Ήταν 26 Σεπτεμβρίου, όταν οι σεισμολόγοι κατέγραψαν μια σειρά από εκρήξεις που εντοπίστηκαν γρήγορα στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Σύντομα έγινε σαφές ότι οι εκρήξεις αυτές είχαν πλήξει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Η υπόθεση αυτή έβαλε στο στόχαστρο για μία ακόμα φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με πολλούς να θεωρούν τη Μόσχα υπεύθυνη για τη δολιοφθορά. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες και υποδεικνύει ως υπευθύνους τους «Αγγλοσάξονες».
Αλληλοκατηγορίες
Πέρα από το blaming game, η μεγάλη αυτή ζημιά ανέδειξε την ευπάθεια των ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης.
Τις ανησυχίες ενίσχυσαν τις εβδομάδες που ακολούθησαν, μια σειρα από γεγονότα:
Παρέλυσαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη βόρεια Γερμανία μετά από «βλάβη στο ψηφιακό δίκτυο GSM-R (Global System for Mobile Communications- Rail)» που ρυθμίζει την απαραίτητη ηλεκτρονική επικοινωνία για την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων. Ο εκπρόσωπος της DB ανέφερε ότι πρόκειται για «δολιοφθορά». Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, λέγοντας ότι, τουλάχιστον σε δύο σημεία, έχουν κοπεί καλώδια.
Διαβάστε επίσης – «Σθεναρή και ενιαία απάντηση σε κάθε σαμποτάζ στην ενεργειακή υποδομή» – ΕΕ
Επιπλέον η Νορβηγία άρχισε να ανιχνεύει «ασυνήθιστα υψηλή» δραστηριότητα drone κοντά στις υπεράκτιες ενεργειακές εγκαταστάσεις της.
«Περίεργες υποθέσεις»
«Έχουμε δει μια σειρά από πολύ περίεργες επιθέσεις», λέει ο Ευάγγελος Ουζούνης, επικεφαλής ανάπτυξης πολιτικής στον οργανισμό κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το ενεργειακό δίκτυο είναι τεράστιο και δεν μπορεί να προστευτεί».
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg αναλύοντας το θέμα, οι ανησυχίες ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο στις 15 Νοεμβρίου όταν ένας πύραυλος έπληξε ένα χωριό στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ.
Μετά τις επιθέσεις στο Nord Stream, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρακολούθηση με δορυφόρους, αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια, δημιουργώντας κάτι σαν ασπίδα κατά των drones για τη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα.
Και το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι θα επενδύσει σε ειδικά πλοία για να θωρακίσει την ασφάλεια των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων δεδομένων.
«Η Ρωσία θέλει να πιέσει τα πράγματα και να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ», λέει στο Bloomberg η Κριστίν Μπερζίνα του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ στην Ουάσιγκτον.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό κάποιες ενεργειακές υποδομές χαρακτηρίζονται πιο ευάλωτες και διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πιθανή δολιοφθορά.
Οι πιο ευάλωτες τοποθεσίες
Ο αγωγός της Βαλτικής
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (353 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου ετησίως από τη Νορβηγία στην Πολωνία, μέσω της Δανίας. Εγκαινιάστηκε την ημέρα των εκρήξεων του Nord Stream και επιτρέπει στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής να διαφοροποιήσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Αν και η χωρητικότητά του είναι μόνο το ένα δέκατο του Nord Stream, κάθε κομμάτι μετράει καθώς οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλές, παρά τον πιο ήπιο μέχρι στιγμής καιρό που έχει μείωσει τη ζήτηση.
Μια διακοπή του συστήματος θα ήταν ένα σκληρό πλήγμα για την Πολωνία, η οποία έχει μικρή αποθήκευση αερίου. Και θα ήταν ένα έμμεσο χτύπημα για τους Ουκρανούς, περίπου 1 εκατομμύριο από τους οποίους έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Πολωνία.
ESTlink και NordBalt
Τυχόν δολιοφθορά στα υποθαλάσσια αυτά καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν τόσο ενοχλητική όσο και εξαιρετικά συμβολική, καθώς θα απομόνωναν τις πάλαι ποτέ σοβιετικές δημοκρατίας, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που πλέον σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Το NordBalt των 700 μεγαβάτ συνδέει τη Σουηδία με τη Λιθουανία. Τα δύο καλώδια ESTlink, συνολικής ισχύος 1.000 MW, συνδέουν την Εσθονία και τη Φινλανδία, η οποία αναμένει συνεχόμενα μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα μετά τη διακοπή των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.
Το δημοσίευμα του Bloomberg καταλήγει χαρακτηρίζοντα ως έναν ακόμα πιθανό στόχο για σαμποτάζ τους σταθμούς αποθήκευσης LNG
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν