
Η αυθόρμητη αντίδραση των περισσοτέρων, του γράφοντος μη εξαιρουμένου, στις περιπτώσεις «βεβήλωσης» (συμβολικής περισσότερο παρά υλικής) έργων τέχνης από ακτιβιστές και ακτιβίστριες που διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη χρήση των ορυκτών καυσίμων είναι να μιλήσουμε για ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ότι η τέχνη αποτελεί έκφραση ενός πολιτισμού που πρέπει να μείνει έξω από κάθε αντιπαράθεση.
Ωστόσο, μικρή σημασία αποδίδουμε στο «γιατί» τέτοιων κινήσεων και τέτοιων φαινομενικά «ακραίων» πρακτικών. Δηλαδή παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι που σήμερα είναι 15-25 ετών είναι πάρα πολύ πιθανό στην ηλικία των 50 να έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πλανήτη όπου μεγάλες εκτάσεις θα είναι κυριολεκτικά αβίωτες. Είτε γιατί οι ανώτερες θερμοκρασίες θα είναι τέτοιες που θα τις καθιστούν επικίνδυνες για τη ζωή. Είτε γιατί, πολύ απλά, θα βρίσκονται πια κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Διαβάστε επίσης: COP27- Αφρική: Τα ορυκτά καύσιμα θα μας σώσουν από τη φτώχεια
Γιατί αυτή είναι η πραγματική και τραγική αντίφαση που αντιμετωπίζουμε. Θα εκφράσουμε πολύ πιο εύκολα αγανάκτηση ή ακόμη και βδελυγμία για τη βεβήλωση ενός πίνακα του Κλιμτ και όχι για την τρομακτική στον πυρήνα της αποτυχίας των κυβερνήσεων, πρώτα και κύρια του ανεπτυγμένου κόσμου, έστω και να πλησιάσουν τους στόχους που έθεσαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η COP27 απλώς επιβεβαίωσε ότι ο στόχος να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5° C και σε κάθε περίπτωση κάτω από τους 2° C μέχρι το τέλος του αιώνα είναι πλέον άπιαστος και το μόνο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση.
Την ίδια ώρα εξακολουθούμε να βλέπουμε όχι την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά έναν αγώνα δρόμου για νέες εξορύξεις, συνδυασμένου με φαραωνικά σχέδια ιδίως ηλιακής γεωμηχανικής που είναι πιθανό να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα. Κοντολογίς μια συνεχιζόμενη πλανητική απρονοησία και αδυναμία αναμέτρησης με ένα πρόβλημα που όταν ξεδιπλωθεί πλήρως τις επόμενες δεκαετίες θα κάνει τη «βεβήλωση» ενός σημαντικού έργου τέχνης να φαντάζει μάλλον δευτερεύον ζήτημα.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων