Πιο πάνω από τις προβλέψεις αναμένεται να κλείσει η φετινή ανάπτυξη με τον τουρισμό να δίνει το τέμπο.
Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου έδειχναν αρχικά ρυθμό 5,3% για εφέτος, το οποίο ναι μεν θα αναθεωρηθεί προς το πάνω, αλλά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από το 6%. Να σημειωθεί ότι οι μέσες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών αλλά και της Κομισιόν έδειχναν το ρυθμό ανάπτυξης να κάνει άλμα και πιο πάνω από το 6%.
Το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου και πρόκειται να έχει αλλαγές σε βασικά μεγέθη- εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Καταρχάς, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 10% εφέτος, από αρχική πρόβλεψη 8,8%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 4-5%. Ως προς το ΑΕΠ, οι προβλέψεις δείχνουν ρυθμούς στο 2,3%, ενώ για τον τουρισμό το 2023 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2022, κοντά στα 18-19 δισ. Ευρώ.
Διαβάστε επίσης: UBS: Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2022- Στο 6,4% από 5,7%
Οι προβλέψεις της Κομισιόν
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά τον μήνα Οκτώβριο είναι ανάλογη του Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας έτσι μεγαλύτερο, από τις εκτιμήσεις, ΑΕΠ. Σε νέες, εξάλλου, προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας σε όλη την Ευρωζώνη, προέβη προ ημερών η Κομισιόν.
Αναθεωρεί προς το πάνω το ΑΕΠ και «βλέπει» μεγέθυνση το 2022 κατά 6%, κοντά στην εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Κατεβάζει όμως την ταχύτητα για το 2023, σε μόλις 1%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί εφέτος στο 10%, ενώ την επόμενη χρονιά δεν θα αποκλιμακωθει εντός των αρχικών εκτιμήσεων (δηλαδή στο 3%), αλλά θα επιμείνει στο 6%.
Το υπουργείο Οικονομικών είναι στοχοπροσηλωμένο στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, και παραμένει ο στόχος το πρωτογενές έλλειμμα να μην ξεπεράσει τις εκτιμήσεις του 1,7% του ΑΕΠεφέτος. Όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, προς το παρόν υπάρχει υπέρβαση, όμως το τελικό αποτέλεσμα του 2022 μετρά ταμειακά για το επόμενο διάστημα έως και τον Φεβρουάριο.
Παρά τις θετικές επιδόσεις στα κρατικά ταμεία, λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή και όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, τις χρονιές όπου δεν υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ( όπως εφέτος) η θετική δυναμική της μίας χρονιάς επηρεάζει τις αποφάσεις της επόμενης, δηλαδή του 2023. Είναι ακόμη νωρίς, όπως τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο, για να φανεί αν θα υπάρχει κάποια υπέρβαση στο αποτέλεσμα το 2022 λόγω και των πιθανών έκτακτων αναγκών που μπορεί να υπάρξουν.
Η Κομισιόν, στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, πιστοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια, τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος θα συνεχίσουν να μειώνονται. Για τον επόμενο χρόνο η χώρα μας θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2024, από έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ εφέτος.
Latest News
Ακόμη πιο ακριβή η οικοδομή - Νέα άνοδος στις τιμές των υλικών [πίνακες]
Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά για ακόμη ένα μήνα - Την ίδια ώρα, οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2.792
Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα - Πόσοι παίρνουν επίδομα [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την πορεία της απασχόλησης στην χώρα - Ποια ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων