θέση μετά από τον «Χριστό Λυτρωτή».

Τώρα στη Νέα Υόρκη ενδεχομένως να σπάσει το ρεκόρ γιατί την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν και πάλι οι φθινοπωρινές δημοπρασίες Ο οίκος Sotheby’s κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη εποχή που η αγορά τέχνης έχει ποτέ δει». Ωστόσο, αυτό αναφέρεται περισσότερο στον συνολικό όγκο διότι στην πραγματικότητα κανένα έργο δεν προβλέπεται να σπάσει το ρεκόρ των «Χριστός Λυτρωτής» και «Μπλε Μέριλιν».

Η δημοπράτηση της συλλογής του Πολ Άλεν

Θα μπορούσε πάντως να γίνει ένας καλός τζίρος, για παράδειγμα με το έργο του Γουόρχολ του 1963 «Λευκή καταστροφή», που υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμη η «Σύνθεση Αρ. II» του Ολλανδού ζωγράφου Πιετ Μοντριάν (1872-1944) του 1930 υπολογίζεται σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια. Ο ανταγωνιστής οίκος δημοπρασιών Christie’s προσφέρει το έργο «Χωρίς τίτλο III» του Ολλανδού καλλιτέχνη Βίλεμ ντε Κούνιχ (1904-1997), το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει έως και 35 εκατομμύρια δολάρια. Ένα γλυπτό του Αμερικανού καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς εκτιμάται γύρω στα 15 με 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ο οίκος Christie’s έχει ήδη προχωρήσει πάντως. Λίγο πριν την έναρξη των παραδοσιακών φθινοπωρινών δημοπρασιών προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στη δημοπράτηση της μεγάλης συλλογής έργων τέχνης του  εκλιπόντος το 2018 συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν. Η συλλογή περιείχε πραγματικά αριστουργήματα καλλιτεχνών όπως, του Πολ Σεζάν και του Γκούσταβ Κλίμτ.  Τα έσοδα, που σύμφωνα με την επιθυμία του Άλεν θα δοθούν κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανήλθαν σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κριστίνα Χόρστεν (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus