Δεν έχουν τέλος οι «φουρτούνες» για τον Ίλον Μασκ. Με το twitter να παραπαίει αφότου πέρασε στον έλεγχο του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη, η Tesla μεταβάλλεται τώρα σε νέο πεδίο έντασης με τον Μασκ να καλείται να αποδείξει στο δικαστήριο ότι «άξιζε» ένα γιγαντιαίο πακέτο αμοιβών που αποφάσισε υπέρ του το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018.

Και αυτό γιατί ο μέτοχος της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Ρίτσαρντ Τορνέτα, μήνυσε τον Μασκ και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατηγορώντας τους ότι ενέκριναν αμοιβές ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ του μεγιστάνα, υπό την πίεσή του.

Διαβάστε επίσης: Twitter: Οι ολονύχτιες βάρδιες του Μασκ ανησυχούν τους επενδυτές της Tesla

Τι υποστηρίζει η πλευρά Μασκ

Ο Μασκ αντέτεινε ότι το θηριώδες πακέτο αμοιβών του βασίστηκε στους στόχους απόδοσης που είχαν τεθεί εκείνη την περίοδο, και εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla.

Ο Τορνέτα ζήτησε από το δικαστήριο να ακυρώσει το πακέτο του 2018, το οποίο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Γκρεγκ Βαράλο, ήταν 20 δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερο από το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της πολιτείας του Ντελαγουέαρ.

Η νομική ομάδα του Μασκ και των διευθυντών της Tesla, οι οποίοι είναι επίσης κατηγορούμενοι, έχουν παρουσιάσει το πακέτο αμοιβών ως ένα σύνολο τολμηρών στόχων που λειτούργησε οδηγώντας σε δεκαπλάσια αύξηση της αξίας της μετοχής της Tesla, σε περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχουν υποστηρίξει ότι το σχέδιο αναπτύχθηκε από ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με τη συμβουλή εξωτερικών επαγγελματιών και άλλων μεγαλομετόχων.

Το πακέτο

Πέραν των τεράστιων αμοιβών, το επίμαχο πακέτο της Tesla επιτρέπει στον Μασκ να αγοράζει το 1% των μετοχών της με μεγάλη έκπτωση κάθε φορά που επιτυγχάνονται κλιμακούμενοι στόχοι απόδοσης και άλλοι οικονομικοί στόχοι. Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν, ο Μασκ δεν παίρνει τίποτα.

Η Tesla έχει επιτύχει 11 από τους 12 στόχους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Οι μέτοχοι γενικά δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, επειδή τα δικαστήρια συνήθως παραπέμπουν στην κρίση των διευθυντών. Η υπόθεση του Μασκ επιβίωσε από την αίτηση απόρριψης, επειδή διαπιστώθηκε ότι μπορεί να θεωρηθεί μέτοχος που ασκεί τον έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες για την περίπτωσή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή