

1.4. Αντιπαραβολή δεδομένων δηλώσεων και δεδομένων που τηρούνται στην πλατφόρμα myDATA
α) Στην πρώτη φάση πλήρους λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA, εκτός απροόπτου το έτος 2023, οι δηλώσεις των επιχειρήσεων, όλων των φορολογικών αντικειμένων, θα υποβάλλονται βάσει των δεδομένων των λογιστικών βιβλίων. Με τα δεδομένα εσόδων – εξόδων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA γίνεται «σύνθεση» αυτών των δηλώσεων και στη συνέχεια τα δεδομένα τους αντιπαραβάλλονται με τα δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, (1η αντιπαραβολή).
Στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ασυμφωνία (π.χ. από τα δεδομένα που διαβιβάστηκαν προκύπτει Φ.Π.Α. προς καταβολή ύψους 2.000,00 ευρώ και η επιχείρηση υπέβαλε δήλωση με ποσό προς απόδοση ύψους 500,00 ευρώ), τότε αυτή θα αποκαλείται κατ’ αρχήν ασυμφωνία και στην περίπτωση αυτή η Α.Α.Δ.Ε. θα αποστέλλει σχετικά αυτοματοποιημένα μηνύματα στις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να προβούν, εντός διμήνου, στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες όπως π.χ. διαβίβαση Παραστατικού, τροποποιητική δήλωση κ.λπ.). Η προθεσμία αυτή αποκαλείται Δίμηνο Εναρμόνισης.
β) Στη συνέχεια, μετά τη λήξη της δίμηνης αυτής προθεσμίας, θα γίνει δεύτερη (2η) αντιπαραβολή και αν παραμείνει η ασυμφωνία, αυτή θα κατατάσσεται σε δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη.
αα) Αν η ασυμφωνία θεωρηθεί δικαιολογημένη (π.χ. οφειλόμενη σε ειδικά καθεστώτα Φ.Π.Α.) τότε θα γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες εξομάλυνσης των διαφορών και επίτευξης της τελικής συμφωνίας.
Ββ) Αν η ασυμφωνία θεωρηθεί αδικαιολόγητη τότε θα κατατάσσεται σε βαθμό επικινδυνότητας και η επιχείρηση θα οδηγείται σε έλεγχο.
Γιώργος Α. Κορομηλάς
Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων
Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E.
Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας