Στα δαιδαλώδη μονοπάτια του ίντερνετ φέρεται πως βρήκαν παρηγοριά τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες traders κρυπτονομισμάτων, μετά το «κανόνι» στην FTX, το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης που χαρακτηριζόταν η «κορώνα» στην αυτοκρατορία του Sam Bankman-Fried, του πάλαι ποτέ ιδρυτή της.
Όπως ανέφερε ο Economist, πολλοί που ασχολούνται με τον κλάδο έχασαν τον ύπνο τους και η διάσπαρτη κοινότητα των traders προσκολλήθηκε στα εκατοντάδες διαδικτυακά φόρουμ – εκεί όπου οι άνθρωποι αντάλλασαν απόψεις και tokens, οργάνωναν Pump and Dump (τη μέθοδο κατά την οποία κάποιος προσπαθεί να αυξήσει την τιμή ενός κρυπτονομίσματος χρησιμοποιώντας υπερβολικές δηλώσεις), ακόμη και συναρπαστικές καινοτομίες.
Τις ημέρες μετά την πτώση της FTX και των άλλων εταιρειών του κ. Bankman-Fried, τα chat αυτά έγιναν μέρη για να θρηνήσουν οι traders, οι πρώην υπάλληλοι να βρίσουν τα αφεντικά και άλλοι ιθύνοντες να καθησυχάσουν τους πελάτες.
Διαβάστε επίσης: Οι Μπαχάμες και το «ωστικό κύμα» της FTX που έφθασε μέχρι… την Πράγα
Ο αρχιτέκτονας του χάους
Βέβαια, πέραν των δεκάδων χαμένων δισ. δολαρίων, η απόγνωση στα διαδικτυακά «πηγαδάκια» έχει ακόμη έναν στόχο: τον αρχιτέκτονα του χάους. Σύμφωνα με τον Economist ο κ. Bankman-Fried ήταν το χρυσό αγόρι της κρυπτογράφησης. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και υποτίθεται ότι έμαθε την τέχνη του μάρκετινγκ και των συναλλαγών στην Jane Street, μια κορυφαία οικονομική εταιρεία. Ήταν το αγαπημένο παιδί των crypto και της Wall Street. Μία ιδιοφυΐα και ένα ελκυστικό success story – από αυτά, που «τροφοδοτούν» τις προσδοκίες των επενδυτών.
Ο ίδιος ο 30χρονος έστειλε μήνυμα πως ήταν δυνατό να γίνεις πολύ πλούσιος και πολύ γρήγορα μέσω των crypto. Όμως -όπως αποδείχθηκε- δεν ήταν ακριβώς έτσι. Όλοι όσοι είχαν «εμπλοκή» με την πτώση της FTX υπέστησαν ένα οικονομικό πλήγμα, αλλά η πραγματική πληγή είναι πιο βαθιά. Ο Bankman-Fried απογοήτευσε τους υποστηρικτές του, ντρόπιασε τους επενδυτές και κοροΐδεψε τους πολιτικούς.
Οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς πήγε στραβά θα αναλυθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις και θα περάσουν μέσα από ποινικές διαδικασίες τους επόμενους μήνες και χρόνια. Αλλά τα πρώτα στοιχεία, ιδίως ένας ισολογισμός που ελήφθη από τους Financial Times, προλογίζουν την «πολύτομη έκδοση» της χρεωκοπίας. Το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του πλανήτη φέρεται να χρωστάει περίπου 9 δισ. δολάρια ίσως σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο πελάτες. Επτά ημέρες χρειάστηκαν για να φτάσει η FTX από τα 32 δισ. δολάρια (αυτή ήταν η αποτίμησή της πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο) κοντά στο μηδέν, σε μία εξέλιξη που πυροδότησε ισχυρές αναταράξεις στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων.
Η άνοδος και η πτώση
Oλα φαίνεται να ξεκίνησαν το 2017, όταν μετά από λίγες εβδομάδες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ο Bankman-Fried άνοιξε την δική του επενδυτική εταιρεία, τη Alameda Research, που έλαβε το όνομά της από τη γεννέτειρά του, την Αλαμέντα της Καλιφόρνια. Μάλιστα, σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι ορισμένες φορές έβγαζε κέρδος έως και 1 εκατ. δολ. ημερησίως.
Λίγο αργότερα, το 2019, ήρθε το επόμενο μεγάλο βήμα με την ίδρυση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, το οποίο συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων. Αυτά τα κεφάλαια δεν στάθηκαν αρκετά για να κρατήσουν ζωντναή την εταιρεία, εξαιτίας λανθασμένων κινήσεων, ύποπτων συναλλαγών και μεταβιβάσεις χρημάτων πελατών από την FTX στην Alameda.
Και κάπου εκεί ήρθε ως «λευκός ιππότης» ο διευθύνοντας σύμβουλος της μεγάλης ανταγωνίστριας, Binance, Changpeng Zhao, ο οποίος κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της FTX, ωστόσο πολύ γρήγορα απέσυρε το ενδιαφέρον του όταν κοίταξε με προσοχή τα «κιτάπια» της άλλοτε «αυτοκρατορίας» των crypto.
Έως και λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Zhao ότι αποσύρει την προσφορά, ο Bankman-Fried διέψευδε κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, ωστόσο η κατάρρευση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί και ο έκπτωτος «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» έφτασε να κατηγορεί την πρώην του για την πτώχευση της εταιρείας. Oπως λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές, μπορεί οι traders να αντιμετώπησαν ένα σοκ, όμως ο Bankman-Fried έχασε δεκάδες δισ. δολάρια σε λίγες ώρες και ίσως να πρέπει να κατανοήσουμε πως έως έναν βαθμό έχει το… ακατολόγιστο.