Θυελλώδης ήταν η χθεσινή νύχτα, μετά τα χτυπήματα πυραύλων στα πολωνικά εδάφη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σε πολιτικό επίπεδο.

Οι επαφές ηγετών και αξιωματούχων ήταν συνεχείς και γεμάτες ένταση, προκειμένου να μπορέσουν να μετριαστούν οι αντιδράσεις τόσο της πολωνικής πλευράς, όσο και της ουκρανικής που έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες στη Ρωσία.

Όπως γράφει η Corriere Della Sera, οι συζητήσεις έλαβαν χώρα στο Μπαλί όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση των ηγετών της G7, αλλά και σε Ουάσινγκτον, Βαρσοβία και Κίεβο.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: «Ρωσικής κατασκευής» ο πύραυλος που έπληξε τη χώρα

Το έργο των ηγετών ήταν ακόμα δυσκολότερο, καθώς δεν υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για την προέλευση του χτυπήματος, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε την επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20», εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της «Ομάδας των Είκοσι» που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Αποσυμπίεση» μέσω Μπάιντεν

Όπως φαίνεται η ένταση εκτονώθηκε ώρες αργότερα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν –αποχωρώντας από το Μπαλί- αναφέρθηκε στα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας για το χτύπημα. «Δεν φαίνεται πιθανό ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους. Θα δούμε ποια θα είναι η ανασυγκρότηση των ειδικών του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος συναγερμός μετά τις αναφορές για ρωσικό χτύπημα στην Πολωνία

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν να ζητούν από το δυτικό μπλοκ να «περιορίσει» τον Πούτιν, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο μίας νέας κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή ή ακόμα χειρότερα προς έναν παγκόσμιο πόλεμο.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση στην Πολωνία ήταν σκόπιμη ενέργεια της Ρωσίας» ανέφερε μετά την συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας ότι το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία έγινε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να είμαι σαφής: αυτό δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας, η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Λάθος οι πηγές του Ζελένσκι

Αν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να υποστηρίξει την εμπλοκή της Ρωσίας στο χθεσινό χτύπημα στην Πολωνία, τα γεγονότα τον διέψευσαν.

«Ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αναχαιτίσει το ρωσικό πύραυλο», δηλώνουν και τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Associated Press επικαλούμενοι την προκαταρκτική έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Η Ρωσία έπληξε την Πολωνία – «Πρέπει να δράσουμε»

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, που ανέφερε πως «οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία δείχνουν συντρίμμια που, σύμφωνα με ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, ανήκουν σε πύραυλο S-300 της ουκρανικής αεροπορίας».

Την ίδια ώρα, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υποστήριξε ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν, θέλοντας να υποβαθμίσει το γεγονός. «Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (σ.σ. παρόμοια συμβάντα)», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Η Δύση πλησιάζει σε Παγκόσμιο Πόλεμο»

Από την πλευρά της, η Μόσχα απέρριψε εξαρχής τις κατηγορίες ότι η ίδια βρίσκεται πίσω από το πυραυλικό πλήγμα, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιχειρεί να στήσει έναν πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το περιστατικό με το καταγγελλόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα