Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σχεδόν μονοπωληθεί από το διόλου ευκαταφρόνητο ύψος χρηματοδότησης που προβλέπει για την Ελλάδα– 32 δισ. ευρώ – και από τα ακόμη μεγαλύτερα ποσά που αυτό αναμένεται να κινητοποιήσει. Μικρότερο ήταν το ενδιαφέρον για αυτά καθ’ εαυτά τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, ενώ πολύ λιγότερη προσοχή δόθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το εθνικό σχέδιο.
Όπως όμως αναφέρει σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μεταρρυθμίσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης θα αυξήσουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 2,6% και οι επενδύσεις κατά 4,3%. Πάνω δηλαδή από το ένα τρίτο της προβλεπόμενης στο σχέδιο ανάκαμψης αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ (6,9%) θα οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μάλιστα εν γένει δεν συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος, ενώ οι επενδύσεις θα απαιτήσουν 32 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στη μελέτη της ΤτΕ επισημαίνεται μάλιστα ότι «σε αντίθεση με την τελικά παροδική οικονομική επέκταση που χρηματοδοτείται από επιχορηγήσεις και δάνεια, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μόνιμη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας». Παράγουν, δηλαδή, ανθεκτικότητα για την οικονομία. Μια ανθεκτικότητα που έλειψε, τόσο κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση όσο και κατά την πανδημία.
Η ένταξη μεταρρυθμίσεων στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας διασφαλίζει ότι η υλοποίησή τους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης αλλά είναι υποχρεωτική δεδομένου ότι η ροή των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης συναρτάται άμεσα με αυτές. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή τους κανονικά δεν εξαρτάται από προεκλογικές περιόδους ούτε από «μεταρρυθμιστικές κοπώσεις». Βέβαια, η παρ’ ημίν απόσταση μεταξύ σχεδιασμού και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων – και όχι μόνον – ήταν πάντα μεγάλη και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καλυπτόταν. Η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να διαψεύσει αυτή τη διαπίστωση στα χρόνια που έρχονται. Ας ελπίσουμε ότι οι εξελίξεις – πολιτικές και άλλες – θα της επιτρέψουν να έχει και τη βούληση.
Ο Αλέκος Κρητικός είναι πρώην στέλεχος της ΕΕ, πρώην ΓΓ στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών, Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ
Latest News
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Πριν από 25 χρόνια, η εισαγωγή του ευρώ μεταμόρφωσε την Ευρώπη. Για πρώτη φορά, τα ίδια τραπεζογραμμάτια και κέρματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές χώρες. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό που θα μας ένωνε θα ήταν το περιεχόμενο των πορτοφολιών μας; Eκτοτε, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν κάνει πιο εύκολη τη ζωή των οικογενειών, […]
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας
Η ανατροφοδότηση πολιτικών και οικονομικών θεσμών
Οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δημιουργούν μια δυναμική που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ανοιχτών πολιτικών θεσμών
Ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης: Τι ισχύει στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ
Για ποιους ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης - Τι συμβαίνει με την υπέρ του Δημοσίου συντελεσμένη απαλλοτρίωση
Πώς κινείται ο τραπεζικός δείκτης στη σκιά των πιέσεων του ΧΑ
Στο ναδίρ η ψυχολογία των επενδυτών, που ξεπούλησαν τις τραπεζικές μετοχές. Το τρέχον επίπεδο του Τραπεζικού Δείκτη αφορά σε κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.
Επενδύσεις σε ασφαλή «καταφύγια»: Γιατί «μαγνητίζουν» χρυσός, ομόλογα και ακίνητα
Για αμυντικούς ή «ψαγμένους» επενδυτές με χαμηλό προφίλ κινδύνου