Ένα περαιτέρω βήμα για να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη συνεργασία τους στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, έκαναν σήμερα Τετάρτη, στο Σαρμ ελ Σέιχ, η ΕΕ και η Αίγυπτος.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα COP27, εγκαινιάζουν μια στρατηγική εταιρική σχέση για τις ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου, «προετοιμάζοντας το έδαφος για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στην Αίγυπτο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Timmermans και τον Επίτροπο Simson , υπέγραψε διμερές Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για μια στρατηγική εταιρική σχέση για το ανανεώσιμο υδρογόνο με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Mohammed Shaker El- Μαρκάμπι.

ΦΑΚΕΛΟΣ COP27: Mπορεί να σωθεί ο πλανήτης;

Υπέγραψαν επίσης Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και την Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, Rania El Mashat, ανακοινώνοντας τη συνεισφορά της Επιτροπής ύψους έως και 35 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Energy Wealth της Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκή βάση προς COP27: Περισσότερη σοβαρότητα!

Μια στρατηγική συνεργασία για το ανανεώσιμο υδρογόνο

Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε σήμερα ακολουθεί την Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε από την Πρόεδρο von der Leyen και τον Πρόεδρο El-Sisi την περασμένη εβδομάδα στην COP27.
Αποτελεί μια βασική ενεργειακή εταιρική σχέση για την ΕΕ και θα χρησιμεύσει ως κεντρικό μπλοκ για την οικοδόμηση μιας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Μεσογείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Υδρογόνου.

Και τα δύο μέρη θεωρούν το ανανεώσιμο υδρογόνο ως βασικό παράγοντα που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών και στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ αποτελεί ευκαιρία για βιομηχανική συνεργασία, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Μνημόνιο  θα χρησιμεύσει ως πλαίσιο για τη στήριξη μακροπρόθεσμων συνθηκών για την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και του εμπορίου σε ολόκληρη την ΕΕ και την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και της χρηματοδότησης.

Θα υποστηρίξει τη φιλοδοξία της ΕΕ να φτάσει τους 20 εκατομμύρια τόνους κατανάλωσης υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές το 2030, όπως περιγράφεται στο σχέδιο REPowerEU, και ως εκ τούτου συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Επίσης θα διευκολύνει επίσης τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα ενισχύσει τη διαδικασία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στην Αίγυπτο.

Ευρύτερα, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πλαισίου για μια παγκόσμια αγορά βασισμένη σε κανόνες για λύσεις που βασίζονται στο υδρογόνο, συμπεριλαμβανομένων εναρμονισμένων προτύπων ασφάλειας και περιβάλλοντος. Η υλοποίησή του θα καθοδηγείται από μια ομάδα συντονισμού Υδρογόνου ΕΕ-Αιγύπτου και θα περιλαμβάνει επιχειρηματικό φόρουμ με εκπροσώπους από τη βιομηχανία, ρυθμιστικές αρχές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπειρογνώμονες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα