
Στο 9,5% κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη καταγράφει πληθωρισμό ρεκόρ της τάξης του 10,6%.
Υπενθυμίζεται πως ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 12,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει τον «εθνικό» δείκτη στο 9,1% για τον Οκτώβριο. Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι η Ελλάδα σημειώνει μια κάμψη 1,2 μονάδων σε μηνιαίο επίπεδο μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, η οποία οφείλεται – κατά κύριο λόγο – στις μειώσεις τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα.
Την ίδια ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης ανήλθε στο 10,6% (10,7% η προηγούμενη εκτίμηση) τον ίδιο μήνα, από 9,9% τον Σεπτέμβριο. Εναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 4,1%.
Τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+4,44 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολούθησαν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+2,74), υπηρεσίες (+1,82 ) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,62).
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στο 11,5% τον Οκτώβριο του 2022, από 10,9% τον Σεπτέμβριο. Ενα έτος νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 4,4%.
Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Ζωντανό άλλα δύο χρόνια το τέρας… [πίνακες]
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφονται στη Γαλλία (7,1%), την Ισπανία (7,3%) και στη Μάλτα (7,4%). Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στην Εσθονία (22,5%), στη Λιθουανία (22,1%) και στην Ουγγαρία (21,9%). Αξίζει να σημειωθεί πως Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 11 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε 3 και αυξήθηκε σε 13.
Οι προβλέψεις για Ελλάδα
Με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2023 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,1% από το 9,1% φέτος.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 9,7%, λόγω κυρίως της έντονης ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και της καταναλωτικής ζήτησης. Για το 2023, και λαμβάνοντας υπόψη τις υποθέσεις και τις τάσεις που διαμορφώνουν τις τιμές προβλέπεται πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ενισχυθεί στην περιοχή του 4,2%.
Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ πάντως εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat – σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει αλλαγές στις εκτιμήσεις, εξαιτίας τόσο των τιμών ενέργειας όσο και των τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό θα αυξηθεί κοντά στο 10% για το 2022, από αρχική πρόβλεψη 9,1%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 5%.
Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 10% για την Ελλάδα τo 2022 προβλέπει η Κομισιόν, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις, . Την ίδια στιγμή, «βλέπει» παραμονή του στο υψηλό 6% για το 2023, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία.
Οι εκτιμήσεις για την Ευρώπη
Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν.
Οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις για τον πληθωρισμό κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2022 και οι διευρυνόμενες πιέσεις στις τιμές έχουν μεταθέσει την κορύφωση του πληθωρισμού προς το τέλος του έτους και έχουν ανεβάσει την ετήσια προβολή του ρυθμού πληθωρισμού στο 9,3% στην ΕΕ και στο 8,5% στην ζώνη του ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 2,1% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το 2023, αλλά θα παραμείνει υψηλός στο 7,0% στην ΕΕ και στο 6,1% στη ζώνη του ευρώ, πριν μετριαστεί το 2024 στο 3,0% και 2,6% αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με την καλοκαιρινή ενδιάμεση πρόβλεψη, αυτό αντιπροσωπεύει μια αναθεώρηση προς τα πάνω κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα για το 2022 και περισσότερες από δύο μονάδες το 2023. Οι αναθεωρήσεις αντανακλούν κυρίως τις σημαντικά υψηλότερες τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ασκούν πίεση στις λιανικές τιμές της ενέργειας καθώς και στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στο καλάθι κατανάλωσης.


Latest News

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες