
Ένα βήμα πιο κοντά φέρνει ο ΑΔΜΗΕ την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου με τη Σαντορίνη και το Λαύριο, μετά την ανάδειξη των οριστικών αναδόχων για το έργο της μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης των υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV AC.
Διαβάστε επίσης – Εγκαινιάστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας
Πιο συγκεκριμένα:
• Ο Όμιλος Hellenic Cables αναλαμβάνει το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος (Τμήμα Α’), συνολικού μήκους 170 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 195 εκατ. ευρώ.
• Ο Όμιλος Prysmian αναλαμβάνει το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Μήλος-Φολέγανδρος και Φολέγανδρος-Σαντορίνη (Τμήμα Β’), συνολικού μήκους 127 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ.
Οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν εντός του 2022 μετά την ολοκλήρωση των νόμιμων προσυμβατικών διαδικασιών.
Το έργο που θα ενσωματώσει τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο στο ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εντάσσεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και θα ολοκληρωθεί το 2024. Με τη λειτουργία της, η νέα διασύνδεση θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ηλεκτροδότησης σε ακόμη 7 άμεσα και έμμεσα διασυνδεόμενα νησιά των Κυκλάδων (Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος, Ίος, Κίμωλος, Σίφνος και Κύθνος) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ θα επιτρέψει τη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων και παλαιάς τεχνολογίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν μέχρι σήμερα στη Μήλο και στη Σέριφο.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση ύψους 103,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Ο ΑΔΜΗΕ έρχεται ακόμη πιο κοντά στην ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Τα καλώδια που ξεκινούν να κατασκευάζονται άμεσα στα εργοστάσια των αναδόχων, θα συνδέσουν τα μεγαλύτερα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων με την Αττική, δημιουργώντας έναν ακόμη ισχυρό βρόχο τροφοδότησης από το Σύστημα Υψηλής Τάσης. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ανάδοχες εταιρείες με την αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτουν σε απαιτητικά έργα υποβρύχιων διασυνδέσεων, θα φέρουν σε πέρας με τεχνική αρτιότητα και αυτό το σημαντικό ενεργειακό έργο».


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου