
Η Ιαπωνία θα παρατείνει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα τους Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μέχρι το 2030 όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Εκπαίδευσης και Επιστημών Κέικο Ναγκαόκα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν τον Δεκέμβριο να κρατήσουν λειτουργικό τον ISS μέχρι το 2030. Στο σχετικό αμερικανικό πρόγραμμα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συμμετέχουν επίσης, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία με τη συμμετοχή 11 χωρών.
Η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα, η οποία, μαζί με τις ΗΠΑ παρατείνει τη συμμετοχή της.
Ο ISS είναι ένα διαστημικό επιστημονικό εργαστήριο με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη και σε ύψος 400 χιλιομέτρων, ενώ φιλοξενεί διαρκώς αστροναύτες για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, με τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Η ανακοίνωση
Η ανακοίνωση της Ιαπωνίας έγινε μερικές ημέρες μετά από την εκτόξευση του πυραύλου επόμενης γενιάς από τη NASA προς το Φεγγάρι από το διαστημικό κέντρο εκτοξεύσεων στη Φλόριντα. Πρόκειται για μία μη επανδρωμένη πτήση που ενεργοποίησε το ερευνητικό πρόγραμμα Artemis της NASA, στο οποίο συμμετέχει και η Ιαπωνία.
«Ο ISS είναι χωρίς αμφιβολία μία διαστημική πλατφόρμα για τη δοκιμή τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα Artemis. Είναι επίσης, ένα σημαντικό εργαστήριο για τη συνεργασία μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», δήλωσε η Ναγκαόκα σε μία τελετή για τη συμφωνία μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για τη συνεργασία στο διαστημικό σταθμό της Σελήνης, που φέρει την ονομασία Gateway.
Πλαίσιο συμφωνίας
Στο πλαίσιο της συμφωνίας ένας Ιάπωνας αστροναύτης θα λάβει μέρος στην επάνδρωση του Gateway, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης υπό το πρόγραμμα Artemis, ενώ η Ιαπωνία θα παρέχει τις μπαταρίες, αλλά και άλλο εξοπλισμό για το νέο διαστημικό σταθμό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα επιβεβαίωσαν τον Μάιο την κοινή πρόθεσή τους για τη συμμετοχή ενός Ιάπωνα αστροναύτη στο αναφερόμενο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και αποστολών στην επιφάνεια του Φεγγαριού.
«Θα διατηρήσουμε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ σχετικά με την προσεδάφιση ενός Ιάπωνα αστροναύτη στη Σελήνη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020, που θα είναι η πρώτη αποστολή για μη Αμερικανούς», ανέφερε ο Κισίντα σε ένα μήνυμά του σχετικά με την τελετή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ποια κατηγορία AI «φέρνει» έσοδα 57 δισ. δολ. τα επόμενα τρία χρόνια
Σύμφωνα με την μελέτη της Juniper, προβλέπεται ότι τα έσοδα αυτά, θα προέλθουν από τα οφέλη της ενσωμάτωσης AI Agents στις διάφορες υπηρεσίες

Καταγγελία για Μαρκ Ζάκερμπεργκ: «Ενδοτικό στους Κινέζους και μισογυνικό το Facebook»
Πρώην στέλεχος του παγκόσμιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλει την αυτοκρατορία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει για τα καλά τα logistics - Ο ρόλος των ρομπότ
Η πολυεθνική εταιρεία logistics DHL χρησιμοποιεί τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη στις αποθήκες της

Foxconn: Μείωση κερδών για το δ’ τρίμηνο 2024 αλλά πρόβλεψη για αύξηση εσόδων το 2025
Η Foxconn υποστηρίζει ότι πλέον διαθέτει πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού για να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο

Νέα προσπάθεια ανακάμψης της Intel με διορισμό νέου διευθύνοντα συμβούλου
Ο νέος CEO της Intel αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες αλλά έχει να αντιμετωπίσει και τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της εταιρείας

Η Αλβανία κατέβασε το διακόπτη στο TikTok
Σε εφαρμογή απο σήμερα στην Αλβανια περιορισμοί στη λειτουργια του TikTok - Η εφαρμογή δεν ειναι προσβάσιμη στο διαδικτυο

Αραβικά Εμιράτα: Πιέσεις στις ΗΠΑ για ευκολότερη πρόσβαση στην τεχνολογία μικροτσίπ
Ανώτατος αξιωματούχος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να ζητήσει καλύητερη συμφωνία

Γιατί εκτινάχθηκαν κατά 390% οι μετοχές της Eutelsat την περασμένη εβδομάδα
Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας δορυφόρων Eutelsat εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 390% την περασμένη εβδομάδα - Εικασίες ότι η Eutelsat θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Starlink του Μασκ στην Ουκρανία

Πτώση στις πωλήσεις smartwatch για πρώτη φορά - Στα... τάρταρα η Apple
Οι αποστολές συσκευών Apple Watch μειώθηκαν κατά 19% το 2024, σύμφωνα με την Counterpoint - Αιτία είναι η έλλειψη νέων χαρακτηριστικών στις πιο πρόσφατες συσκευές της Apple