Τα γκάλοπ είναι το αγαπημένο ανάγνωσμα των πολιτικών, ακόμη κι αν δεν το ομολογούν. Ακόμη κι αν δεν τα πιστεύουν, όπως πολλοί λένε.
Στο δρόμο προς τις κάλπες πάντως, και με το σκάνδαλο των υποκλοπών να σκιάζει το πολιτικό σύστημα, έχουν ενδιαφέρον τα στοιχεία που θα βγουν το επόμενο διάστημα. Όχι μόνο οι επίσημες δημοσκοπήσεις, αλλά και οι μετρήσεις που κάνουν τα κόμματα εσωτερικά, με δικές τους εταιρείες και δικές τους ερωτήσεις.
Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τέτοιες μετρήσεις της κοινής γνώμης και με βάση κάποια στοιχεία που έχει, κάνει τα στελέχη του να είναι πιο… happy σε σχέση με το καλοκαίρι. Όχι ότι άρχισαν να χορεύουν τσάμικα στο Σύνταγμα, αλλά ορισμένοι ποιοτικοί δείκτες, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας, φέρνουν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου.
Από την άλλη, όμως, στην κυβέρνηση έχουν τους δικούς τους λόγους να αισιοδοξούν και να παίζουν το χαρτί της πόλωσης και του διπόλου «ή εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα».
Τι εννοούμε; Ότι οι δημοσκοπήσεις που θα βγουν το επόμενο διάστημα δείχνουν και πάλι μια σαφή υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν υπάρχουν απώλειες.
Κάποιοι λένε για 1 μονάδα, άλλη για 2 μονάδες και πάνω, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΝΔ δείχνει να προηγείται ξεκάθαρα και με διαφορά που κινείται στα επίπεδα των 5 – 6 μονάδων.
Εκεί που έχουν αρχίσει να ανησυχούν στο Μαξίμου είναι σε επιμέρους μετρήσεις, όπως π.χ. στη μεγάλη υποχώρηση των θετικών γνωμών για την κυβέρνηση. Διότι άλλο να έχει αρνητική άποψη για το κυβερνητικό έργο, κι άλλο ποια είναι η πρόθεσή σου να ψηφίσεις.
Και την πρόθεση η διαφορά είναι ικανοποιητική για τη ΝΔ διότι, όπως πιστεύουν στην Πειραιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «περάσει» στην κοινωνία ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Εξελίξεις στην Παγκρήτια
Έντονες είναι οι διεργασίες στην Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, βρίσκεται προ σημαντικών αλλαγών, υπό το νέο της βασικό μέτοχο, την Thrivest Holdings, συμφερόντων Καϋμενάκη, Μπάκου και Εξάρχου.
Η προ ημερών συνάντηση της διοίκησής της με αντιπροσωπεία των κύριων μετόχων έβγαλε ειδήσεις. Οι τελευταίοι ήταν ξεκάθαροι σε δύο θέματα. Πρώτον, η συμφωνία για φιλική συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν αλλάξουν οι όροι της.
Δεύτερον, και για τη συμφωνία με την Qquant που αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας κρίθηκε επιβεβλημένη η επανεξέταση των όρων της.
Λίγες ώρες αργότερα η πλευρά του Μιχάλη Σάλλα, μέσω της Lyktos Group, απέστειλε e-mail στη διοίκησή της με την οποία ενημέρωνε ότι ανακαλεί το αίτημά της για συνεδρίαση του ΔΣ της, με θέμα τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για εκλογή νέας διοίκησης.
Στο ίδιο μήνυμα υπογράμμισε την επιφύλαξή της να επανέλθει, κατόπιν συνεννόησής της με τον νέο βασικό μέτοχο, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί γι’ αυτόν οι αναγκαίες διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν γινόταν αυτή η ανάκληση; Ο νέος κύριος μέτοχος να μην προλάβαινε να πάρει το fit and proper μέχρι τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και να μην είχε λόγο σε αυτό, παρ΄ ότι κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου.
Φρένο στους έξτρα ορόφους
Φρένο στα «μπόνους» δόμησης που… χαρίζουν επιπλέον ορόφους θέτει μια νέα δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία ακυρώνει οικοδομική άδεια ανέγερσης ενός κτιρίου στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιορισμών, μειώνει από τα 26,80 μέτρα στα 21 μέτρα το ύψος του κτιρίου και τουw ορόφους από εννέα σε έξι. Παράγοντες του τεχνικού κόσμου – λαμβάνοντας υπόψη και την πάγια νομολογία του ΣτΕ που ορίζει ότι οι γενικοί πολεοδομικοί κανόνες, όπως ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), δεν μπορεί να υπερισχύουν ειδικών κανόνων που θεσπίζονται με Προεδρικά Διατάγματα ανά περιοχές – θεωρούν ότι πλέον τίθενται υπό αμφισβήτηση οι έξτρα όροφοι που προβλέπει ο NOK για τις νέες οικοδομικές άδειες, ενώ προβλέπουν κύμα νέων προσφυγών για νέα «ψηλά» κτίρια.
Ερχονται δύσκολες ημέρες για τις τράπεζες
Και μιας και μιλάμε για τραπεζικές πρακτικές, ας δούμε τι λέει στην έκθεσή της η Deloitte για τον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως, και φυσικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Βραχυπρόθεσμα, οι τράπεζες λιανικής θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερα επιτόκια, πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα πρέπει να αυξηθούν σε πολλές τράπεζες παγκοσμίως». Και συνεχίζει: «Η μακροοικονομική εικόνα για το 2023 προμηνύει μικτά αποτελέσματα για τον τομέα των πληρωμών των καταναλωτών. Τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων των τραπεζών για τα χαρτοφυλάκια καρτών, ωστόσο ο επίμονος πληθωρισμός, η εξάντληση των αποταμιεύσεων και η πιθανή οικονομική επιβράδυνση, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ανασταλτικά και την τάση των καταναλωτών για δαπάνες».
Κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολη η επόμενη περίοδος, κι όπως αναφέρει η έκθεση: «Οι μεγάλες τράπεζες με την άρτια κεφαλαιοποίηση θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες πιο αποτελεσματικά. Μακροπρόθεσμα, οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν νέες πηγές αξίας, εκτός από το τραπεζικό προϊόν που προσφέρουν, τον κλάδο τους ή το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούν. Η νέα οικονομική τάξη πραγμάτων, που πιθανότατα θα αναδυθεί τα επόμενα χρόνια, θα απαιτεί από τους επικεφαλής των τραπεζών να δρουν με αυτοπεποίθηση και να παραμένουν πιστοί στον στόχο τους ως θεματοφύλακες της ροής κεφαλαίων».
Οι πελάτες θέλουν λύσεις
Στην έκθεση υπάρχει, όμως, κι ένα ακόμη ενδιαφέρον κομμάτι που αφορά τις απαιτήσεις των πελατών καθώς και τα επιτόκια στις καταθέσεις. Όπως αναφέρει:
«Ο πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια, οι επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και μια πιθανή ύφεση, διαμορφώνουν ένα πιο αγχωτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους των εμπορικών τραπεζών θα πρέπει να βελτιωθούν καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, οι τράπεζες μπορεί επίσης να αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια στα καταθετικά προϊόντα για να διατηρήσουν πελάτες που αναζητούν ευκαιρίες υψηλότερων τόκων.
» Παρά τους πιστούς πελάτες τους, οι εμπορικές τράπεζες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν έντονο ανταγωνισμό για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα μερίδια των εταιρικών πελατών. Πλέον οι πελάτες απαιτούν εξατομικευμένες ψηφιακές λύσεις, πλούσιες σε δεδομένα, καθώς και εξατομικευμένη συμβουλευτική. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν ένα νέο, άρτιο, μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών.
» Εν τω μεταξύ, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί μία ακόμα τεράστια ευκαιρία για τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση εταιρικών πελατών που θέλουν να επιτύχουν τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα».
Με απλά λόγια, οι τράπεζες δεν πρέπει να βλέπουν τους πελάτες ως «αγέλη» αλλά να σχεδιάζουν πιο στοχευμένα, πιο πελατοκεντρικά, και να δίνουν λύσεις και διεξόδους.
Ο νέος ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ
Πλώρη… και για άλλες δραστηριότητες βάζει το ΤΑΙΠΕΔ, πέραν αυτών της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου αλλά και της ωρίμανσης έργων κρατικών φορέων και ιδίως εκείνων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο λόγος για τη δυνατότητα κατάρτισης master plans και Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα προς ιδιωτικοποίηση λιμάνια. Ως γνωστόν στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν παραχωρηθεί 10 περιφερειακά λιμάνια μετά την πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Έτσι, πιάνει δουλειά για τα επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης των Οργανισμών Λιμένων του Ηρακλείου, του Βόλου, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας (έχουν σχεδόν κλείσει οι διαγωνισμοί), του Λαυρίου, της Ελευσίνας, της Πάτρας, της Κέρκυρας και της Ραφήνας. Και φυσικά θα τρέξει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Το ΤΑΙΠΕΔ ουσιαστικά θα συνεπικουρεί τη σχετική αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας, αν και η εμπειρία που έχουν χτίσει τα στελέχη του Ταμείου, μάλλον θα του δίνουν τον πρώτο λόγο στα σχέδια ανάπτυξης των λιμανιών…
Εξαγορά στο μάτι της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει «εις βάθος» έρευνα για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία της Ενωσης για τις συγχωνεύσεις εταιρειών. Εκείνο που απασχολεί την Κομισιόν είναι εάν η υπό εξέλιξη εξαγορά ενδέχεται να μειώσει τον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, όπως στη διανομή παιχνιδοκονσολών, βιντεοπαιχνιδιών για υπολογιστές και στα λειτουργικά συστήματα υπολογιστών.
Αύξηση ανθρώπων που ζουν χωρίς ρεύμα
Κατά σχεδόν 20 εκατομμύρια θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, προσεγγίζοντας τα 775 εκατ. παγκοσμίως για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Η αύξηση αφορά κυρίως την Υποσαχάρια Αφρική, όπου ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα έχει σχεδόν επανέλθει στο μέγιστο επίπεδο του 2013.
Το δράμα του κατώτατου μισθού
Πάντα ενδιαφέρουσες οι μελέτες που κάνει το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», ακόμη μεγαλύτερο το ενδιαφέρον όταν η μελέτη αφορά τον κατώτατο μισθό.
Στην έρευνα με τίτλο «ζούμε για να δουλεύουμε κι όχι δουλεύουμε για να ζούμε», δημοσιεύονται ιστορίες ανθρώπων και πώς βλέπουν τη ζωή τους με βάση την εμπειρία τους.
Όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα συζητούν και εστιάζουν στο ζήτημα των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν. Τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται έχουν να κάνουν τόσο με τις συνθήκες απασχόλησης όσο και με την ποιότητα της εργασίας τους γενικότερα. Αυτή η κατηγορία των εργαζομένων δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα χαμηλά εισοδήματα και την καθημερινή επιβίωση, αλλά και την έλλειψη προστασίας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Κάποια από τα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες/ουσες ήταν τα ελαστικά ωράρια απασχόλησης, ο αυξημένος φόρτος εργασίας, τα στοιχεία που αναφέρονται στις συμβάσεις εργασίας και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κ.λπ. Κύριο συμπέρασμα αποτελεί ότι είναι υποχρεωμένοι/ες να υποστούν μια σειρά από ενέργειες που καταπατούν τα δικαιώματά τους, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση και έλεγχος για να τους/τις προστατέψει.
Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι οι συμμετέχοντες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος ζωής. Η ακρίβεια και οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών φάνηκε να τους/τις έχει επηρεάσει άμεσα σε μεγάλο βαθμό. Επιπρόσθετα, ήταν κάτι που τους δημιουργούσε ανησυχία και για το άμεσο μέλλον, καθώς δεν είχαν καμία εντύπωση ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση της κατάστασης σύντομα.
Στις αναφορές που έκαναν, οι καθημερινές αγορές, το σουπερμάρκετ και το κόστος της ενέργειας ήταν τα ζητήματα που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ευρύτερη πίεση που δέχονται. Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό ότι αυτό που τους/τις προβληματίζει ιδιαίτερα σχετίζεται με το γεγονός ότι ο μισθός τους πλέον δεν μπορεί να τους/τις προσφέρει κάτι περισσότερο από τα απολύτως απαραίτητα.
Από τη μία πλευρά τα εξαντλητικά ωράρια και οι συνθήκες εργασίας δεν τους/τις αφήνουν καθόλου ελεύθερο χρόνο, από την άλλη, ένας μισθός που τους/τις αφήνει οριακά να επιβιώσουν τους/τις στερεί οποιαδήποτε πρόσβαση σε «στιγμές κατανάλωσης».
Οι συμμετέχοντες/ουσες θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η αύξηση του μισθού τους πολύ περισσότερο από τα ποσά που έχουν αναφερθεί κατά διαστήματα λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Για τους συμμετέχοντες/ουσες της έρευνας, οι μισθοί θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο σημερινό κόστος ζωής (π.χ. κόστος τροφίμων, ενοικίων).
Ο υφυπουργός Χαϊκάλης που έχει αστρολόγος
Εντύπωση έχει κάνει η στροφή στην καριέρα του Παύλου Χαϊκάλη, ο οποίος από ταλαντούχος ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης (αξέχαστος ο Μίμης στο 50-50) έχει γίνει… αστρολόγος.
Προκάλεσε βεβαίως σάλο με τις προσπάθειές του (εκούσια ή ακούσια) να ξεπλύνει τον κατηγορούμενο ως παιδοβιαστή, Ηλία Μίχο, αλλά το θέμα έχει κι άλλες διαστάσεις.
Όπως, μάθαμε, χρεώνει γύρω στο 100 ευρώ την επίσκεψη για να κάνει τον… αστρολογικό χάρτη σε όποιον πάει εκεί. Και φυσικά… κορόιδα υπάρχουν πολλά.
Κι αφού υπάρχουν τέτοιοι γιατί ο Χαϊκάλης να μη βγάζει μεροκάματο; Η δουλειά δεν είναι ντροπή…
Έχουμε ξεχάσει άραγε ότι ο κ. Χαϊκάλης ήταν κάποτε υφυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Ότι κάθισε στα υπουργικά γραφεία τον Ιούλιο του 2015; Ότι ο Αλέξης Τσίπρας του εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κάτω από τον Γ. Κατρούγκαλο;
Ότι δεν ήθελε να ψηφίσει τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα και πήρε ως αντάλλαγμα αυτή τη θέση για να ψηφίσει «ναι»;
Ισως πάλι ξεχνάμε ότι έχει περάσει από την Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά το 1993 όταν και είχε πάρει 1.006 σταυρούς στην Αχαϊα.
Όμως, στις εκλογές του 2012 με τους Ανεξάρτητους Ελληνες πήρε στην εκλογική περιφέρεια Αττικής… 18.533 σταυρούς και ήταν πρώτος μεταξύ 15 υποψηφίων του κόμματός του. Και τον Ιούνιο του 2012 επανεξελέγη ενώ ανανέωσε τη θητεία του τον Ιανουάριο του 2015.
Αλλά πώς τα φέρνει η ζωή. Από ταλαντούχος ηθοποιός, βουλευτής και υφυπουργός τώρα… αστρολόγος.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»