
Μετά από δύο εβδομάδες και σχεδόν δύο μέρες παράτασης οι 200 χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα κατέληξαν τα ξημερώματα, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, σε συμφωνία για σύσταση ενός παγκόσμιου Ταμείου, μέσω του οποίου οι φτωχότερες χώρες θα μπορούν να λαμβάνουν αποζημιώσεις για καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Προς το παρόν δεν προσδιορίζονται τα ποσά στο κείμενο της διακήρυξης, ενώ επίσης ασαφές παραμένει αν πέρα από τις ισχυρές, βιομηχανικές χώρες του πλανήτη θα συμμετέχουν και οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να μην δείχνει πρόθυμη να αναλάβει νέες δεσμεύσεις.
Την ίδια ώρα ισχνές παραμένουν οι διατυπώσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη χωρίς νέες δεσμεύσεις για την τήρηση του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου, αλλά και για την κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, παραπέποντας στην επόμενη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα διεξαχθή το 2023 στο Ντουμπάι.
Γερμανική απογοήτευση
Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δεν φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα. «Ο κόσμος χάνει πολύτιμο χρόνο και κινείται προς την κατεύθυνση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε επίσης «απογοητευτικό» το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στο πεδίο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Χαιρέτισε ωστόσο τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. «Η παγκόσμια κοινότητα θεσπίζει κοινούς μηχανισμούς χρηματοδότησης για την παροχή στοχευμένης βοήθειας σε όσους πλήττονται περισσότερο από καταστροφές, οι οποίες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπo ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική για το κλίμα», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.
Σκληρή κριτική για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης άσκησε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής, Φρανς Τίμερμας, τονίζοντας ότι τα συμπεράσματα της κοινής διακήρυξης «δεν αρκούν για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των στόχων για την προστασία του πλανήτη». Αποκάλυψε μάλιστα ότι κατά τη Διάσκεψη της Αιγύπτου έγιναν προσπάθειες ακόμη και ανατροπής των συμπερασμάτων προηγούμεων Διασκέψεων για το Κλίμα και συγκεκριμένα της Διάσκεψης της Γλασκώβης.
Αρνητική κριτική και από ανεξάρτητους φορείς
Αυστηρή κριτική προς την αιγυπτιακή προεδρία άσκησε πάντως ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Γερμανίας, Μάρτιν Κάιζερ, αποκαλώντας «σκάνδαλο» την αποχώρηση της Σαουδικής Αραβίας, χώρας με πλούσιους ενεργειακούς πόρους, από το Σαρμ ελ Σέιχ, εμποδίζοντας έτσι τις συζητήσεις για μια γρήγορη απεξάρτηση από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.
Aρνητικά τέλος αποτιμά συνολικά την αιγυπτιακή προεδρία της COP27 και η γερμανική ΜΚΟ Germanwatch, με τον επικεφαλής της, Λουτς Βάισερ, να σχολιάζει στη γερμανική ραδιοφωνία ότι η Αίγυπτος, ως χώρα που φιλοξένησε τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, δεν άσκησε πιέσεις προκειμένου να επιτευχθούν φιλόδοξα αποτελέσματα.
Deutsche Welle
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο


Latest News

Δύο ταχυφορτιστές εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Νέα Οδό
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία