«Τι έγινε στα παρασκήνια του ΝΑΤΟ» είναι ο τίτλος στο χρονικό της εφημερίδας Die Welt για τα γεγονότα της Τρίτης: «Στις 19.48 το πρακτορείο AP δημοσίευσε την πρώτη είδηση. Στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ ήταν σαφές ότι είχε χαθεί το προβάδισμα της πληροφόρησης, χρειαζόταν άμεση διαλεύκανση. Αλλά τι να έλεγε στους συμμάχους και στη δημοσιότητα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ; Αξιόπιστες πληροφορίες από την Πολωνία ακόμη δεν υπήρχαν, στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ιατροδικαστές ήταν καθ’ οδόν. Στις 21.11 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι οριστικοποιεί το συμπέρασμα ότι ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία. (…) Στις 22.00 ή και νωρίτερα ο Στόλτενμπεργκ τηλεφώνησε στον Πολωνό πρόεδρο Αντζέι Ντούντα. (…) Τον παρακάλεσε να μην βιαστεί να αποδώσει ευθύνες, κάτι που θα δυναμίτιζε περισσότερο το κλίμα, κυρίως στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. (…) Μετά τη συνομιλία, πρώτα ο Ντούντα και μετά ο Στόλτενμπεργκ τηλεφώνησαν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που βρισκόταν στο Μπαλί για τη σύνοδο G20. Ο Μπάιντεν κοιμόταν και τον ξύπνησαν. Στη διάρκεια της νύχτας κατέφθαναν όλο και περισσότερες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. (…) Μόνο αυτές εμπιστευόταν ο Μπάιντεν. Στις τρεις το πρωί κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος που χτύπησε την Πολωνία κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε εκτοξευθεί από τη Ρωσία».

Η Tageszeitung (ΤΑΖ) παρατηρεί ότι «οι G20 έγιναν G7» στο Μπαλί της Ινδονησίας, καθώς «οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών (G7) και η ηγεσία της ΕΕ συνήλθαν εκτάκτως για διαβουλεύσεις μετά το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία». Σε σχόλιό της η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρει: «Τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας σηματοδοτούν το όριο ανάμεσα σε μία κατάσταση κανονικότητας, την οποία αποδεχόμαστε, και μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που μας προκαλεί αναστάτωση. Και ουσιαστικά υποδεικνύει ότι η «κανονικότητα» μόνο κανονική δεν είναι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο μπορεί να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή, αλλά και οι συνέπειές του αφορούν όλον τον κόσμο, εδώ και πολύν καιρό. Είναι και δικός μας πόλεμος, είτε το θέλουμε, είτε όχι».

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: Το «ατυχές περιστατικό» και ο παρ’ ολίγον πόλεμος ΝΑΤΟ και Ρωσίας

«Νηφαλιότητα», αλλά και «αποφασιστικότητα»

Το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) τονίζει ότι «το ΝΑΤΟ αντέδρασε με νηφαλιότητα, αλλά το Κρεμλίνο δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά του». Αναφερόμενος στην τακτική του Βλάντιμιρ Πούτιν ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Το μεγάλο ερώτημα είναι, κατά πόσον ο Ρώσος ηγεμόνας έχει γίνει θύμα της ίδιας του της προπαγάνδας, σύμφωνα με την οποία στην Ουκρανία πράγματι διεξάγεται ένας επιθετικός πόλεμος, αλλά επιτιθέμενη δεν είναι η Ρωσία, είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με στόχο την «ιερή Ρωσία».

«Το ΝΑΤΟ διατηρεί την ψυχραιμία του» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Kölner Stadt-Anzeiger: «Το περιστατικό δείχνει πόση σημασία έχει ο στενός συντονισμός της Δυτικής Συμμαχίας και η παρουσία ενός έμπειρου πολιτικού στον Λευκό Οίκο, του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που διατηρεί την ηρεμία του και τη γενική εποπτεία. Την ώρα που ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζητούσε ‘σκληρή αντίδραση’ από τη Δύση, ο Μπάιντεν ενημέρωνε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος, κατά πάσα πιθανότητα, είχε εκτοξευθεί κατά λάθος από την Ουκρανία».

«Η Ρωσία φέρει την ευθύνη» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Rheinische Post: «Παραμένει άγνωστο από που προέρχεται ο πύραυλος και ποιος τον είχε εκτοξεύσει. Αλλά ακόμη κι αν πρόκειται για πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας, δεν θα είχε χρησιμοποιηθεί αν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος του Πούτιν. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το πυραυλικό χτύπημα δίνει τροφή στους φόβους που έχουν διατυπώσει εδώ και πολύν καιρό στρατιωτικοί αναλυτές, ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμπαρασυρθεί ακόμη και «κατά λάθος» σε αυτόν τον πόλεμο.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα