Με επιτυχία από επικοινωνιακής απόψεως παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι οι μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που ανέλαβε να διοργανώσει το 2024 η γαλλική πρωτεύουσα. Οι «Φρύγες», οι μασκότ που οι διοργανωτές εμπνεύστηκαν από τα φρυγικά σκουφιά, συγκέντρωσαν θετικά σχόλια από όλους σε ό,τι αφορά τη σύλληψη και τον σχεδιασμό τους. Προέκυψε όμως ένα «προβληματάκι» σε ό,τι αφορά την παραγωγή τους: μόνο το 8% θα κατασκευαστεί στη Γαλλία.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να μαντέψει κανείς ποια χώρα έχει αναλάβει να κατασκευάσει την συντριπτική πλειονότητα των 2 εκατομμυρίων μασκότ, που φιλοδοξούν να πουλήσουν οι Γάλλοι διοργανωτές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών. Πρόκειται για την γνωστή και ως «χώρα-εργοστάσιο» του πλανήτη, την Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς του 2024 μπήκε το Παρίσι

Κυβερνητικές δυσαρέσκειες

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι τα μασκότ των Ολυμπιακών του Παρισιού θα είναι «Made in China», στη Γαλλία ξέσπασε γκρίνια, που επεκτάθηκε μάλιστα και σε κυβερνητικό επίπεδο. Υποθέτει κανείς ότι η γκρίνια αυτή σχετίζεται με τη φάση απο-παγκοσμιοποίησης και γεωπολιτικής καχυποψίας έναντι της Κίνας και του καθεστώτος του Πεκίνου, που καλλιεργήθηκε και θέριεψε εν μέσω ενός σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου. Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση.

Δεν είναι γεωπολιτικοί ή ψυχροπολεμικοί ή καθαρά εθνικιστικοί οι λόγοι της δυσαρέσκειας για τα κινεζικής κατασκευής φρυγικά σκουφιά, που εξέφρασε μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο υπουργός της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν. Είναι περιβαλλοντικοί! Γι’ αυτό και ουδόλως επηρέασε τους δυσανασχετούντες το σημαντικό πολιτικό γεγονός της πρώτης «τετ-α-τετ» συνάντησης των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ που έγινε την ίδια μέρα στην Ινδονησία, στο περιθώριο της συνόδου του G20.

Διαβάστε επίσης: Το Μπρίσμπεϊν ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032

Το κόστος σε CO2

«Σχεδόν το σύνολο των αναμνηστικών φρυγικών σκούφων για τους Αγώνες θα κατασκευαστούν στην Κίνα. Εκεί που κατασκευάζεται εξάλλου η μεγάλη πλειονότητα όλων των σκούφων που πωλούνται στη Γαλλία», σημείωσαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Παρισιού.

«Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι το διάστημα αυτό θα διορθωθεί η κατάσταση», δήλωσε μιλώντας την Τρίτη το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό France Ιnfo ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας Κριστόφ Μπεσί.

Ο Μπεσί εξήγησε ότι μιλά ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Γι’ αυτόν το πρόβλημα δεν έγκειται στην παγκοσμιοποίηση ή όχι του εμπορίου και των αγορών, ούτε στις πολιτικές επιπτώσεις και οικονομικές εξαρτήσεις των χωρών της Δύσης από τις μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής στην Απω Ανατολή και δη σε ανερχόμενες γεωπολιτικές δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα.

«Έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει ότι εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μικρότερα κυκλώματα παραγωγής. Είναι απαράδεκτο να καταλήξουμε σε μια παραγωγή μασκότ που γίνεται στην άλλη άκρη του κόσμου, όταν υπερασπιζόμαστε την προοπτική της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία προϋποθέτει λιγότερες διεθνείς μεταφορές και ευνοεί την τοπική παραγωγή», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός.

Δύσκολη η απεξάρτηση

«Στην πραγματικότητα, η κατασκευή των ολυμπιακών μασκότ έχει ανατεθεί στις γαλλικές εταιρείες Gipsy και Doudou et Compagnie, που την μοιράζονται», αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο «Figaro». «Σε αντίθεση με την Gipsy, η οποία έχει μετεγκαταστήσει το σύνολο της παραγωγής της στην Κίνα, η Doudou et Compagnie σχεδιάζει να παράγει το 15% της ποσόστωσής της στο εργοστάσιό της στο Γκερς της Βρετάνης, στο οποίο μάλιστα έχουν προγραμματιστεί εργασίες επέκτασής του για την περίσταση», εξηγείται στο δημοσίευμα.

Και πάλι όμως, στο εργοστάσιο της Βρετάνης θα γίνει η συναρμολόγηση και το ράψιμο των «Φρυγών». Οι πρώτες ύλες και εν γένει τα εξαρτήματα της λούτρινης κουκλίτσας θα προέρχονται από την Κίνα. Συνολικά, το 8% των μασκότ θα πρέπει να κατασκευάζονται στη Γαλλία, διευκρίνισε η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων (COJO) σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα.

Σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας

Ο φρυγικός σκούφος (bonnet phrygien στα γαλλικά) ή «σκούφος της ελευθερίας» είναι ένα υφασμάτινο κάλυμμα κεφαλής κωνικού σχήματος και χρώματος ερυθρού ή μπλε, που στην απόληξη της κορυφής του διπλώνει.

Το σκουφάκι αυτό, στη γαλλική τουλάχιστον εκδοχή του, φέρει μια τρίχρωμη κονκάρδα, μπλε, άσπρη και κόκκινη, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας δηλαδή. Είναι ένα από τα εθνικά σύμβολα της Γαλλίας και το χαρακτηριστικότερο «αξεσουάρ» της περίφημης «Μαριάν», της αλληγορικής μορφής της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο φρυγικός σκούφος συνδέεται βέβαια και με πολλούς λαούς και περιοχές της αρχαιότητας στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολία – ονομάστηκε έτσι εξάλλου από την Φρυγία της Μικράς Ασίας, την σημερινή βόρεια και κεντρική Τουρκία.

Συναντάται στην αρχαία ελληνική τέχνη ως το διακριτικό κάλυμμα που έφεραν στο κεφάλι οι Σκύθες έμποροι. Σύμβολο της ελευθερίας έγινε επειδή μοιάζει με τον χαρακτηριστικό πίλο που φορούσαν οι απελεύθεροι δούλοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Συμβόλιζε την ελευθερία στον πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας (1776), ενώ εικονίζεται στη σημαία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Πιο γνωστός ο φρυγικός σκούφος έγινε όμως λίγα χρόνια αργότερα ως σύμβολο της ελευθερίας και του κοινοτικού πνεύματος στη Γαλλική Επανάσταση.

Πανέμορφες γαλλίδες ηθοποιοί και μοντέλα (μεταξύ αυτών η Κατρίν Ντενέβ και χρόνια μετά η Λετισιά Καστά) έχουν επιλεγεί κατά καιρούς από το κράτος για να φωτογραφηθούν με τον σκούφο ως «Μαριάν» και να συμβολίσουν την ελκυστικότητα της Γαλλικής Δημοκρατίας και των διαρκών αξιών της Επανάστασης του 1789 (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport