Στις 11 Νοεμβρίου αναδείξαμε το θέμα των αποδείξεων που μπορούν να συγκεντρώσουν οι πολίτες έως το τέλος του έτους για να έχουν μείωση του φόρου εισοδήματος.
Μία σημαντική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία ωστόσο δεν έχει τύχει της ανάλογης επικοινωνιακής προώθησης από το ίδιο το κράτος ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ότι ζητώντας αποδείξεις για παράδειγμα από εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, εργασίες ηλεκτρολόγου, εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, εργασίες ξυλουργού, εργασίες τοποθέτησης στέγης και παραθύρων λαμαρίνας, εργασίας σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς κτλ. θα έχουν μείωση του φόρου εισοδήματος έως 30% της δαπάνης.
Λίγες ημέρες μετά κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται κατά επιπλέον δύο χρόνια, η παροχή έκπτωσης φόρου 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι όσοι πραγματοποιήσουν δαπάνες για αναβάθμιση του ακινήτου τους έως τα τέλη του 2024 (αντί για τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους) μπορούν να εξασφαλίσουν μέσα σε μία 4ετία που κατανέμεται η φορο-ελάφρυνση μείωση φόρου έως 6.400 ευρώ ή 1.600 ευρώ το χρόνο. Το ανώτατο ποσό δαπάνης που λαμβάνει υπόψη το υπουργείο Οικονομικών για την έκπτωση ανέρχεται σε 16.000 ευρώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου, αποτελεί η απόδειξη των δαπανών μέσω αποδείξεων και η πληρωμή τους να έχει γίνει με ηλεκτρονικά μέσα (POS, μεταφορά σε λογαριασμό) και όχι με μετρητά.
Οι επιλέξιμες ενεργειακές δαπάνες
Οι επιλέξιμες ενεργειακές δαπάνες αφορούν τη λήψη υπηρεσιών για τα εξής:
– Τοποθέτηση θερμομόνωσης
– Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων
– Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων, ώστε το κτίριο να καθίσταται πλήρως λειτουργικό
– Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης
– Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα
– Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
– Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας
– Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.
Από την άλλη, οι επιλέξιμες λειτουργικές-αισθητικές δαπάνες αφορούν τη λήψη υπηρεσιών για:
– Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης
– Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
– Συντήρηση/επισκευή στέγης
– Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων
– Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης
– Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα
– Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων
– Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι το κράτος νομοθετεί μέτρα που μπορεί να οδηγήσουν τόσο στην τόνωση της αγοράς, όσο και στην εξασφάλιση μείωσης της φορολογίας αλλά ελάχιστοι πολίτες τα γνωρίζουν γιατί πολύ απλά το ίδιο το κράτος δεν αποφασίζει να προχωρήσει σε μία επικοινωνιακή καμπάνια των μέτρων αυτών ώστε άπαντες να τα γνωρίζουν και να ωφεληθούν τόσοι οι ίδιοι όσο και τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Οι δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι
Άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο και αφορούν την οικοδομή και τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα που έχουν οι Δήμοι να ζητήσουν διόρθωση των τιμών ζώνης που ισχύουν από 1.1.2022. Εδώ βέβαια θα πρέπει οι Δήμαρχοι να κινητοποιηθούν άμεσα καθώς έχουν περιθώριο μόλις 30 ημερών από 1η Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλλουν γνώμη για τις Τιμές Ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. Οι γνώμες κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο, που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων.
Επιτροπή, που έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων, εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Τον τελικό λόγο θα έχει ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος, βάσει της εισήγησης αυτής, μπορεί να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας.
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να προωθείται είναι οι όποιες αλλαγές τελικά γίνουν δεκτές αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες θα έχουν ισχύ από 1.1.2023 και όχι αναδρομικά από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Άρα ΕΝΦΙΑ και άλλοι 19 φόροι και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα μειωθούν με το νέο έτος εφόσον φυσικά σπεύσουν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους και γίνουν στη συνέχεια αποδεκτές από τον Υπουργό Οικονομικών.
Latest News
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.
Άκομψες παρεμβάσεις
Οι πολλοί φιλελεύθεροι που βρίσκονται εντός της κυβέρνησης θα νιώθουν μάλλον άβολα, με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από αγορές
Ελλάς – Γαλλία: Ισοπαλία
Η εξήγηση απλή
Το ασφαλές ταμείο και οι δύσκολες αλλαγές
Αν ανατρέξει κανείς στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θα βρει ούτε υπονοούμενο για τα δημοσιονομικά της ελληνικής οικονομίας, γεγονός από μόνο του σημαντικό
Ακατάβλητος καπιταλισμός
Ο καπιταλισμός όλοι πλέον ομολογούν πως προκαλεί ευημερία και ικανοποιεί τις ατομικές επιδιώξεις για προσωπική αυτονομία και ανεξαρτησία. Ηθικά όμως προκαλεί ερωτήματα.
Οπως η Κύπρος…
Εχουν πολλά ακόμα να γίνουν για να επιστρέψουμε εκεί που με πολύ κόπο έφτασε την Παρασκευή το βράδυ η κυπριακή οικονομία
Τα αγκάθια, οι παγίδες αλλά και τα θετικά μέτρα του νέου προϋπολογισμού
Πώς επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Τι αλλαγές φέρνει ο προϋπολογισμός σε μισθούς και συντάξεις
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά
Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να φορολογήσει εκ νέου τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας