Το ενδεχόμενο υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να γνωστοποιούν τιμές προϊόντων τους και συμφωνίες που συνάπτουν με κυβερνήσεις για την καταπολέμηση παγκόσμιων υγειονομικών κρίσεων εξετάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι το οποίο συναντά ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της βιομηχανίας του κλάδου.
Σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας του ΠΟΥ, το οποίο διαπραγματεύονται οι 194 χώρες μέλη του οργανισμού, ζητείται να είναι υποχρεωτικό για τις εταιρείες να γνωστοποιούν τους όρους οποιωνδήποτε συμβάσεων με δημόσιους φορείς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Διαβάστε επίσης: Ανίλ Σόνι: Η εμβολιαστική αδικία κοστίζει πολλά τρισ. δολάρια
Ο στόχος
Όπως επισημαίνεται, η δημόσια χρηματοδότηση για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών θα πρέπει να είναι πιο διαφανής και να περιλαμβάνει όρους οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα θα διανέμονται ισότιμα σε όλο τον κόσμο.
Ο στόχος του συμφώνου, γνωστού και ως «συνθήκη πανδημίας», είναι να διασφαλιστεί ότι η επόμενη παγκόσμια κρίση υγείας δεν θα είναι τόσο καταστροφική όσο η COVID-19 και ότι θα βελτιώσει την παγκόσμια ανταπόκριση που αυτήν τη φορά άφησε πίσω πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές συμφωνίες που συνήψαν οι κυβερνήσεις με φαρμακευτικές εταιρείες διατηρήθηκαν εμπιστευτικές, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια να λογοδοτήσουν οι φαρμακευτικές.
Εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε στο Reuters ότι τα κράτη μέλη ζήτησαν να κινηθεί η διαδικασία προς μια νέα συμφωνία.
«Η διαδικασία είναι ανοιχτή, διαφανής και με τη συμβολή άλλων ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενδιαφερόμενων φορέων και του κοινού, που μπορούν να υποβάλλουν παρατηρήσεις σε δημόσιες διαβουλεύσεις».
Η συμφωνία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πιθανόν να αλλάξει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, το προσχέδιο θα παρουσιαστεί ολόκληρο σε συνεδρίαση την Παρασκευή.
Στο έγγραφο δεν ξεκαθαρίζεται τι θα συμβεί εάν οι χώρες που θα εγγραφούν δεν τηρήσουν τους κανόνες του και εάν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, καθώς ο ΠΟΥ δεν μπορεί να επιβάλλει στις εταιρείες να ακολουθήσουν τους κανόνες του.
Βεβαίως, η πρόταση είναι πιθανό έως και αναμενόμενο να αντιμετωπίσει αντίσταση από τη βιομηχανία φαρμάκων μετά τον μετέωρο αγώνα της για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών που αποδείχθηκαν κρίσιμα εργαλεία για τον έλεγχο του ιού που έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Αντιδράσεις από τη βιομηχανία
Ο Τόμας Κουένι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Φαρμάκων (IFPMA), σχολίασε ότι το προσχέδιο είναι ένα «σημαντικό ορόσημο», αλλά πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μην υπονομευτεί ο τρόπος με τον οποίο καινοτομούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και να προστατευθεί η πνευματική τους ιδιοκτησία.
Το προσχέδιο αναγνωρίζει τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί για την ανταλλαγή γνώσης, ώστε περισσότερες εταιρείες να μπορούν να παράγουν εμβόλια και φάρμακα κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης.
Εάν το τελικό κείμενο είναι όπως το προσχέδιο, «πιθανότατα θα υπονόμευε παρά θα διευκόλυνε τη συλλογική μας ικανότητα να αναπτύσσουμε γρήγορα, να κλιμακώνουμε την αντιμετώπιση και να διασφαλίζουμε τη δίκαιη πρόσβαση του», έδωσε το στίγμα από την πλευρά της βιομηχανίας ο Κουένι.
Τέλος, στο προσχέδιο προτείνεται ένας μηχανισμός αξιολόγησης για την ετοιμότητα των χωρών απέναντι σε πανδημίες, καθώς και καλύτερη καθολική υγειονομική κάλυψη, μεγαλύτερη εγχώρια χρηματοδότηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση πανδημιών και καλύτερη πρόσβαση του ΠΟΥ για τη διερεύνηση της προέλευσης της εκάστοτε επιδημίας.
Latest News
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους