Η δημοσίευση της νέας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους Θεσμούς την ερχόμενη Τρίτη – η πρώτη μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία – πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για την ελάφρυνση χρέους και την εισροή ρευστότητας.

Η θετική, όπως αναμένεται, έκθεση θα συνοδεύεται από την τελευταία δόση από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα προβλέπει σημαντική ελάφρυνση χρέους, ύψους 5,2 δισ. Ευρώ σε βάθος χρόνου, η οποία προκύπτει από τη διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2%, το οποίο είχε επιβληθεί στο δάνειο του 2012 από τον EFSF.

Διαβάστε επίσης – Moody’s: «Φρενάρει » η ελληνική οικονομία το 2023 – Τι λέει για τις εκλογές

Μέχρι το τέλος τους έτους, η Ελλάδα αναμένεται κεφάλαια περί τα 4 δισ. Ευρώ καθώς τον Δεκέμβριο – πέραν από SMPs και ANFAs ύψους περίπου 700 εκατ. Ευρώ αναμένεται και η δεύτερη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης – Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒ» για την Ελλάδα, διατήρησε θετικό το outlook

Δεύτερη δόση από Ταμείο Ανάκαμψης

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα θα λάβει τη δεύτερη δόση. Τα α 3,56 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ και το κομμάτι των δανείων της τρίτης δόσης ύψους 1,84 δισ. Ευρώ. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία τα 28 ορόσημα της δεύτερης δόσης και 3 ορόσημα που αφορούσαν το κομμάτι των δανείων της τρίτης δόσης Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να αυξήσει τις επενδύσεις κατά 16%. Προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Η επιστροφή των SMPS και ANFAS και η απαλλαγή από το επιτοκιακό περιθώριο περιλαμβάνονται στα µέτρα µετά την έξοδο από το µνηµόνιο το 2018 στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους. Μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, το καλοκαίρι αποφασίστηκε να δοθεί η τελευταία εκκρεµής δόση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης της απλής µεταπρογραµµατικής εποπτείας.

Βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση

Βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, περί τον Δεκέμβριο, είναι η εκπλήρωση 22 προαπαιτουµένων κατά την περίοδο της ενισχυµένης εποπτείας, όπου η εν λόγω αξιολόγηση έγινε στα µέσα Οκτωβρίου. Με από αυτή την δόση, η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά τα 5,2 δισ. ευρώ από κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Η μείωση του χρέους αποτελεί σημαντικό στόχο για την κυβέρνηση και την Κομισιον και η βελτίωση αυτή αναμενεται να αποτυπωθεί στην ανάλυση βιωσιµότητας χρέους που θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση. Σύµφωνα µε τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χρέος από 194,5% του ΑΕΠ το 2021 θα υποχωρήσει στο 171,1% του ΑΕΠ το 2022 και στο 156,9% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας