![Γαλλία: Ο Μακρόν κατηγορεί τη Ρωσία για συμπεριφορά «αρπακτικού» για την επιρροή στην Αφρική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/macron.jpg)
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί την αντιγαλλική προπαγάνδα στην Αφρική προκειμένου να εξυπηρετήσει φιλοδοξίες «αρπακτικού» σε αφρικανικές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπου η Γαλλία έχει υποστεί στρατιωτική υποχώρηση και μια ευρύτερη απώλεια επιρροής τα τελευταία χρόνια.
Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των γαλλόφωνων χωρών στην Τυνησία, ο Μακρόν κλήθηκε να απαντήσει σε επικριτές που λένε πως η Γαλλία εκμεταλλεύεται ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς στις πρώην αποικίες της προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.
Διαβάστε επίσης: Λαϊκός μοναρχισμός στη Ρωσία του Πούτιν
«Αυτή η αντίληψη τροφοδοτείται από άλλους, είναι ένα πολιτικό σχέδιο», είπε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη στο TV5 Monde. «Δεν είμαι βλάκας, πολλοί που ασκούν επιρροή [influencers], που μιλούν στις εκπομπές σας μερικές φορές, πληρώνονται από τους Ρώσους. Τους ξέρουμε», είπε.
«Ένας αριθμός δυνάμεων, που θέλουν να εξαπλώσουν την επιρροή τους στην Αφρική, το κάνουν αυτό για να πλήξουν τη Γαλλία, να πλήξουν τη γλώσσα της, να σπείρουν αμφιβολίες, αλλά πάνω απ΄όλα για να επιδιώξουν συγκεκριμένα συμφέροντα», πρόσθεσε.
Οι δεσμοί της Γαλλίας με την Αφρική
Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, έχει μακρόχρονους στρατιωτικούς δεσμούς σε όλη τη γαλλόφωνη Αφρική και γαλλικά στρατεύματα στάθμευαν στο Μαλί για μια δεκαετία στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας.
Επικριτές χαρακτηρίζουν την επιχείρηση της Γαλλίας αποτυχία και την κατηγορούν ότι αποσταθεροποίησε περαιτέρω την περιοχή.
Η Γαλλία συναγωνίζεται επίσης για επιρροή με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη του ιδιωτικού στρατιωτικού εργολαβικού Ομίλου Βάγκνερ (Wagner Group) σε αρκετές χώρες, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μαλί περιλαμβανομένων.
Το Παρίσι αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Μαλί μετά την κατάληψη της εξουσίας στην αφρικανική χώρα από τους στρατιωτικούς με πραξικόπημα το 2020 εν μέσω κατάρρευσης των σχέσεων. Οι στρατιωτικοί ηγέτες προσκάλεσαν στη συνέχεια τη Βάγκνερ να βοηθήσει με μια δεκαετή μάχη εναντίον ισλαμιστών μαχητών και διέκοψαν τις σχέσεις με τη Γαλλία.
Η θέση της Ρωσίας
Η Ρωσία λέει πως η Βάγκνερ δεν εκπροσωπεί το ρωσικό κράτος ούτε πληρώνεται από αυτό. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βάγκνερ, κατηγορώντας την ότι διενεργεί μυστικές επιχειρήσεις για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.
Πέρυσι, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές και τοπικά στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έθεσαν στο στόχαστρο αμάχους ασκώντας υπερβολική βία, διενεργώντας τυφλές δολοφονίες, καταλαμβάνοντας σχολεία και λεηλατώντας σε μεγάλη κλίμακα.
Το Κρεμλίνο λέει ότι είναι ψέμα πως Ρώσοι εκπαιδευτές έχουν λάβει μέρος σε δολοφονίες ή ληστείες στην πλούσια σε χρυσό και διαμάντια χώρα των 4,7 εκατ. κατοίκων.
Σήμερα, ο Μακρόν είπε πως η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι «αρπακτική».
«Κοιτάξτε μόνο τι συμβαίνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή αλλού για να δείτε πως το ρωσικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί, όταν η Γαλλία ωθείται στην άκρη, είναι ένα σχέδιο αρπαγής», είπε ο Μακρόν.
«Γίνεται με τη συνέργεια μιας ρωσικής στρατιωτικής χούντας», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο
![Ακίνητα: Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/evakinita6045-600x400.jpg)
Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Πώς θα γίνει η διόρθωση
Μπορούν να δηλωθούν ακίνητα με τη διαδικασία του «πρόδηλου σφάλματος» – Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν συμβόλαια δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια
![Καιρός: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3807966-600x412.jpg)
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας
![Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/voylip-2-600x400.jpg)
Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα έχει οδηγήσει στην 4η κατά σειρά ψηφοφορία που για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει ο επικρατέστερος υποψήφιος να λάβει 151 θετικές ψήφους
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία