Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΕΝΟΠ και τα πρόσωπα που τις εκπροσωπούν όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης, υφίστανται μεγάλη ήττα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στα σωματεία μέχρι τώρα.
Αντίθετα κερδίζουν μεγάλο έδαφος οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ. Όπως λοιπόν μάθαμε στο μεγαλύτερο σωματείο της ΓΕΝΟΠ, στην Ένωση Τεχνικών Ελλάδας η ΔΑΚΕ βγήκε πρώτη με 60%. Από τις 13 έδρες που είχε πήρε τις 18 σε σύνολο 31. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ έπεσε από τις 15 στις 11.
Αντίστοιχα αποτελέσματα κατεγράφησαν και στο συνδικάτο του ΑΔΜΗΕ με τη ΔΑΚΕ να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 58%. Και το πλέον ενδεικτικό του κλίματος είναι πως στα ορυχεία της Μεγαλόπολης η ΔΑΚΕ απέσπασε το 88,5% του σώματος και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 11,5%.
Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση GPO μετά τις υποκλοπές: Ανατροπή στη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Μάλλον οι συνδικαλιστές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πείθουν με το επιχείρημα της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ… Πολύ περισσότερο με την αποκατάσταση μισθολογικών και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και τη χορήγηση των 14 μισθών στους εργαζόμενους του ομίλου…
Τα αποτελέσματα αυτά είναι κι ένα μήνυμα και για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη, ο οποίος φέρεται να πόνταρε στα αποτελέσματα των εκλογών ως πρόκριμα και για τη στήριξη του από τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές…
Οι «τροχονόμοι» του Δημοσίου βγήκαν εκτός… πρίζας
Καίει και τις τσέπες του Δημοσίου το αυξημένο ενεργειακό κόστος καθώς έχει αυξήσει τις κρατικές λειτουργικές δαπάνες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν πως κόστιζε 300-400 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό το επιπλέον ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Ετσι, από περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως προ κρίσης, το κόστος μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από αυτό το ποσό εξαιρείται το κόστος των καυσίμων. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αυξημένη πίεση σε φορείς που ακόμη δεν έχουν συμμορφωθεί και πως περιμένουν να ξεπεραστούν οι διοικητικές κυρίως αδυναμίες.
Σημειώνεται ότι οι φορείς δεσμεύονται για εξοικονόμηση έως το τέλος του έτους, ύψους 10%. Σε κάποια υπουργεία ή και φορείς δεν έχουν τοποθετηθεί οι διοικητικοί ενεργειακοί υπεύθυνοι, «τροχονόμοι», για να κάνουν παρεμβάσεις ή και παρατηρήσεις προς τους υπαλλήλους.
Ετσι η εξοικονόμηση αναμένεται να φανεί στα στοιχεία στο τέλος του έτους. Στους δήμους υπάρχει και ο στόχος μείωσης κατά 10% των δαπανών για φωτισμό όπου και συνδέονται οι επιχορηγήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Με λίγα λόγια, δείχνει να ναυαγεί το σχέδιο που τόσο είχε πολυδιαφημιστεί. Ότι δηλαδή θα κλείσουν οι διακόπτες στο Δημόσιο, θα υπάρχει ο «τροχονόμος» σε κάθε υπηρεσία που θα φροντίζει να κλείνουν τα φώτα ή να είναι σταθερή η θερμοκρασία.
Μην περιμένετε… ευαισθησία από τους εργαζόμενους. Ανοικτά φώτα, ανοικτοί υπολογιστές, αιρ κοντίσιον στο φουλ, θέρμανση στα ύψη και ας πληρώνει το Δημόσιο «καπέλο» στο ρεύμα.
Οργή για το «άνετο» Κασιδιάρη
Κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ρωτήθηκε πρόσφατα: «Πώς επιτρέπετε να κάνει ο Ηλίας Κασιδιάρης προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές; Πώς επιτρέπει η κυβέρνηση να ηχογραφεί μηνύματα μίσους ένας καταδικασμένος νεοναζί, μέλος εγκληματικής οργάνωσης;»
Και ξέρετε ποια ήταν η απάντησή του; «Απορώ κι εγώ πώς επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Και θα βρεθούμε προ εκπλήξεως και τελικά θα… τραβάμε τα μαλλιά μας».
Η στήλη έχει αναφερθεί πολλές φορές σ’ αυτό που συμβαίνει με τον Κασιδιάρη. Στη δυνατότητα που του δίνει δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, να σηκώνει το τηλέφωνο και να ηχογραφεί μηνύματα που παίζονται ακόμη και σε συγκεντρώσεις οπαδών του.
Αγρόν ηγόραζον στην Κατεχάκη. Μήπως δεν μπορούν να κάνουν κάτι; Ασφαλώς και μπορούν, αλλά μάλλον δε θέλουν ή απλά ενδιαφέρονται για προσωπικές ατζέντες και προβολή.
Όταν όμως το λέει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, και δείχνει εξοργισμένο για την πρακτική αυτή, τότε σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Ακούει κανείς στην Κατεχάκη;
Μόλις 3.000 ψήφοι των αποδήμων!
Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση έβγαλε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στο One Channel και στην εκπομπή του Τάκη Χατζή. Ρωτήθηκε λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, των Ελλήνων του εξωτερικού. Και για το σχέδιο του υπουργείου να φέρει όσους περισσότερους μπορεί στις κάλπες.
Ο κ. Βορίδης είπε ότι έγινε μια καλή, στοχευμένη καμπάνια του υπουργείου η οποία μπήκε σε ιστοσελίδες του εξωτερικού και σε θέματα με ελληνικό ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έμπαιναν στα θέματα αυτά ενδιαφέρονταν για την Ελλάδα.
Η διαφήμιση μπήκε και σύμφωνα με τον υπουργό μετρήθηκαν 1,5 εκατομμύριο «κλικ».
Ξέρετε πόσοι γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι σήμερα; Μόλις 3.000. Και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα ψηφίσουν 13 με 15 χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού. Τίποτε δηλαδή και καταρρίπτονται κάποια σενάρια που έλεγαν ότι θα είναι τόσο δυνατή η ψήφος των αποδήμων που θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Κι όπως είπε ο κ. Βορίδης, η στόχευση είναι κυρίως για τους Ελληνες του brain drain, οι οποίοι όμως έφυγαν κατά κύριο λόγο για την Ευρώπη, μπορούν να πάρουν ένα αεροπλάνο για να έρθουν να ψηφίσουν και είναι κατά κύριο λόγο ευκατάστατοι.
Ανθρακες ο θησαυρός με απλά λόγια…
Το «προς κάθε κατεύθυνση» του Μάκη Βορίδη
Ο κ. Βορίδης στην ίδια εκπομπή ρωτήθηκε τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία ούτε τη δεύτερη Κυριακή. Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα πετύχει αυτοδυναμία, στο άλλο σενάριο και στις συνεργασίες που θα πέσουν στο τραπέζι, είπε: «προς κάθε κατεύθυνση». Και η φράση πήγαινε και προς τα δεξιά της Δεξιάς, δηλαδή στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.
Αν και, όπως είπε ο υπουργός, είναι ίσως η πιο δύσκολη προσπάθεια συνεργασίας…
Αρα ας μην προτρέχουμε για ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ με Ελληνική Λύση. Γιατί μάλλον δε θέλει ούτε η νύφη, ούτε ο γαμπρός…
Θα παρακολουθείται κανένας πολιτικός;
Ένα από τα θέματα που προξενούν αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τον εκσυχρονισμό της ΕΥΠ και στα φίλτρα που μπαίνουν για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και μη, έχει να κάνει με το ρόλο του προέδρου της Βουλής.
Όπως είναι γνωστό, ο εκάστοτε πρόεδρος, σήμερα ο κ. Κώστας Τασούλας, θα έχει λόγο για το ποιος πολιτικός και αν πρέπει να παρακολουθείται. Δεν θα είναι δηλαδή μόνο της εισαγγελέως της ΕΥΠ η απόφαση, αλλά θα έχει τον τελευταίο λόγο και ο πρόεδρος της Βουλής.
Ρωτήσαμε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ποια η άποψή του και off the record μας απάντησε ότι διαφωνεί. Όχι γιατί δεν είναι σημαντικό να μπει ένα ακόμη φίλτρο, ένα ακόμη ανάχωμα στις παρακολουθήσεις.
Αλλά γιατί όπως μας τόνισε «πιστεύετε ότι μπορεί ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής να δώσει εντολή για παρακολούθηση οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου; Αρα ακυρώνεται εκ των πραγμάτων η αναγκαιότητα της παρακολούθησης, ακόμη κι αν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος.
Για να δούμε. Θα έχει δίκιο;
Έμμεση παράταση για δόμηση με παρεκκλίσεις στα εκτός σχεδίου
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 οπότε λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί για την προέγκριση οικοδομικής άδειας (με ισχύ δύο χρόνια για την έκδοσή της), για τα μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα. Και παρότι όλοι περίμεναν να δοθεί παράταση _ αυτή ήταν και η εισήγηση στο Μαξίμου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ _ τελικά η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αποφάσισε να μην την δώσει. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» οι ίδιες πηγές, το επιτελείο του ΥΠΕΝ εργάζεται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να ετοιμάσει μια ρύθμιση που θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτή θα προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές, για να κατοχυρώνουν το δικαίωμα της χρήσης των παρεκκλίσεων (δόμηση σε οικόπεδα των 750, των 1.200 και των 2.000 τ.μ.), δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη. Το ποια τελικά έγγραφα θα είναι απαραίτητα θα το μάθουμε τις επέμενες ημέρες, πιθανώς και σήμερα. Ορισμένοι αναφέρουν ότι μπορεί να αρκεί και μια απλή αίτηση. Σε κάθε περίπτωση, όποιος προλάβει …πρόλαβε έως τις 9 Δεκεμβρίου, διότι μετά οι παρεκκλίσεις καταργούνται.
Ένα ακόμη τραπεζικό κόλπο
Την εποχή των ισχνών αγελάδων που οι τράπεζες δεν μπορούσαν να δώσουν δάνεια και οι τραπεζικές δραστηριότητες είχαν υποχωρήσει δραματικά, τα έσοδα ήταν και λίγα. Λογικό τότε να ψάχνουν να βρουν πηγές, αν και όχι τόσο λογικό οι χρεώσεις (πολλές φορές υπέρογκες) για οποιαδήποτε συναλλαγή.
Όμως τώρα γιατί; Και γιατί να εφευρίσκουν τρόπους για να γεμίσουν τα ταμεία, σε βάρος της τσέπης των καταναλωτών.
Για παράδειγμα διαβάστε την εξής είδηση. Πελάτης τράπεζας χάνει την χρεωστική του κάρτα, η οποία σημειωτέον λήγει τον Μάιο του 2023, δηλαδή σε έξι μήνες. Ζητά, λοιπόν ο πελάτης άλλη κάρτα προκειμένου να κάνει όλες τις συναλλαγές του.
Αποδέχεται ότι θα πληρώσει 5-6 ευρώ για την αντικατάσταση της κάρτας, την περιμένει σε μερικές ημέρες κι όταν έρχεται τι βλέπει; Ότι η αντικατάσταση έγινε στην παλιά κάρτα που λήγει σε έξι μήνες.
Αντί δηλαδή να ανανεωθεί και ο χρόνος λήξης της κάρτας, και η νέα θα τερματιστεί τον ερχόμενο Μάιο, επομένως ο πελάτης θα ξαναπληρώσει άλλα 5-6 ευρώ για να ξαναπάρει νέα κάρτα.
Όλα νόμιμα, πόσο, όμως, ηθικά;
Όταν η Black Friday ευτελίζεται στο Ελλαδιστάν
Η Black Friday σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Αμερική, είναι ημέρα γιορτής του εμπορίου. Και ημέρα που πραγματικά οι προσφορές είναι μοναδικές κι αξίζει κάποιος να κάνει τις αγορές του, εφόσον βέβαια προλάβει γιατί γίνεται χαμός.
Μία ημέρα, εκπληκτικές προσφορές έως και 80% της πραγματικής αρχικής τιμής και τέλος.
Στο Ελλαδιστάν, όμως, ακόμη κι αυτή την ξενόφερτη γιορτή, προσπαθούμε να την ευτελίσουμε, να την απαξιώσουμε. Διότι αν και η Black Friday θα πέσει στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, τα καταστήματα, και δη οι μεγάλες αλυσίδες, κάνουν «μοναδικές» προσφορές 15 ημέρες πριν.
Και το ερώτημα είναι τι νόημα έχει να θεσμοθετούμε μια ημέρα προσφορών όταν κι όλες οι προηγούμενες είναι με προσφορές. Και γιατί δεν τη λέμε Black Week ή Black Month, αφού με τον ένα και τον άλλο τρόπο διαρκεί εβδομάδα ή ολόκληρο μήνα;
Το καμπανάκι για την παγκόσμια οικονομία
Εχουν ενδιαφέρον οι επισημάνσεις που έκανε ο πρόεδρος της Πειραιώς, Γ. Χατζηνικολάου, σε συζήτηση με θέμα «Framing the future of competitiveness» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Global Innovation Summit 2022.
Ουσιαστικά ο κ. Χατζηνικολάου έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται στη δίνη πολλών γεγονότων. Από τον υψηλό πληθωρισμό, τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας κυρίως στην εφοδιαστική αλυσίδα, μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κι όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, θα πρέπει να ενσωματώσουν χαρακτηριστικά όπως η καινοτομία, με έμφαση τις επενδύσεις στην έρευνα, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ενδυνάμωση των συνεργασιών, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και η συμπερίληψη σε όλα τα επίπεδα.
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις