Σταθερή στους 74 εκατ. τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης παρεμένει η ζήτηση ζωοτροφών για το 2022/23, σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα του ισοζυγίου πρωτεϊνών, που δημοσίευσε η Κομισιόν.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2022/23, η αυτάρκεια της ΕΕ για όλες τις πηγές πρωτεΐνης αναμένεται να παραμείνει στο 77%, παρά τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα αραβοσίτου της ΕΕ λόγω της ξηρασίας του φετινού καλοκαιριού.
Διαβάστε επίσης: Σύνθετες ζωοτροφές: Πώς θα είναι φέτος η παραγωγή – Οι προβλέψεις
Επίσης, η ΕΕ παραμένει πλήρως επαρκής σε χονδροειδείς ζωοτροφές, εξακολουθώντας να παραμένει η κύρια πηγή πρωτεΐνης, που αντιπροσωπεύει το 42% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ. Το μερίδιο όλων των αλεύρων ελαιούχων σπόρων αντιπροσωπεύει το 27% της συνολικής χρήσης πρωτεϊνών ζωοτροφών στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των δημητριακών αντιπροσωπεύει το 21%. Ωστόσο, για τα άλευρα με ελαιούχους σπόρους, η ΕΕ παράγει μόνο το 24% για να καλύψει τις ανάγκες, που απαιτούνται για τη διατροφή του κτηνοτροφικού τομέα.
Εκτός από το οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων και ζωοτροφών, η ανάπτυξη της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ έχει επίσης μια σειρά περιβαλλοντικών οφελών. Ειδικότερα, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες συμβάλλουν στη δέσμευση του αζώτου της ατμόσφαιρας στο έδαφος και επομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε έναν πιο βιώσιμο κύκλο θρεπτικών συστατικών.
Η ανάπτυξη πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και, γενικότερα, η μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγόμενες πρωτεΐνες, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας εδώ και αρκετά χρόνια.
Έτσι η μείωση της εξάρτηση, είναι πιο επίκαιρη τώρα από ποτέ, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επανεξετάσει την πολιτική και τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται στην έκθεσή της για το 2018 για την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ . Η ανάπτυξη της παραγωγής και κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ θα είναι μεταξύ των στόχων της Επιτροπής τους επόμενους μήνες.
Latest News
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν