«Η Βραζιλία επέστρεψε» στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με απεσταλμένους για το κλίμα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της διάσκεψης COP27 για το κλίμα που διεξάγεται στην Αίγυπτο. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι εκτός Βραζιλίας του Λούλα μετά την εκλογή τους ως πρόεδρος της χώρας του.

Ο αριστερός ηγέτης, ο οποίος κέρδισε την τρίτη του θητεία τον περασμένο μήνα, σχεδιάζει μια σειρά συναντήσεων με εθνικούς εκπροσώπους στις οποίες θα περιγράψει τα σχέδια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Βραζιλίας ως εταίρου στις προσπάθειες αναχαίτισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επισήμανε ένας στενός συνεργάτης του.

Διαβάστε επίσης – Πόσο θα διαρκέσει το «πισωγύρισμα» της Ευρώπης στον άνθρακα; 

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου, ο Λούλα νίκησε τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος επέτρεψε ουσιαστικά ση συνεχιζόμενη καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και αρνήθηκε να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του 2019 που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη Βραζιλία.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Λούλα θα συναντηθεί επίσης την Τετάρτη με τον επικεφαλής της ΕΕ για την πολιτική για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς.

Διαβάστε επίσης: Τίμερμανς στην COP27: Η ΕΕ θα αυξήσει τον στόχο για μείωση εκπομπών άνθρακα

Ο Λούλα έφτασε στο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ νωρίς την Τρίτη, εν όψει της προγραμματισμένης συμμετοχής του στις συνομιλίες για το κλίμα την Τετάρτη, όταν δύο σύμβουλοί του δήλωσαν εμφατικά στο Reuters ότι θα δώσει το μήνυμα πως «Η Βραζιλία επέστρεψε».

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας έχει υποσχεθεί ένα σαρωτικό σχέδιο για την επιβολή του περιβαλλοντικού νόμου στη χώρα και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Η ομάδα του εργάστηκε επίσης για να εξασφαλίσει μια συμμαχία για τη διατήρηση της ζούγκλας, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μεταξύ των τριών μεγαλύτερων χωρών που περιλαμβάνουν στην επικράτειά τους τροπικά δάση – Βραζιλία, Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό και Ινδονησία.

Ο Λούλα μέσω του Twitter ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κίνας για το κλίμα Xie Zhenhua. Ένας εκπρόσωπος του, είπε επίσης ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Αναγωογόνηση ελπίδων για τη σωτηρία του Αμαζόνιου

Τρεις Βραζιλιάνοι διπλωμάτες, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσαν στο Reuters ότι η χώρα ήταν σε ισχυρότερη θέση να διαπραγματευτεί στις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ λόγω της εκλογής του Λούλα.

Πρόσθεσαν ότι άλλες χώρες γνωρίζουν πως η Βραζιλία θα έχει σύντομα μια κυβέρνηση υπό τον Λούλα ο οποίος έχει υποσχεθεί να λάβει το θέμα της κλιματικής αλλαγής πιο σοβαρά υπόψη του στη χάραξη πολιτικής από τον Μπολσονάρο, που ήταν σκεπτικιστής γύρω από το κομβικό αυτό ζήτημα για το μέλλον του πλανήτη μας.

Για παράδειγμα, η Βραζιλία υπό τον Λούλα αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τις πλούσιες χώρες με υψηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου να πληρώσουν τα φτωχά κράτη για τις επιπτώσεις στο κλίμα, σχολίασαν οι διπλωμάτες.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας Susana Muhamad δήλωσε ότι η εκλογή του Λούλα θα επιτρέψει την ανανέωση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών, που συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green