Tο μεγαλύτερο ποσοστό ερευνητών με διεθνή απήχηση για το έτος 2022 είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο η Κίνα πλησιάζει όλο και πιο πολύ, όπως δείχνει ο κατάλογος «Highly Cited Researchers 2022» της εταιρείας Clarivate.
Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 6.938 ερευνητές από 69 χώρες, που ταξινομήθηκαν με βάση τον αριθμό των ετεροαναφορών που έχει το έργο τους, δηλαδή πόσες φορές άλλοι επιστήμονες παραπέμπουν σε δημοσιεύσεις ενός ερευνητή. Ο κατάλογος αντλεί στοιχεία από τη βάση δεδομένων Web of Science, τα οποία αναλύθηκαν από ειδικούς του Ινστιτούτου Επιστημονικής Πληροφόρησης της Clarivate.
Διαβάστε επίσης – Artemis I: Ξεκίνησε η μεγάλη πρόβα για την επιστροφή της NASA στη Σελήνη
4 στους 10 από τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν στον κατάλογο 2.764 ερευνητές ή το 38,3% του συνόλου, κατά 5% λιγότερους από ό,τι το 2018 (43,3%), συνεπώς σταδιακά χάνουν έδαφος διεθνώς. Η δεύτερη Κίνα είχε το 2022 1.169 ερευνητές με μεγάλη διεθνή απήχηση, ανεβάζοντας το παγκόσμιο μερίδιο της στο 16,2% έναντι 7,9% το 2018 (αύξηση 8,3%). Ακολουθούν η Βρετανία με 579 ερευνητές (8%), η Γερμανία με 369 (5,1%), η Αυστραλία με 337 (4,7%), ο Καναδάς με 226 (3,1%), η Ολλανδία με 210 (2,9%), η Γαλλία με 134 (1,9%) και η Ελβετία με 112 (1,6%).
Διαβάστε επίσης – Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση στα Οικονομικά και τα Χρηματοοικονομικά
Όσον αφορά τους επιμέρους φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα κ.α.), προηγείται σε αριθμό ερευνητών με διεθνή απήχηση το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (233) και ακολουθούν η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (228), το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (126), τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (113), το κινεζικό Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα (73), το αμερικανικό Πανεπιστήμιο ΜΙΤ (71) και ο γερμανικός επιστημονικός οργανισμός Μαξ Πλανκ (67).
Ελληνική παρουσία
Από ελληνικής πλευράς, στον κατάλογο περιλαμβάνονται κατά σειρά οι Γεώργιος Δαΐκος (ΕΚΠΑ), Θεόδωρος Δαλαμάγκας (Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά), Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), Γεράσιμος Φιλιππάτος (ΕΚΠΑ), Γεώργιος Γεωργακίλας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Γεώργιος Καραγιαννίδης (ΑΠΘ), Νίκος Καραμάνος (Πανεπιστήμιο Πατρών), Γεώργιος Κύζας (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας), Κωνσταντίνος Στούμπος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Θανάσης Βεργούλης (ΕΜΠ) και Γιάννης Βόντας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Latest News
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%
Το Google.org ρίχνει 20 εκατ. δολάρια σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη
Στο πρώτο Forum “AI for Science”, που έλαβε χώρα χθες, το Google.org ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για επιστημονικά επιτεύγματα.