Οι απόπειρες της Δύσης να ωθήσει την Ουκρανία να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα, έπειτα από μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών νικών που κατέγραψε το Κίεβο, είναι «περίεργες» εκτιμώντας ότι τώρα η διαπραγμάτευση θα ισοδυναμούσε με «παράδοση», δήλωσε στο AFP Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Όταν έχεις την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, είναι λίγο περίεργο να λαμβάνεις προτάσεις του είδους: ούτως ή άλλως δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μέσω της στρατιωτικής οδού, διεξάγετε διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Ποντολιάκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το γραφείο του στην προεδρία.
«Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που αντεπιτίθεται, που ανακτά τα εδάφη της πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στη χώρα που χάνει», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: «Αν δεν βοηθήσουμε την Ουκρανία θα οδηγηθούμε σε έναν κόσμο χάους»
Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Ρωσία, κάτι που ο Ζελένσκι αρνείται, αν πρώτα οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν εντελώς από το ουκρανικό έδαφος.
«Η στρατιωτική νίκη πιθανόν δεν είναι, με την αυστηρή έννοια του όρου, εφικτή με στρατιωτικά μέσα», εκτίμησε στις 9 Νοεμβρίου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η Μόσχα «δεν έχει κάνει καμία άμεση πρόταση» στο Κίεβο για συνομιλίες, προτιμώντας να τη μεταφέρει μέσω μεσολαβητών και κάνοντας λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο εκεχειρίας.
Μια ιδέα που δεν έχει κανένα νόημα για το Κίεβο, το οποίο θεωρεί τον πρόταση ελιγμό του Κρεμλίνου προκειμένου να υπάρξει μια ανάπαυλα στις μάχες η οποία θα του επιτρέψει να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα επίθεση. «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία διεξάγει μια εκστρατεία επικοινωνίας την οποία αποκαλεί ‘διαπραγματεύσεις’», διαβεβαίωσε ο Ποντολιάκ.
Διαβάστε επίσης: Η τακτική «vozhd» που ακολουθεί του Πούτιν
Καμία ανάπαυλα
«Θέλει απλώς να κερδίσει χρόνο. Στο μεταξύ θα εκπαιδεύσει τους εφέδρους, θα βρει επιπλέον όπλα» και θα ενισχύσει τις θέσεις της, προειδοποίησε.
Διότι, παρά τις βαριές στρατιωτικές του ήττες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να πιστεύει ότι «μπορεί να καταστρέψει την Ουκρανία, αυτή είναι η εμμονή του» και οι διαπραγματεύσεις μαζί του «δεν έχουν κανένα νόημα», υποστήριξε ο Ποντολιάκ.
Η Δύση «δεν ασκεί πίεση στην Ουκρανία», τόνισε, όμως εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «οι εταίροι μας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι ακόμη εφικτό να επιστρέψουμε στην εποχή πριν τον πόλεμο, όταν η Ρωσία ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος».
Μετά τη μαζική υποχώρηση των Ρώσων από την επαρχία του Κιέβου τον Μάρτιο και στη συνέχεια από την επαρχία του Χαρκόβου τον Σεπτέμβριο, η απελευθέρωση τον Νοέμβριο της Χερσώνας, της μοναδικής πρωτεύουσας επαρχίας που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την αρχή της εισβολής, σηματοδοτεί μια «θεμελιώδη» στροφή, σύμφωνα με τον Ποντολιάκ.
Η Ουκρανία δεν μπορεί «να επιτρέψει καμία ανάπαυλα» στην αντεπίθεσή της, παρά την έλευση του κρύου και του χιονιού που επιδεινώνουν την κατάσταση στο πεδίο.
«Σήμερα κάθε μικρή ανάπαυλα απλώς μεγαλώνει τις απώλειες που υφίσταται η Ουκρανία», κατήγγειλε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, την ώρα που η Μόσχα βομβαρδίζει εδώ και εβδομάδες τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, βυθίζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά στο σκοτάδι.
«… όταν η Ρωσία θα φοβάται την Ουκρανία»
Οι επαρχίες Ζαπορίζια (νότια) και Λουχάνσκ (ανατολικά) είναι πλέον «οι κατευθύνσεις κλειδί» για τον στρατό, εκτίμησε ο Ποντολάκ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν σε μια αύξηση των παραδόσεων δυτικών όπλων. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, κυρίως τον χειμώνα», εκτίμησε.
Σύμφωνα με τον Ποντιλιάκ, η Ουκρανία έχει ανάγκη «ακόμη 150 με 200 άρματα μάχης, περίπου 300 τεθωρακισμένα», περίπου 100 συστήματα πυροβολικού, 50 με 70 συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών, κυρίως τα αμερικανικά HIMARS από τα οποία το Κίεβο ήδη διαθέτει αρκετά, καθώς και «δέκα με 15 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να κλείσουμε τον ουρανό».
Επίσης αναφέρθηκε στους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, που έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, ενώ αυτό των πυραύλων που διαθέτει τώρα η Ουκρανία δεν ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα.
Κατά τον Ποντολιάκ, αυτοί οι πύραυλοι «θα φέρουν κοντά το τέλος του πολέμου», επιτρέποντας στην Ουκρανία να «καταστρέψει μεγάλες αποθήκες» του ρωσικού στρατού που βρίσκονται βαθιά στις κατεχόμενες περιοχές και τις οποίες προς το παρόν δεν μπορεί να φτάσει με τα όπλα που διαθέτει.
Το Κίεβο «δεν έχει ανάγκη» να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, διαβεβαίωσε ο Ποντολιάκ. «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και όταν η Ρωσία θα φοβάται την Ουκρανία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες
Η κακοκαιρία επελαύνει σε πολλές περιοχές, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες και χιόνια – Ποια έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ποια σχολεία είναι κλειστά.
Τα SOS στο γαλάζιο εγχειρίδιο του 2025
Οι ρυθμοί της κυβερνητικής μηχανής, οι δημοσκοπικοί στόχοι, οι επαφές με τις τοπικές κοινωνίες και τα παραδοτέα στην καθημερινή ζωή
Η Σ. Αραβία ζητά την άρση των κυρώσεων στη Συρία - Επιφυλακτική η ΕΕ
Οι δυτικές χώρες επιμένουν ότι θέλουν «εγγυήσεις» από τις νέες αρχές στη Συρία προκειμένου να άρουν το καθεστώς κυρώσεων
Στα «λευκά» η Βόρεια Ελλάδα - Απαγορευτικό για φορτηγά στην Εγνατία
Στα λευκά ντύθηκε η βόρεια Ελλάδα, καθώς ο καιρός αγρίεψε και η χιονόπτωση συνεχίζεται σε πολλές περιοχές, ορεινές και ημιορεινές
Υποστηρικτής του Τραμπ η Πολωνία για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ
Η Πολωνία δαπάνησε το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για την άμυνα το 2024 ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα κυνηγά ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώνεται καθημερινά για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα
Σουηδία: Στόχος «υβριδικών επιθέσεων», ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια
Πολλά υποθαλάσσια καλώδια, τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, υπέστησαν βλάβη τους τελευταίους μήνες στη Σουηδία
Τα «παζάρια» του Τραμπ για τη Γροιλανδία και τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί της ηπειρωτικής Ευρώπης, εδώ και κάποιες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ
Περικυκλώνει το Ποκρόφσκ η Μόσχα – Έτοιμοι για πολιορκία οι Ουκρανοί
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Γιαντάρνε, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, και Καλίνοβε, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία
Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης Τουρκίας και Κούρδων
Μηνύμα ενότητας στέλνει στην Τουρκία από τις φυλακές όπου κρατείται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP